24L II zakupilem z 1.5 miesiaca temu bo 35L byl dla mnie niestety za waski. Dla mnie szklo jest super i jest bardziej kreatywne niz 35mm (pisze o FF). Odnosze tylko wrazenie, ze jest troszke wolniejsze od 35L - ale coz... wazne, ze szerzej :-)
24L II zakupilem z 1.5 miesiaca temu bo 35L byl dla mnie niestety za waski. Dla mnie szklo jest super i jest bardziej kreatywne niz 35mm (pisze o FF). Odnosze tylko wrazenie, ze jest troszke wolniejsze od 35L - ale coz... wazne, ze szerzej :-)
Tez wlasnie mam od jakis dwoch miechow to szklo, ale moje odczucia sa odmienne - zostane chyba przy 35-tce, lepiej mi sie operuje ta ogniskowa, deczko szybsza faktycznie. Sa sytuacje gdzie 35 nie zastapi 24 ale chyba w moim przypadku nie warto trzymac tych dwoch szkiel razem. Zdecydowanie 35 -tka![]()
Sampli od groma, ale trzeba pogrzebać które z wersji II: http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=567
Ostatnio edytowane przez Merde ; 21-10-2009 o 12:36
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
I odwrotnie
Parametry praktycznie identyczne wiec dla mnie wybor sprowadza sie do wyboru ogniskowej. Ja z 35mm rozstalem sie dwukrotnie i nie wiem - moze jak wypuszcza wersje II zdecydowanie lepsza od I, to sie znowu skusze ale na razie mnie nie ciagnie. A faktycznie posiadanie i tego i tego, to chyba nie ma sensu.
Ja dzisiaj zapiąłem na kilka sekund Sigmę 24mm 1,8 znajomego. Przepraszam za merytorykę i jakość tego co uwieczniłem w jpg, ale wyszło to tak - zdjęcia na 1,8 i 2,2.
http://img29.imageshack.us/gal.php?g=mg9212r.jpg
Ok.
Ale słusznie byłoby zrobić w tych samych warunkach focięta z zapiętym C 24 II.
Póki co, ciężko to porównywać...
Przecież ja nie zamierzałem ich porównywać. Powiem szczerze, że mnie mocno zaskoczyła na plus ta sigma. Musiałbym się jednak dłużej nią pobawić, żeby coś powiedzieć.
Hmmm...no cóż,muszę się przyznać,że mój ranking 24-ek był następujący (bo miałem) :
1.C 24/1,4 II
2.S 24/2,8
3 i 4. C 24/2,8 ~ C 24/1,4 I
...a teraz ta Sigma 24/1,8,której jeszcze nie miałem okazji uruchomić...
Trzeba się będzie chyba gdzieś zakręcić.:rolleyes:
A ma ktoś sample z tej sigmy na cropie? U optycznych wyszła tak sobie, ale na forach czytałem trochę pozytywnych opinii. Chodzi mi głównie o zdjęcia z mocno otwartej przysłony (do domykania mam kita i 10-24).