Pokaż wyniki od 951 do 960 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie Odp: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Witajcie, nieco odświeżę temat. Przebrnąłem przez wątek, ale mam pytanie do Forumowiczów posiadających C24/1.4LII, którzy kalibrowali to szkło w serwisie. Czy po kalibracji do body nastąpiła zadawalająca Was poprawa w działaniu AF, co zostało poprawione (FF, BF, losowość ustawienia ostrości na punkt) i w jakim serwisie kalibrowaliście obiektyw? Korci mnie ostatnio, aby wysłać go do kalibracji w serwisie z uwagi na działanie z 5d1, na którym to body 28/1.8 chodzi perfekcyjnie.

Mój egzemplarz 24LII chyba nie odbiega od "standardów" Canona obowiązujących dla tego modelu - o których tutaj poczytałem, tak przypuszczam. Szkiełko ma tendencje do FF; na 1d3 mikroregulacja z poziomu body na +6 załatwia sprawę i 7-8 na 10 zdjęć jest ok /używam f 1.4-1.8 czasami 2.0 dla odległości do 3m/. Przy czym w tych nieudanych 2-3 przypadkach AF nie trafia dokładnie tam gdzie powinien, lub potrafi czasami zupełnie nie trafić.
    Natomiast w 5d1 (brak w body kalibracji) AF działa generalnie w sposób nieprzewidywalny. Co do zasady dla przysłon 1.4-2.0 ma większy lub mniejszy FF, a czasami nawet trafia w punkt - wtedy mam dużo uciechy . Po przymknięciu przysłony do min. 2.0-2.2 (chyba z uwagi na głębie ostrości) sytuacja ulega wyraźnej poprawie i jest z reguły ok.
    Ciekaw jestem Waszych doświadczeń z kalibracją tego modelu szkła w serwisie. Za wszystkie uwagi i odpowiedzi z góry dziękuję
    Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 12-05-2016 o 23:15
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Uprawnienia umieszczania postów