No ponoć są, wiem z doświadczenia empirycznego.
Miałem kilka razy ostatnio możliwość zaprzyjaźnić się z tym szkiełkiem na paru zleceniach no i niestety efekty są takie se.
Problemy z celnością niestety objawiły się i to dosyć wyraźnie. Nie upatrywałbym tutaj błędu użytkownika (czyli, że mnie) bo z 35L takich cyrków nigdy nie miałem. 85L też okiełznałem (genialne szkło), więc to naprawdę nie moja wina. Nie było reguły BF/FF latał sobie raczej różnie.
Z połówką ND w ogóle dramat - ostrość tylko na LV bo inaczej nie dawał praktycznie w ogóle rady...
Ale na salę weselną czy do ciasnego mieszkania w bloku ogniskowa bardzo fajna. Nijak się ma równanie jej do 35L bo to sensu nie ma, różnica jest zbyt duża. Wolę zdecydowanie 35L - ma lepszą wg. mnie separację od tła. 24L ma taki jakby większy efekt 3D, co fajnie czasem wygląda, ale zbyt mocno zniekształca na dosyć bliskich odległościach, szczególnie w porównaniu ten sam kadr 24L a ten sam kadr 35L. Jak/Jeżeli dorobię się 5D3 to zrobię drugie podejście do tego szkła. Na razie ochota mi przeszła.