sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
2,5 roku użytkowania, no może nie intensywnego :wink:, ale nic takiego nie mam :grin:.
A ja zrobilem tak.
Sprzedalem 100L - 2.8 ciemnica i 100mm tez jakos nijak.
Dokupilem na jego miejsce 550d z mysla o widelo.
I teraz tak: Jak mi 24L na 5d za wasko i sie wyginaja buzki na rogach to podczepiam na 550d i robi sie sliczna 35/1.4 L.
A na 550d z 50L zrobilem najbardziej (moim zdaniem) wyraziste i kozackie zdjecie. Wiec nie trzeba miec 5d aby zrobik kozackie foto![]()
Ale nadal przerysowuje jak 24, tylko że boków nie ma.![]()
5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4
ArturBonoVox pokaż coś nie koniecznie w tym wątku![]()
Hey:
Jak wejdziesz na facebook i znajdziesz archie-photography.com to zdjecie najnowsze pt. retro ver jest wykonane 24L z 550d z bliskiej odleglosci i do tego kadr pionowy. Czysto i bez przerysowan. f/1.4 czas 1/125 iso 800. Bez lampy. Jedynie uzylem foli alu do pakowania kanapek.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
24L na 5d sprawialo mi troszke psikusow ale na 550d jest kozackie i w deche na piec !
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kiedys jak jechalem na 4.0 i zumach to sie zastanawialem jak inni osiagaja krysztalowosc i jasnosc swoich zdjec. Takie efekty to tylko mega jasne stalki w ktorych uzyto soczewek z odpowiedniego gatunku szkla.
Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 04-12-2011 o 16:22 Powód: Automerged Doublepost
Witajcie(mój pierwszy post).
Noszę się z zamiarem kupna 24L II. Być może już było o tym w tym wątku ale nie mam czasu przejrzeć go całego.Chciałbym Was zapytać jak to jest z tym af w nowych egzemplarzach?Spotkałem się z wieloma opiniami ,że af nie trafia,że ludzie przez to odsyłają do sklepu kolejną sztukę itd.Możecie napisać coś na ten temat?
Canon 24mm f/1.4 MKII, to trudne szklo.
Moje spostrzezenia w zabawie z jasnymi stalkami sa takie, ze czym jasniejsze i szersze (ogniskowa) szklo, tym trudniej z AF'em.
Mialem kilka egzemplarzy (bo dostalem do sprzedania) 35mm f/1.4 i juz tam na wszystkich dzialo sie to samo - potrafily nie trafic. w 24mm jest podobnie. Nie zawsze trafi, ale wg mnie tak jest ze wszystkimi bo kilka ich tez przetestowalem i zachowywaly sie podobnie.