Dla narzekających na utratę kontrastu przy pracy pod światło mam pocieszające pytanie : Ile procent zdjęć robicie pod światło bez osłony przeciwsłonecznej?
Raczej mało , bo szkło jasne większość w kościołach na ślubach wykorzystuje... ;-)
Trafianie AF jasnym obiektywem jest łatwiejsze niż ciemnym, ale szerokim kątem ogólnie trudniejsze, bo więcej elementów potencjalnie w polu sensora się łapie więc biedak głupieje. Zresztą to akurat to zawsze sprawa puszki nie obiektywu. On tylko się ustawia jak puszka mu zada.
To akurat nie musi być prawdą. Szkła takie jak EF 17–40/4 czy EF 70–200/4 (obie wersje) są w kategorii "precyzja AF" absolutnie bezkonkurencyjne. Podobnie z zoomami f/2,8, choć EF 24–70/2,8 czasem ma jakieś odpały, przynajmniej w moich rękach. Z jasnymi szkłami stałoogniskowymi f/1,4 i f/1,2 procent odpadów ze względu na błąd AF jest zdecydowanie większy.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
ciemnym szkłem łatwiej trafić bo ma większą GO![]()
W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.
I zdecydowanie ostrzejszy obraz, przynajmniej w środku, więc czujnik AF ma mniej powodów żeby się zgubić
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Dobra przeczytałem 64 podstrony i przed chwilą o 3:15 w nocy kupiłem 24mkII na allegro. Bardzo się cieszę póki co chociaż to tyle $$$$!!. Mojej kochanej powiem,że kosztował 2 tysiące bo to chyba jedyny sposób by go zaakceptowałaZa 2 dni mam zamiar focić nim Sylwestra w domu. Będę miał ze sobą 35L więc wrzucę foty i napiszę jak z mojej perspektywy takie porównanie wygląda. Póki co 35mm to moja ulubiona, najbardziej uniwersalna ogniskowa, a dla zakupu 24L poświęcam 24-70L, który zrobił dla mnie sporo dobrych kadrów. Mam nadzieję,że 24L będzie tego wart.
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
będzie Pan zadowolony![]()
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 30-12-2011 o 10:37