Strona 91 z 97 PierwszyPierwszy ... 41818990919293 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 901 do 910 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

A ja mam pytanie do użytkowników 16-35L i 24L II, mam ten pierwszy zoom ale wciąż zastanawiam się nad 24L II. Przyjmijmy taką ewentualność że chciałbym robić zdjęcia na 24mm i przysłonie 2,8 tymi szkłami, czy byłaby jakaś znacząca różnica? Czy 24LII dałby lepszy obrazek od 16-35 ? Zdaję sobie sprawę że ta stałka jest stworzona do większych przysłon ale interesuje mnie czy przy przymknięciu zyskam jakąś przewagę nad zoomem.

Początki nałogu Awatar luc_october

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    A ja mam pytanie do użytkowników 16-35L i 24L II, mam ten pierwszy zoom ale wciąż zastanawiam się nad 24L II. Przyjmijmy taką ewentualność że chciałbym robić zdjęcia na 24mm i przysłonie 2,8 tymi szkłami, czy byłaby jakaś znacząca różnica? Czy 24LII dałby lepszy obrazek od 16-35 ? Zdaję sobie sprawę że ta stałka jest stworzona do większych przysłon ale interesuje mnie czy przy przymknięciu zyskam jakąś przewagę nad zoomem.
    24L da lepszy obrazek na f/2.0 niż 16-35L na f/2.8. Będzie też minimalnie mniej winiety. Zoom niestety jest dobry tylko na szerokim kącie. Im bardziej przybliżasz tym więcej tracisz.

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    To temat na inny wątek - dokładnie >>>TEN<<<. A przykłady zdjęć z 16-35 na f=2.8, o których piszesz masz >>>TU<<< i >>>TU<<<.

Uzależniony

Dzięki wielkie!

Miasto
    Warszawa

Zerknąłem na kilkadziesiąt zdjęć zrobionych 24L II na f=2.8 i stwierdzam, że obraz jest dużo lepszy, zwłaszcza na brzegach kadru.

Uzależniony

no kusi mnie 24L II ale 16-35 to jednak dużo szerzej z przodu i bardziej uniwersalnie. Wiem, coś za coś. No i jeszcze sprawa celności poszczególnych sztuk24L II bo z tego co czytam to nie łatwo na dobrą sztukę trafić.

Miasto
    Warszawa

Jak czytałeś moje wypowiedzi z wątku o 16-35 f/2.8L II vs 24L f/1.4 II, to zapewne wyczytałeś, że miałem OGROMNE problemy ze znalezieniem ostrzącej z 5D 24L II. Zjeździłem całą Warszawę i byłem we wszystkich możliwych sklepach sprzedających ten obiektyw. ŻADNA sztuka w sposób zadowalający nie ostrzyła w sposób powtarzalny w punkt. Rozbieżności były zbyt duże, dlatego kupiłem 16-35L II, z która nie mam najmniejszych problemów. Ostrzy w punkt za każdym razem. Do reportażu ze względów praktycznych zoom przewyższa 24L II.

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

To ja mam widocznie pecha bo swoje 24LII kupiłem bez problemów. Pojechałem do MM i przymierzyłem dwie sztuki do puszki, obie były dobre, wybrałem sztukę która była zapakowana nie z gabloty i kupiłem. Używam ponad rok i żadnych problemów. Używam na 5d mkII który ponoć nie ma af-u.
    Magia zdjęć

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Jak czytałeś moje wypowiedzi z wątku o 16-35 f/2.8L II vs 24L f/1.4 II, to zapewne wyczytałeś, że miałem OGROMNE problemy ze znalezieniem ostrzącej z 5D 24L II. Zjeździłem całą Warszawę i byłem we wszystkich możliwych sklepach sprzedających ten obiektyw. ŻADNA sztuka w sposób zadowalający nie ostrzyła w sposób powtarzalny w punkt.
    To smutne że płacąc tak duże pieniądze nie można być pewnym ostrej sztuki.

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez seweryn1 Zobacz posta
    Używam na 5d mkII który ponoć nie ma af-u.
    Z tego co mi wiadomo problem dotyczy tylko 5D mkI, z dwójką ponoć nie ma problemów

Strona 91 z 97 PierwszyPierwszy ... 41818990919293 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów