Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

wiecie co.. rece opadaja. serio
    co zdjecie z 24L to albo zle skadrowane, albo przerysowane albo za duzo przestrzeni bla bla bla
    canon-board to w skali swiatowej forum z najwieksza iloscia osob nastawionych negatywnie na produkty fotograficzne firmy canon, a nastepnie efekty zdjec, jakie daja urzadzenia fotograficzne canona.
    niech ktos z narzekajacych pokaze jego zdaniem dobre zdjecie z 24L ok?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wiecie co.. rece opadaja. serio
    co zdjecie z 24L to albo zle skadrowane, albo przerysowane albo za duzo przestrzeni bla bla bla
    canon-board to w skali swiatowej forum z najwieksza iloscia osob nastawionych negatywnie na produkty fotograficzne firmy canon, a nastepnie efekty zdjec, jakie daja urzadzenia fotograficzne canona.
    niech ktos z narzekajacych pokaze jego zdaniem dobre zdjecie z 24L ok?
    Bo tak to juz tutaj jest, na tym naszym CB

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie Narzekanie na produkty Canona

Myślę, iż sens narzekania na produkty Canona tkwi w jego cenie, przykładowo, będąc w US, zarabiając 1400 $ miesięcznie, nie mając zbytnich kosztów utrzymania, mogłem sobie spokojnie kupić prawie każdy obiektyw typu L, będąc młodym, wchodzącym w życie i pracę 17-40 kupiłem sobie po pierwszym miesiącu pracy nie wnikając zbytnio w cenę. Od razu spodobał się mi, niska cena, mało wysiłku i jest obiektyw. W Polsce obecnie, cena obiektywu nowego 17-40 kręci się w granicach 3 tysięcy złotych. Ile osób młodych, zarabia tyle, aby po miesiącu pierwszej pracy kupić sobie za 3 tys. obiektyw i tak aby jeszcze zostało spokojnie na życie ? Jeżeli kupujesz coś co jest relatywne do zarobków, to nie wnikasz zbyt mocno w produkt, jeżeli zarabiasz 1000 zł miesięcznie i kupujesz rzecz za 20 zł to nie wnikasz, a jak psuje się to kupujesz nową, ale jeżeli młody człowiek dostanie na rękę 1500 zł, oszczędza miesiącami pełen wyrzeczeń aby kupić sobie obiektyw, w którym pózniej odkrywa wszystkie najmniejsze wady, to nie dziwne że ma powód do narzekań, bo wie ile krwawicy go to kosztowało. Sprzęt Canona w porównaniu do zarobków Polaków, a sprzęt Canona w US w porównaniu do zarobków w US jest strasznie drogi i wcale nie dziwi mnie to, że My Polacy szukamy w nim najmniejszej dziury, a w momencie kiedy je znajdujemy uwydatniamy je nadmiernie. Myślę, iż to cała tajemnica naszych narzekań, gdyby ceny były przestępne... nie szukalibyśmy w towarze dziur... proste...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_D Zobacz posta
    Myślę, iż sens narzekania na produkty Canona tkwi w jego cenie, przykładowo, będąc w US, zarabiając 1400 $ miesięcznie, nie mając zbytnich kosztów utrzymania, mogłem sobie spokojnie kupić prawie każdy obiektyw typu L, będąc młodym, wchodzącym w życie i pracę 17-40 kupiłem sobie po pierwszym miesiącu pracy nie wnikając zbytnio w cenę. Od razu spodobał się mi, niska cena, mało wysiłku i jest obiektyw. W Polsce obecnie, cena obiektywu nowego 17-40 kręci się w granicach 3 tysięcy złotych. Ile osób młodych, zarabia tyle, aby po miesiącu pierwszej pracy kupić sobie za 3 tys. obiektyw i tak aby jeszcze zostało spokojnie na życie ? Jeżeli kupujesz coś co jest relatywne do zarobków, to nie wnikasz zbyt mocno w produkt, jeżeli zarabiasz 1000 zł miesięcznie i kupujesz rzecz za 20 zł to nie wnikasz, a jak psuje się to kupujesz nową, ale jeżeli młody człowiek dostanie na rękę 1500 zł, oszczędza miesiącami pełen wyrzeczeń aby kupić sobie obiektyw, w którym pózniej odkrywa wszystkie najmniejsze wady, to nie dziwne że ma powód do narzekań, bo wie ile krwawicy go to kosztowało. Sprzęt Canona w porównaniu do zarobków Polaków, a sprzęt Canona w US w porównaniu do zarobków w US jest strasznie drogi i wcale nie dziwi mnie to, że My Polacy szukamy w nim najmniejszej dziury, a w momencie kiedy je znajdujemy uwydatniamy je nadmiernie. Myślę, iż to cała tajemnica naszych narzekań, gdyby ceny były przestępne... nie szukalibyśmy w towarze dziur... proste...
    coż za pokrętna logika... totalnie bez sensu.
    Tzn., że zarabiając gigantyczne pieniądze cieszyłbys się ze wszystkiego choć nic nie działałoby jak nalezy. Swoista definicja szczęscia. Choć jest to zaiste motywacja aby zarabiać więcej i więcej.

Bez wzgledu na to czy zarabiasz 1000 czy 100.000 PLN kupujac obiektyw takiej klasy jak 24L masz prawo (a moim zdaniem zwyczajnie powinieneś) wymagac od producenta aby działał jak nalezy. Kropka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez espe Zobacz posta
    Tzn., że zarabiając gigantyczne pieniądze cieszyłbys się ze wszystkiego choć nic nie działałoby jak nalezy. Swoista definicja szczęscia. Choć jest to zaiste motywacja aby zarabiać więcej i więcej.

Bez wzgledu na to czy zarabiasz 1000 czy 100.000 PLN kupujac obiektyw takiej klasy jak 24L masz prawo (a moim zdaniem zwyczajnie powinieneś) wymagac od producenta aby działał jak nalezy. Kropka.
    Każdy obiektyw, nawet i 50/1,8 powinno działać jak należy. Af np. może byc wolny, ale celny!

Bywalec

Domyślnie

zgadza się, nie dotyczy to tylko 24L

Domyślnie

Wręcz przeciwnie. Jest to bardzo logiczne i trafne podsumowanie podłoża narzekań wielu polskich użytkowników systemu Canona.

U kogoś, kto odkładał na ten obiektyw bardzo długo, może nastąpić przerost oczekiwań w stosunku do jego relacji cena = możliwości. Bo przecież trzeba czymś wytłumaczyć sens zakupu drogiego szkła, gdy fundusze na to zbytnio nie pozwalają.

Warto tu jednak dodać jeszcze jeden istotny aspekt, skoro mowa o zakupach w USA. Od wielu lat ściągam sprzęt zza wielkiej wody i jakoś ani razu nie zdarzyło mi się , by cokolwiek wymagało naprawy serwisowej. Natomiast, już niejeden raz czytałem smutne historie ludzi, którzy zapłacili za nowy, acz ewidentnie wybrakowany sprzęt, pchany cichcem z zagranicy na rodzimy rynek. Tak jakbyśmy byli jakimś śmietnikiem Europy.

I może tu należy upatrywać problemu, a nie w tym ile kto zarabia?
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Od wielu lat ściągam sprzęt zza wielkiej wody i jakoś ani razu nie zdarzyło mi się , by cokolwiek wymagało naprawy serwisowej. Natomiast, już niejeden raz czytałem smutne historie ludzi, którzy zapłacili za nowy, acz ewidentnie wybrakowany sprzęt, pchany cichcem z zagranicy na rodzimy rynek. Tak jakbyśmy byli jakimś śmietnikiem Europy.

I może tu należy upatrywać problemu, a nie w tym ile kto zarabia?
    Coś w tym jest niestety ale tez nie należy moim zdaniem popadać w skrajności. Często mała świadomość ludzi oraz małe umiejętności powodują że pojawiają się takie a nie inne opnie na temat sprzętu.
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_D Zobacz posta
    Sprzęt Canona w porównaniu do zarobków Polaków, a sprzęt Canona w US w porównaniu do zarobków w US jest strasznie drogi i wcale nie dziwi mnie to, że My Polacy szukamy w nim najmniejszej dziury, a w momencie kiedy je znajdujemy uwydatniamy je nadmiernie. Myślę, iż to cała tajemnica naszych narzekań, gdyby ceny były przestępne... nie szukalibyśmy w towarze dziur... proste...
    No ale przecież masz komputer i dostęp do Internetu, byłeś w USA, to pewnie czytasz po angielsku i co? Nigdy nie zajrzałeś na fora zagraniczne? Wszyscy się cieszą i nie narzekają bo bogaci są?

Prawda jest taka, że 80-90% rodzin w USA z dochodami do 5-6 razy 1400$ miesiecznie, mniej może sobie pozwolić na elki niż młody imigrant co potrafi wyżyć za $700 przez miesiąc, bo nie ma żadnych potrzeb poza apartamentem z karaluchami i zaspokojeniem głodu (bo na tyle te $700 wystarcza).

Np. Kenowi Rockwellowi ta kombinacja (5dii + EF24mm/1.4 ii) daje ostre zdjęcia "rzadko", mimo, że zarabia wiecej niż $1400 :

"I get much better results with this Nikon 24mm f/1.4 than I have gotten with the Canon 24mm f/1.4 L II on my 5D Mark II. Canon's AF system may be faster, but Canon too often misses accurate focus in exchange for faster focus. I rarely get in-focus shots on the 5D Mark II with Canon's 24/1.4 L II. I get much better results much more often on a D3 with this Nikon 24mm f/1.4."

A to, że żaden system nie da 100% celnego AF na 1.4 to już inna sprawa. "Rzadko" oznacza jednak, że AF po prostu nie działa.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Np. Kenowi Rockwellowi ta kombinacja (5dii + EF24mm/1.4 ii) daje ostre zdjęcia "rzadko", mimo, że zarabia wiecej niż $1400 :
    Ken jest Nikonowcem. Canon to wykrywa i specjalnie pudłuje.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów