Pokaż wyniki od 1 do 10 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Odp: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Mam to szkło od początku roku. Moją ulubioną ogniskową nadal jest 35mm, ale 24L nie raz uratowało mi tyłek np. na parkiecie ciasnej sali weselnej ze ścianami z czerwonej cegły i laserowymi światłami. Obrazek jest IMHO bardziej kontrastowy i kolorowy niż z 35L, ale ogniskowa już zupełnie inna. Zamiast uniwersalnego szkła jak 35mm, którym można obskoczyć całą imprezę mamy szeroki kąt, którym popełnienie udanego portretu jest znacznie trudniejsze, a na zdjęciach często zdarza się niechcący pokazywać zupelnie nieistotne elementy po bokach i w tle (jest szeeeerokooo). Świetna ostrość i praca pod światło. Autokfokus na 5DII jest irytujacy. Nie wiem jak na mkIII, ale płytka głebia ostrości i UWA wymaga wyobraźni, do tego dochodzi mała liczba punktów ostrości i ich zgupowanie w centum kadru. Nie powinno się przekadrowywać więc z AF jest słabo.

Lubię go mieć i zabieram go ze soba częściej od 35L. Z pewnością szkło to wiele wnosi w mojego systemu. Myślę jednak,że kiedy pojawi się 35L mkII, które dorówna a pewnie i przebije osiagi 24L II pod względem koloru i kontrastu to ono będzie moim ukochanym obiektywem

Podsumowując: szkło bardzo drogie, ale jego posiadanie w niektórych sytuacjach jest nieocenione. Jestem zadowolony tak jak pisaliście :-D

Przykładowe zdjęcie na f/1.4

Ostatnio edytowane przez Merde ; 16-08-2012 o 11:27 Powód: Poprawa linka
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Uprawnienia umieszczania postów