Strona 86 z 97 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    chcę kupić osłonę do tego szkła i trudno mi uwierzyć,że oryginalna zaprojektowana przez producenta nie jest optymalnym wyborem. Co z nią jest nie tak? Naprawdę osłona od 24-105 będzie lepsza?
    Oryginalna optymalnie zasłania, ale przez to jest mało praktyczna i paradoksalnie przez to przestaje się jej w ogóle używać. Zatem lepsze coś mniej optymalne na stałe niż idealna dopasowana osłona w domu lub w plecaku. Drugi plus z 24-105 to proste zakończenie tulipana,więc możesz postawić obiektyw na ziemi. Na oryginalnej jest to niemożliwie.
    A trzeci plus to taki, że 24L wchodzi z osłoną (24-105) do LensCase 1W, a z oryginalną już nie.

Ostatnio edytowane przez szwayko ; 24-05-2012 o 14:01

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    A taką flarę z 24LII widzieliście
    Bez osłony i filtra.
    Jak na takie mocne światło to efekt zjawy naprawdę znikomy! To pewnie dzięki SWC zastosowanym w tym szkle.
    Kontrast i kolorki też w porządku poza tym najjaśniejszym miejscem oczywiście.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Szwayko nie ma czegos takiego jak 'mniej' czy 'bardziej optymalne'. Moze byc co najwyzej gorsze lub lepsze Optymalne nie oznacza najlepsze.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

szwayko a sprawdzales moze, do ktorego futerala lowepro wchodzi 24LII wraz z dedykowana oslona przeciwsloneczna?
    katalog lowepro lens matrix jest niejednoznaczny (tzn nie ma wyszczegolnione do ktorych pokrowcow wchodza obiektywy z oslonami lub bez)
    najwiekszy futeral jaki mam to lowepro lenscase 1W i do niego 24LII z zalozona oslona przeciwsloneczna wchodzi ledwo ledwo i zamek sie domyka doslownie na styk.
    juz pomijam, ze o szybkim wyciaganiu i wkladaniu obiektywu z futeralu mozna zapomniec..
    .. dlatego poki co foce z 24L bez oslony :/
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Drugi plus z 24-105 to proste zakończenie tulipana,więc możesz postawić obiektyw na ziemi. Na oryginalnej jest to niemożliwie.
    Zawsze mam traumatyczny ból w okolicach zakończenia pleców, kiedy widzę, że ktoś stawia obiektyw na osłonie. Obiektyw się kładzie tak, żeby juz bardziej nie mógł upaść.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    szwayko a sprawdzales moze, do ktorego futerala lowepro wchodzi 24LII wraz z dedykowana oslona przeciwsloneczna?
    Następny po 1W to 4S. 1W to 10x12,5cm, 4S to 11x15 cm, więc akurat. Nie sprawdzałem fizycznie. Chyba 1W czy 4S już nie produkują i są jakieś inne oznaczenia tych nowych. 4S to już odstające pudło - naprawdę lepiej kup osłonę od 24-105 jest też węższa i w miarę bezsiły wchodzi do 1S.

Coś już napisał

Domyślnie

Tak się zastanawiam czy używa ktoś może 24 L II na cropie (1.6), np 7D
    Wtedy robi się ekwiwalent 38mm. Sytuacja jest o tyle fajna, że jak ktoś ma pełną klatkę, cropa i ten obiektyw to tak jakby miał 24 L na FF oraz "35 L" na cropie
    Z plusów używania tego obiektywu na cropie to pozbycie się dużej winiety oraz możliwe, że mniejsze zniekształcenia po bokach.
    Minusy to wiadomo większa głębia ostrości oraz ogólnie nieco gorsze obrazowanie.
    Niestety na photozone.de nie znalazłem testu tego obiektywu pod aps-c. Jest tam tylko pierwsza wersja 24 L w tym dziale ??:
    Jakby ktoś miał doświadczenie w tej sprawie to proszony jest o udzielenie info :grin:

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lazy13bones Zobacz posta
    Tak się zastanawiam czy używa ktoś może 24 L II na cropie (1.6), np 7D
    Wtedy robi się ekwiwalent 38mm. Sytuacja jest o tyle fajna, że jak ktoś ma pełną klatkę, cropa i ten obiektyw to tak jakby miał 24 L na FF oraz "35 L" na cropie
    Z plusów używania tego obiektywu na cropie to pozbycie się dużej winiety oraz możliwe, że mniejsze zniekształcenia po bokach.
    Minusy to wiadomo większa głębia ostrości oraz ogólnie nieco gorsze obrazowanie.
    Niestety na photozone.de nie znalazłem testu tego obiektywu pod aps-c. Jest tam tylko pierwsza wersja 24 L w tym dziale ??:
    Jakby ktoś miał doświadczenie w tej sprawie to proszony jest o udzielenie info :grin:
    Do tego co napisałeś, uzupełnię - gorsze obrazowanie- mniej przyjemny, bardziej nerwowy bokeh na 7d, lepsza praca AF niż na 5dII. Pozostałe w pełni się zgadzam, zdecydowanie wolę jednak to szkło na pełnej klatce :-D.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Do tego co napisałeś, uzupełnię - gorsze obrazowanie- mniej przyjemny, bardziej nerwowy bokeh na 7d, lepsza praca AF niż na 5dII. Pozostałe w pełni się zgadzam, zdecydowanie wolę jednak to szkło na pełnej klatce :-D.
    Ok, thx za info :grin:
    Czyli w sumie wolałbyś na bank używać 2x FF i mieć osobno 24 L II oraz 35 L ?
    Potrzebowałeś dokonywać mikroregulacji AF z tym szkłem na 7D?
    Ja jak zrobiłem kilka testowych fotek tym szkłem na 7D to za bardzo mi nie trafiał w obiekt. Może to była wina tego, że testowałem w pośpiechu :-|
    Co do bokehu to się zgodzę - też mnie nie urzekł... No i kolorki prosto z aparatu też już nie te...
    Ale np. już z 85 L bokeh jest bardzo przyjemny nawet na cropie

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lazy13bones Zobacz posta
    Ok, thx za info :grin:
    Czyli w sumie wolałbyś na bank używać 2x FF i mieć osobno 24 L II oraz 35 L ?
    Potrzebowałeś dokonywać mikroregulacji AF z tym szkłem na 7D?
    Ja jak zrobiłem kilka testowych fotek tym szkłem na 7D to za bardzo mi nie trafiał w obiekt. Może to była wina tego, że testowałem w pośpiechu :-|
    Co do bokehu to się zgodzę - też mnie nie urzekł... No i kolorki prosto z aparatu też już nie te...
    Ale np. już z 85 L bokeh jest bardzo przyjemny nawet na cropie
    Mam szczęście ;-), gdyż posiadam jeden z pierwszych egzemplarzy tego szkła i nie ma generalnie problemu z AF :-D. Mój egzemplarz nie wymagał mikroregulacji z 7d, za to z 5dII owszem tak. 85LII ma również lepszą rozdzileczość na APS-C. Bokeh owszem bardzo fajny ale i tak bardziej wolę ten z CZ 100/2 macro .

Strona 86 z 97 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów