Strona 93 z 97 PierwszyPierwszy ... 43839192939495 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ale od razu uogólnianie że w ogóle nie współpracują ze sobą czy tym bardziej teorie spiskowe że canon coś popsuł specjalnie żeby nie AF trafiał i ludzie wymieniali puszki jest co najmniej nie usprawiedliwione..
    Z tego, co sobie przypominam, to nie uogólniałem, tylko pisałem o swoim przypadku. Napisałem też, że niektórzy tak plotkują/spiskują, a nie, że Canon wydał taką oficjalną notę, a to nie moja wina, że tak słyszałem W każdej jednak plotce jest odrobina prawdy
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    no i oczywiście kwestia która tu jest pomijana często - czyli "próg bólu" operatora - czy oglądamy kadry na 100% i liczymy rzęsy przy fotce z 5m czy trochę nie
    Przy kwocie 6000 zł "próg bólu" mam bardzo wysoki, bo i klienci są wymagający. Jak kupuję obiektyw za 1500 zł, to "próg bólu" obniża mi się

Jestem użytkownikiem 24/1.4 od 18 miesięcy i dorzucę swoje parę groszy. Użytkuję z 5DMKIIx2.

Obiektyw wart jest każdych pieniędzy. Żaden inny nie posiada tego czegoś. Ostry do bólu od pełnej dziury. Co w nim najbardziej cenię ?

Czasami zrobi się coś przypadkowego coś co na innym obiektywie wzbudziło by wątpliwości, ale nie z 24-ki. Każdy kadr wart jest uwagi, Nawet w tych niedopracowanych można doszukać się czegoś szczególnego. Nie zastąpiony dla pstryków weselnych w kościele i ciaśniejszych salach, po prostu kto poważnie myśli o robocie w przemyśle weselniczym musi go mieć i tyle. Około 75% pracy to 24/1.4, 25% to 135/2. Druga puszka to również niezastąpiony w akcji 35/1.4 na zmianę z 85/1.2.

Nie wiem skąd tyle głosów negatywnych o tym szkle. Ja kupowałem w ciemno i po regulacji na żytniej na obu puszkach 5DMKII to ideał.

No i wracając do ceny na którą tak narzekamy, uważam że jest wart conajmniej tyle co 85/1.2, którego moim zdaniem cena jest nieco zawyżona (na mój gust to właśnie cena tego szkiełka powinna oscylować wokół 6000) .
    Ostatnio edytowane przez mariuszp. ; 18-10-2012 o 07:50
    2x5DMkII, 24/1.4, 35/1.4, 85/1.2, 135/2

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez mariuszp. Zobacz posta
    Każdy kadr wart jest uwagi, Nawet w tych niedopracowanych można doszukać się czegoś szczególnego. N.
    Kolega zdecydowanie zakochany w swoim szkle, skoro nawet kiepskie kadry zrobione tym obiektywem staja sie dobre

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Z tego co mi wiadomo problem dotyczy tylko 5D mkI, z dwójką ponoć nie ma problemów
    No ponoć są, wiem z doświadczenia empirycznego.
    Miałem kilka razy ostatnio możliwość zaprzyjaźnić się z tym szkiełkiem na paru zleceniach no i niestety efekty są takie se.
    Problemy z celnością niestety objawiły się i to dosyć wyraźnie. Nie upatrywałbym tutaj błędu użytkownika (czyli, że mnie) bo z 35L takich cyrków nigdy nie miałem. 85L też okiełznałem (genialne szkło), więc to naprawdę nie moja wina. Nie było reguły BF/FF latał sobie raczej różnie.
    Z połówką ND w ogóle dramat - ostrość tylko na LV bo inaczej nie dawał praktycznie w ogóle rady...
    Ale na salę weselną czy do ciasnego mieszkania w bloku ogniskowa bardzo fajna. Nijak się ma równanie jej do 35L bo to sensu nie ma, różnica jest zbyt duża. Wolę zdecydowanie 35L - ma lepszą wg. mnie separację od tła. 24L ma taki jakby większy efekt 3D, co fajnie czasem wygląda, ale zbyt mocno zniekształca na dosyć bliskich odległościach, szczególnie w porównaniu ten sam kadr 24L a ten sam kadr 35L. Jak/Jeżeli dorobię się 5D3 to zrobię drugie podejście do tego szkła. Na razie ochota mi przeszła.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez mariuszp. Zobacz posta
    Nie wiem skąd tyle głosów negatywnych o tym szkle. Ja kupowałem w ciemno i po regulacji na żytniej na obu puszkach 5DMKII to ideał.
    Tak sie składa, że najwięcej negatywnych opinii pochodzi od osób, które albo nie miały tego szkła w rękach, albo miały przez chwilę i nie potrafią go docenić . Jak dla mnie szkło rewelacja, bardzo ostre od pełnej dziury, wspaniały bokeh, kolory. Oczywiście można się przyczepić do winiety, ale przy tej jasności i szerokości nie ma co narzekać. Podstawowym problemem jednak może być trafność AFa. Z moim 5DIII w odległości do fotografowanego obiektu do 3m mam jakieś 95% trafionych ujęć. Problem zaczyna się powyżej 3m, gdzie trafność mocno spada i w sumie nie wiem od czego zależy, chyba od kaprysów obiektywu bo waha się od 50-80%. Czasem trafia jak nigdy a czasem jego rozrzut wręcz przeraża.
    Mam mariuszp. do Ciebie pytanie, czy po regulacji na Żytniej ostrzy Ci z daleka równie trafnie co z bliska? Jeżeli tak, to może się pokuszę o oddanie do kalibracji.
    Z drugiej strony parametry tego szkiełka wymuszają wręcz fotografowanie z bliska, wtedy widać jego zalety i jest sens używania. Do kadrów z daleka można domykać przysłonę i problem z AFem praktycznie zanika, można też wyciagnąć z torby stare dobre 24-70 .
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 16-12-2012 o 14:44
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

No niestety tak z tym szklem jest. W zasadzie nie mozna go porownac do niczego innego bo jak szerzej, to swiatlo juz 2.8 a jak ciasniej, to wiadomo, ze celnosc wzrasta wiec wyboru niestety innego nie ma nawet na deesie. Jednak wydaje mi sie, ze 24mm i 100% celnosc, to uzyskac mozna tylko z Leica i... recznym AF'em ;-) Chcoc gdyby ustawiac recznie w 24L II, to tez byloby super :-)
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 17-12-2012 o 17:06

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Chcoc gdyby ustawiac recznie w 24L II, to tez byloby super :-)
    Masz rację, jak ostrzę ręcznie, zawsze mam 100% trafności . Jak wczoraj mnie naszło i odkopałem ten wątek, dziś zabrałem zestaw 5DIII + 24L w plener i po przejrzeniu mam jakieś 85% trafionych ujęć z dużych odległości. Dziś słoiczek miał swój dobry dzień .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

u mnie tez jest srednio z AF w 24LII + 5DII
    w pelnym sloncu da sie uzywac bocznych, ale i tak dla pewnosci robie po 3 zdjecia w serii, bo zawsze jedna badz dwa sa nietrafione.
    gdy warunki do focenia sa rzedu powiedzmy: ISO400, f/1.4, 1/200 (i ciemniej) to bocznych punktow nie ma co uzywac - 100% nietrafien.
    ze srodkowym czujnikiem AF nie ma az takich problemow, ale dla pewnosci i tak wspomagam AF z lampy blyskowej, bo bez wspomagania to AF jak w sigmie :]
    mowie oczywiscie o sytuacjach z ustawianiem ostrosci z bliska - powiedzmy do 3m.
    dla wiekszych odleglosci nie wiem jak to jest z celnoscia, bo raz, że bardzo zadko cos kadruje w repo z dalszej odleglosci uzywajac 24mm, a dwa ze jak juz sie zdazy to i tak przymykam przyslone - wiec i GO sie zwieksza.
    ogolnie obiektyw jest wybitny optycznie i daje niesamowity wow factor ze zdjec, ale rownoczesnie jest niesamowicie ciezki do opanowania ze wzgledu na kaprysny AF, plytka GO, przerysowania itp
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Obrazek z tego obiektywu wszystko rekompensuje

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Mysle, ze na lepszego AF'a nie ma co czekac przy tym swietle i z ta ogniskowa ale i tak to dla mnie jeden z najlepszych obiektywow do przeroznych zastosowan bez lampy rysujacy przepieknie.

Strona 93 z 97 PierwszyPierwszy ... 43839192939495 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów