wlasnie praca pod slonce jest troche niepokojaca.
wolalbym nie wyglaszac tutaj ostatecznego werdyktu, bo zrobilem tym szklem zaledwie dwa sluby (przy czym jakos tak wyszlo ze w obu nie bylo okazji, abym ustawil obiektyw pod slonce), poza tym jednym przypadkowym zdjeciem, ktore troche mnie zaniepokoilo.. (fotka jedna z kilku, w serii jak para mloda podchodzi do oltarza, akurat swiecilo b. silne slonce przez okno z boku kosciola)
Zdjecie wywolane w LR, zaro korekcji - po prostu export do .jpg
Nie wiem ile w tym jest udzialu filtra UV ktory mam zalozony (mam B+W F-pro, wiec jeden z najlepszych na rynku), ale bliki na zdjeciu wygladaja niepokojaco.
Dodam, ze nie mialem zalozonej oslony przeciwslonecznej.
W szczecinie akurat nijaka pogoda.. jak tylko bedzie bardzo jasne slonce na niebie to wyjde na zewnatrz porobic testy pracy pod slonce, bo teraz sam mam rozkmine jak to jest z tymi odblaskami.
Poprzednio uzywalem 17-40 i pod slonce byl po prostu kapitaly!
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
I co się dziwić, światło pod sporym kątem jest gorsze niż na wprost, nawet najmniejsza osłonka by pomogła. Ta oryginalna do niczego się nie nadaje bo za duża, a tulipan zaokrąglony nawet szkła nie ma jak na niej postawiać. Warto używać tej od 24-105L - mniejsza i praktyczniejsza.
Po mojemu to wina filtra albo masz ewidentnie kopnięty egzemplarz - w co wątpie.
Gdzieś był wątek na CB jak filtry potrafią spartolić fotki
BeatX - a nie masz czasami startej (nawet lekko) farby na wewnętrznej stronie filtra? Np na krawędziach...
Bo to chyba jest nieprawdopodobny efekt dla soczewek (dwie kreski)...
Ktoś kiedyś powiedział, że najlepszy filtr to brak filtraja nie używam na 24LII i 85LII i nie narzekam, ale zawsze mam osłonę.
BeatX spróbuj się pobawić w słońcu z filtrem i bez... i z osłoną.
Ostatnio edytowane przez andrev17 ; 17-05-2012 o 21:08
2x6D + 24LII + 50 1.4 + 85LII + 430 EXII +580EXII
Używam tego szkła przez ponad 3 lata (z filtrem i bez) w bardzo różnych warunkach i takiego numeru świetlnego jeszcze nie udało mi się osiągnąć. Ewidentnie coś nie tak, albo szkło albo filtr.
Równie dobrze to może być odbicie od "czegoś błyszczącego" znajdującego się za prawą stroną kadru.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Jezusie! Ileż niektórzy muszą się namęczyć w PSie, żeby taki efekt nadać zdjęciu, a ty narzekasz.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---