Jestem użytkownikiem 24/1.4 od 18 miesięcy i dorzucę swoje parę groszy. Użytkuję z 5DMKIIx2.
Obiektyw wart jest każdych pieniędzy. Żaden inny nie posiada tego czegoś. Ostry do bólu od pełnej dziury. Co w nim najbardziej cenię ?
Czasami zrobi się coś przypadkowego coś co na innym obiektywie wzbudziło by wątpliwości, ale nie z 24-ki. Każdy kadr wart jest uwagi, Nawet w tych niedopracowanych można doszukać się czegoś szczególnego. Nie zastąpiony dla pstryków weselnych w kościele i ciaśniejszych salach, po prostu kto poważnie myśli o robocie w przemyśle weselniczym musi go mieć i tyle. Około 75% pracy to 24/1.4, 25% to 135/2. Druga puszka to również niezastąpiony w akcji 35/1.4 na zmianę z 85/1.2.
Nie wiem skąd tyle głosów negatywnych o tym szkle. Ja kupowałem w ciemno i po regulacji na żytniej na obu puszkach 5DMKII to ideał.
No i wracając do ceny na którą tak narzekamy, uważam że jest wart conajmniej tyle co 85/1.2, którego moim zdaniem cena jest nieco zawyżona (na mój gust to właśnie cena tego szkiełka powinna oscylować wokół 6000) .