Może sigma 20 1.8 ? pod cropem da ci kąt jak 35 na FF. Wiem, że jakość nie ta itp. ale może to też jakieś rozwiązanie.
penie 20 1,8 było by ok... ale jakoś zaczyna mnie nudzić co rusz mienianie szkła24 L było by dobrym wyborem... potem przyszła by pełna klatka i było by urozmaicenie
![]()
Widzę że 7D mało osób ma... szkoda trochę bo może yć to ciekawy zestaw.
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Ostatnio znalazłem teorię że lepiej nie stosować optyki pod większy format matrycy na mniejszej matrycy. Dodatkowe światło w komorze lustra może powodować spadek kontrastu, flary, etc.
Tutaj artykuł:
Fotopolis.pl: Z notatnika optyka: Co za dużo, to robi flarę
Marzy mi się to szkło, zwłaszcza, że na jakimś portalu widziałem kilka fotek z tego zestawu. Mam 28 1.8 i jak dla mnie momentami jest za ciasno.
Po za tym 24 zdaje się być ostre od pełnej dziury i podoba mi się bokeh.
Niestety cena sprawia, że pozostaje w sferze moich marzeń, musiałbym sprzedać 28 i 10-22 i jeszcze by mi brakło, no i zostałbym bez szerokiego.
Wysłane z mojego GT-I9000
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
To szkło jest ostre ale nie widzę go kompletnie na 7D IMG_7513 | Flickr - Photo Sharing! f.1.4 5dII
To szeroka stałka dedykowana pod FF a na cropie tracisz bardzo dużo z kąta i pod tym względem nie widzę sensu wydawać 6k na ten obiektyw. Po prostu nie ta ogniskowa się robi a co za tym idzie nie ten końcowy efekt. PZDR.
Źle to tematu podchodzisz - ten obiektyw należy traktować jako odpowiednik 35 mm na FF. Chyba nie powiesz, że 35 mm na FF nie ma sensu, bo ogniskowa nie ta?
Mając cropa po prostu musisz kupować odpowiednio szersze obiektywy, ale to jest cecha, nie wada i chyba każdy posiadacz ma tego świadomość. Przecież dotyczy to każdego rodzaju ogniskowej...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it