Strona 87 z 97 PierwszyPierwszy ... 37778586878889 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Domyślnie

Ja używam tego obiektywu z canonem 60d, po zakupie aparat i obiektyw zostały oddane do regulacji w ramach gwarancji i od tej pory nie ma żadnych problemów. Uwielbiam ten obiektyw w sumie 90 % zdjęć robię właśnie nim, do kompletu mam 70-200 ale niezbyt często go wyciągam. Mi bardzo odpowiada ogniskowa na cropie te 38 mm. W sumie sprzedałem 17-40 i 28 po to żeby kupić 24 i nie żałuje i jakoś specjalnie nie tęsknie za zomem, może poza sytuacjami gdy robiąć zdjęcia jestem uziemiony w jednym miejscu.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    24L wchodzi z osłoną (24-105) do LensCase 1W, a z oryginalną już nie.
    potwierdzam.
    dzisiaj przyjechala do mnie oryginalna, uzywana EW-83H kupiona na allegro.
    pasuje idealnie do Lowepro Lens Case 1W.
    wsadzanie i wyciaganie 24LII z zalozona EW-83H z pokrowca Lens Case 1W bez problemu.
    nie wiem jak tam z jej glownym przeznaczeniem - czyli oslanianiem przed promieniami slonecznymi, ale podejrzewam ze tragedii nie bedzie ;]
    no i tak jak pisal szwayko - mozna postawic obiektyw na czyms plaskim z zalozona oslona EW-83H
    fajna sprawa (dinderi, tak tak - wiem.. )
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

24L II BOKEH @ f/1.4 :-D

Początki nałogu

fajny bokeh tylko że pewnie zdjęcie robione z 0,5 m bo dłoń zniekształcona, nienaturalna. Mógłbyś zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 i z odległości 1,5 metra byłbym wdzięczny. Takim obiektywem nie powinno się robić zdjęć blisko tylko od 1-1,5 m. bo wychodzą wtedy przerysowania. A nie masz problemów jak robisz zdjęcia 5DIII i obiektywem 24 f/1.4 L II usm na przysłonie 1.4 w warunkach słabego oświetlenia to nie pudłuje Ci wogóle af czy może musisz wtedy przymknąc przysłone. Jak się sprawuje ten zestawik?
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 19-07-2012 o 12:14

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    fajny bokeh tylko że pewnie zdjęcie robione z 0,5 m bo dłoń zniekształcona, nienaturalna. Mógłbyś zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 i z odległości 1,5 metra byłbym wdzięczny. Takim obiektywem nie powinno się robić zdjęć blisko tylko od 1-1,5 m. bo wychodzą wtedy przerysowania.
    Ok, poszukam czegos z 1,5 metra i wrzuce. Co do przerysowan to bez przesady, to tylko reka i biedronka, jesli bedzie chodzilo mi o poprawny srodowiskowy portret to wrzuce z odpowiedniej odleglosci, chociaz jak obiekt bedzie z brzegu to minimalne zniekszyalcenia tez beda, aczkolwiek katy widzenia tego obiektywu sa tego warte IMHO

Początki nałogu

Spoko jeśli to było twoim zamierzeniem to oki. Ja tylko odniosłem się do tego zdjęcia. Mógłbyś odpisać czy nie masz problemów jak robisz zdjęcia 5DIII i obiektywem 24 f/1.4 L II usm na przysłonie 1.4 w warunkach słabego oświetlenia bez użycia lampy to nie pudłuje Ci wogóle af nawet na bocznych punktach w al servo, trafia w punkt czy może musisz wtedy przymknąc przysłone. Dzięki wielkie z góry
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 19-07-2012 o 12:52

Coś już napisał

Wstawiam zdjęcie z 1 - 1,5m, ale też na f/1.4 bo nie korzystam raczej z f/1.8 - chyba że są dwie osoby w kadrze to wtedy f/2.0. Ostrość na dziewczynkę. Foto prosto z aparatu.

Dobrze się fotografuje dzieci i nie widzę znaczących zniekształceń w ich przypadku. Gorzej kobitki, które mają długie nogi - wtedy robią im się jeszcze dłuższe!

Generalnie na one shot nie ma problemu na f/1.4 w każdych warunkach. Może nie jest taka żyleta jak z 85L na f/1.4 albo jakiegoś makro, ale nie o to chodzi przecież w tak szybkich szkłach; no chyba że się przymknie do f/2.0 czy 2.8 to już ostrzej być nie może..
    Co prawda musiałem dokonać mikroregulacji +10 w body z tym obiektywem i od tamtej pory jest bajka; bardzo lubię to szkło i chociaż nie powaliło mnie na początku to teraz zaczyna pokazywać pazur jak już je wyczułem. :-D

Jesli chodzi o AI Servo na f/1.4 to chyba nie najlepszy pomysł... Korzystałem z ciągłego ustawiania ostrości, ale na f/2.0 w słabszych warunkach oświetleniowych (mocno zacienione miejsce) i nie było problemu. Aczkolwiek niedługo sprawdzę też f/1.4 z ciekawości i dam znać.

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Nie mogę w pełni ocenić bo nie wiem na jakim sensorze robione, FF czy APS-C.
    Pozdrawiam

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    Nie mogę w pełni ocenić bo nie wiem na jakim sensorze robione, FF czy APS-C.
    5D mark III

Początki nałogu

hehe dobre z tymi kobitkami. Dzięki wielkie fajny piesek i zdjęcie To jak porobisz zdjęcia w słabszych warunkach oświetleniowych na al servo na 1.4-1.8 na iso 6400 czy większym to wrzuć od razu oczywiście bez użycia lampy. Kurcze a ja myślałem że na 5DIII to mikroregulacji nie będzie trzeba używać a jednak, ale dobrze że po niej jest oki co widać na zdjęciu. Pozdro

Strona 87 z 97 PierwszyPierwszy ... 37778586878889 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów