Strona 65 z 97 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Canon 24mm f/1.4 L II USM

wiktor2323 zgadza się będę miał sporą dziurę w zakresie 35-135mm i teraz w sumie nie wiem co z nią zrobić Tak naprawdę miałem zamiar kupić 85LII, ale udało Wam się mnie przekonać do 24L i kaski na dwa mi już nie starczy :P Wczoraj podjąłem też Tokinę 17mm 3.5 zobaczymy czy słusznie.
    Teraz się wacham czy sprzedać 135L i dołożyć do 85L, czy trzymać 135 i dokupić 85 1.8 na przeczekanie. Miałem to szkło juz 2 razy i jakoś mnie nie urzekło, ale sporo osób mających 24L/35L/135L ma zwykłą 85tkę więc chyba sa zadowoleni. Dwa razy używałem 85L i tak wymiatała z kolorami,że naprawdę chcę ją kupić.
    Robię ślubniaki i dziewczyny w studio i w plenerze więc 85mm wykorzystywałbym znacznie częściej niż 135mm. Tylko,że w niecały rok od zakupu 1/4 mojego portfolio to strzały ze 135'tki i zastanawiam się czy jej zamiana na 85mm nie będzie błędem.
    Trzecim, ostatnim wyjściem jest sprzedaż 24L/35L jeśli posiadanie ich obydwu okaże się bezsensowne i wtedy zakup 85L bez większych napięć.

Niedługo podzielę się wrażeniami z porównania w akcji, ale liczę na Wasze podpowiedzi. Tak jak ktoś wcześniej napisał "this shit never ends"
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

135 mm to naprawdę dobre szkło ... czy to dobry pomysł aby sie go pozbywać ?!
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

BartasPL jeżeli masz wątpliwości czy zostawić doskonały 135L i chcesz kupić 85LII to radzę zrobić podobnie jak ja zrobiłem - sprzedałem obydwa i kupiłem rewelacyjny CZ 100/2.0 macro i jak do tej pory nic a nic nie żałuję :grin:. Nie wiem tylko czy Ci MF pasuje.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kup 85/1.8, to naprawdę przyzwoity obiektyw. Bardzo długo to było moje jedyne "nie-L" szkło i jakoś z tym żyłem ;-)

Domyślnie

ja wymieniłem 85/1.8 na 1.2, również 135 była moim ulubionym i najchętniej używanym szkłem, ale od kiedy 85II jest w moim plecaku 135 jest w dalekiej odstawce i tylko z sentymentu jej nie sprzedam
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    BartasPL jestem ciekawy twoich wrazen. Mam 24LmkII i bardzo go lubie. Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad sensownoscia dokupienia 35L. Jak dotad wydawalo mi sie, ze jak sie posiada stalki 24 i 50mm, to 35mm jest zbedne. Watpliwosci jednak pozostaly ... :-)
    24L ma kąt widzenia o 20 stopni większy niż 35L, podobna różnica jest między 35 a 50. To jest tak duża różnica, że mam wszystkie te ogniskowe i wszystkie są przydatne i często używane.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Tak jak ktoś wcześniej napisał "this shit never ends"

I to wystarczy za cały komentarz do tego, co napisałeś powyżej.
    Ale czy warto takim dzieleniem włosa na czworo zatruwać sobie życie i czy naprawdę na tym polega szlachetna sztuka fotografowania
    Jeden z wybitnych fotografów większość wspaniałych zdjęć zrobił szkłem tak poślednim, jak C 17-85IS.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Jeden z wybitnych fotografów większość wspaniałych zdjęć zrobił szkłem tak poślednim, jak C 17-85IS.
    Pozdrówka
    KTO? NAZWISKO!
    a tak poważnie to jestem ciekaw kto, bo mimo wielu bardzo, bardzo złych opinii, ja też lubiłem to szkło, wprawdzie było to kilka lat temu i po przejściu z kita, ale było
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Pierwsze koty za płoty. W szaloną sylwestrową noc popełniłem kilkaset zdjęć
    dwoma obiektywami. Impreza była dość konkretna i nie poświęciłem specjalnie
    dużo czasu na robienie zdjęć, ani ich porównywanie piksel po pikselu. Poniżej
    moje wrażenia:

1) 35mm nadal pozostanie moją ulubioną ogniskową i w sumie bardzo się z tego cieszę Dlaczego? Jest uniwersalna, bardzo naturalna, lubię fotografować ludzi z tego dystansu, nie zniekształca. 35tka zostaje u mnie bez dwóch zdań. Jest szkłem, którym można zrobić praktycznie wszystko.

2) 24mm jest wystarczająco szeroka by swobodnie fotografować we wnętrzach. Duża jasność z tak szerokim kątem widzenia to jest coś zupełnie nowego dla mnie. Po pierwsze fotografując nie osiągnąłem granic możliwości tego obiektywu wraz z 5DmkII. Cały czas miałem bezpieczny zapas czasu, przesłony lub ISO by móc pracować nie używając lampy Po drugie ta przesłona w połączeniu z kątem widzenia daje obrazek o zupełnej innej jakości i plastyce niż szkła, których używałem wcześniej. Przerobiłem sporo różnych obiektywów do tej pory, ale to jest pod tym względem wyjątkowe. W odpowiednich warunkach może być naprawdę ciekawie.
    To co mnie najbardziej bolało to zniekształcenia przy tak szerokim kącie widzenia, Myślałem, że będą mniejszym problemem. Trudno fotografować tym szkłem grupy ludzi (osoby po lewej i prawej stronie zdjęcia są zdecydowanie bardziej rozciągnięte, zwłaszcza te stojące bliżej). Trudno wykonywać portrety bez przerysowań i o ile przy 1-2 osobach można sobie jeszcze jakoś poradzić to czym większa grupa tym trudniej. Zaletą jest natomiast możliwość łapania ostrości z 25cm co pozwala na robienie przerysowanych, komicznych portretów czy innych odjechanych ujęć. W średniej wielkości domu nie miałem do czego używać 24mm, 35tka była w zupełności wystarczająca.

Wg mnie kolory, kontrast, AF itd. w obu obiektywach są bardzo zbliżone i przeglądając zdjęcia zrzucone do jednego katalogu trudno je na pierwszy rzut oka rozróżnić.

11mm różnicy między tymi szkłami to tylko w teorii niewiele i tylko w „nazewnictwie” są to zbliżone do siebie szkła. W rzeczywistości produkują kompletnie inne obrazki: szeroki kąt i standard. Ja tak bardzo lubię 35mm i tak często jej używam, że nie mógłbym bez żalu zamienić jej na 24mm. Do pełnej klatki wybrałbym zestaw 35 + 85mm, zamiast 24 + 85mm. To ze względu na jego uniwersalność i mniejsze zniekształcenia, kosztem szerokości. Do cropa oczywiście 24mm plus 50mm/85mm. A jak będzie? Jutro zabieram szkiełko na nocny plener miejski – ciekawe jak sprawdzi się w tych warunkach? Póki co zostawiam oba szkła dla siebie i będę polował na 85mm.

Jeśli będzie słabo z kasą to kupię wersję 1.8, a jak będzie ok. to dźwignę eLkę. CZ niestety nie wchodzi w grę ze względu na MF. Nikt nie poleca Sigmy 1.4 zamiast 85L? Może ktoś używał, porównywał?
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nikt nie poleca Sigmy 1.4 zamiast 85L?
    Dla mnie 85/1,2 L nie ma zamiennika,o porównywalnym obrazku.

Strona 65 z 97 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów