Strona 83 z 90 PierwszyPierwszy ... 33738182838485 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Widzę że 7D mało osób ma... szkoda trochę bo może yć to ciekawy zestaw.
    Ja mam
    Taki mały przykład:

Jak dla mnie to ciężko się robi tym zdjęcia. Trzeba maksymalnie być skoncentrowanym nad perspektywą kadru :/. Pierwszy raz jak obleciałem imprezę to się trochę podłamałem, brakowało mi dobrze wykadrowanych klatek :/

Tak więc jak ma ktoś jakieś pytania to śmiało
    7D, 24-105L, 24LII, 50/1.4, 580EXII, ...mayby soon 135L or something with MACRO

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Ostatnio znalazłem teorię że lepiej nie stosować optyki pod większy format matrycy na mniejszej matrycy. Dodatkowe światło w komorze lustra może powodować spadek kontrastu, flary, etc.
    Tutaj artykuł:
    Fotopolis.pl: Z notatnika optyka: Co za dużo, to robi flarę

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    penie 20 1,8 było by ok... ale jakoś zaczyna mnie nudzić co rusz mienianie szkła 24 L było by dobrym wyborem... potem przyszła by pełna klatka i było by urozmaicenie

Widzę że 7D mało osób ma... szkoda trochę bo może yć to ciekawy zestaw.
    Marzy mi się to szkło, zwłaszcza, że na jakimś portalu widziałem kilka fotek z tego zestawu. Mam 28 1.8 i jak dla mnie momentami jest za ciasno.

Po za tym 24 zdaje się być ostre od pełnej dziury i podoba mi się bokeh.

Niestety cena sprawia, że pozostaje w sferze moich marzeń, musiałbym sprzedać 28 i 10-22 i jeszcze by mi brakło, no i zostałbym bez szerokiego.

Wysłane z mojego GT-I9000
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Marzy mi się to szkło, zwłaszcza, że na jakimś portalu widziałem kilka fotek z tego zestawu. Mam 28 1.8 i jak dla mnie momentami jest za ciasno.

Po za tym 24 zdaje się być ostre od pełnej dziury i podoba mi się bokeh.

Niestety cena sprawia, że pozostaje w sferze moich marzeń, musiałbym sprzedać 28 i 10-22 i jeszcze by mi brakło, no i zostałbym bez szerokiego.

To szkło jest ostre ale nie widzę go kompletnie na 7D IMG_7513 | Flickr - Photo Sharing! f.1.4 5dII

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    To szkło jest ostre ale nie widzę go kompletnie na 7D
    Ponieważ? To, że zmienia się kąt widzenia i GO jest oczywiste raczej. Ale to jest twierdzenie bez sensu IMHO, równoważne z "nie widzę EF 35/2 kompletnie na FF"...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

To szeroka stałka dedykowana pod FF a na cropie tracisz bardzo dużo z kąta i pod tym względem nie widzę sensu wydawać 6k na ten obiektyw. Po prostu nie ta ogniskowa się robi a co za tym idzie nie ten końcowy efekt. PZDR.

Miasto
    Kraków

To szeroka stałka dedykowana pod FF a na cropie tracisz bardzo dużo z kąta i pod tym względem nie widzę sensu wydawać 6k na ten obiektyw. Po prostu nie ta ogniskowa się robi a co za tym idzie nie ten końcowy efekt. PZDR.
    Źle to tematu podchodzisz - ten obiektyw należy traktować jako odpowiednik 35 mm na FF. Chyba nie powiesz, że 35 mm na FF nie ma sensu, bo ogniskowa nie ta?
    Mając cropa po prostu musisz kupować odpowiednio szersze obiektywy, ale to jest cecha, nie wada i chyba każdy posiadacz ma tego świadomość. Przecież dotyczy to każdego rodzaju ogniskowej...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Należy traktować jako odpowiednik kąta 35mm bo na pewno nie obrazowania i możesz być lekko rozczarowany obrazkiem. Oczywiscie jeśli go porównasz do 35L na FF a wiem bo miałem 35L na FF a teraz mam 24LII i oba na FF. Miałem bezpośrednie prownanie dwóch kadrów z 24L na 7D i 5dll i niestety obrazek z 7d nie jest wart tylu pieniedzy IMHO. Nie mam cropa więc nie mój problem i nie muszę wcale do tematu podchodzić a chciałem tylko wyrazic opinnię na forum.

Miasto
    Kraków

Należy traktować jako odpowiednik kąta 35mm bo na pewno nie obrazowania i możesz być lekko rozczarowany obrazkiem. Oczywiscie jeśli go porównasz do 35L na FF
    To oczywiste, bo będzie większa głębia ostrości i mniejsza winieta. Ale to znów nie wada, tylko cecha.
    Dlatego też świadomie w poście #888 pisałem o EF 35/2, nie 1.4.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Należy traktować jako odpowiednik kąta 35mm bo na pewno nie obrazowania i możesz być lekko rozczarowany obrazkiem. Oczywiscie jeśli go porównasz do 35L na FF a wiem bo miałem 35L na FF a teraz mam 24LII i oba na FF. Miałem bezpośrednie prownanie dwóch kadrów z 24L na 7D i 5dll i niestety obrazek z 7d nie jest wart tylu pieniedzy IMHO. Nie mam cropa więc nie mój problem i nie muszę wcale do tematu podchodzić a chciałem tylko wyrazic opinnię na forum.
    To porównaj dwa kadry z FF i 35 1.4 oraz cropem i 24 1.4. Wtedy będzie można mówić o porównaniu.

7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 83 z 90 PierwszyPierwszy ... 33738182838485 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów