Wstawiam zdjęcie z 1 - 1,5m, ale też na f/1.4 bo nie korzystam raczej z f/1.8 - chyba że są dwie osoby w kadrze to wtedy f/2.0. Ostrość na dziewczynkę. Foto prosto z aparatu.
Dobrze się fotografuje dzieci i nie widzę znaczących zniekształceń w ich przypadku. Gorzej kobitki, które mają długie nogi - wtedy robią im się jeszcze dłuższe!
Generalnie na one shot nie ma problemu na f/1.4 w każdych warunkach. Może nie jest taka żyleta jak z 85L na f/1.4 albo jakiegoś makro, ale nie o to chodzi przecież w tak szybkich szkłach; no chyba że się przymknie do f/2.0 czy 2.8 to już ostrzej być nie może..![]()
Co prawda musiałem dokonać mikroregulacji +10 w body z tym obiektywem i od tamtej pory jest bajka; bardzo lubię to szkło i chociaż nie powaliło mnie na początku to teraz zaczyna pokazywać pazur jak już je wyczułem. :-D
Jesli chodzi o AI Servo na f/1.4 to chyba nie najlepszy pomysł... Korzystałem z ciągłego ustawiania ostrości, ale na f/2.0 w słabszych warunkach oświetleniowych (mocno zacienione miejsce) i nie było problemu. Aczkolwiek niedługo sprawdzę też f/1.4 z ciekawości i dam znać.