Mi też AF w 24L II lubił sie pomylić i zamieniłem 5d2 na 1Ds III i jest lepiej nawet na bocznych punktach sobie radzi. Teraz szukam drugiej puszki jako zapas i już martwie się o celność 24L np na 5d1 w bocznych punktach...
Mi też AF w 24L II lubił sie pomylić i zamieniłem 5d2 na 1Ds III i jest lepiej nawet na bocznych punktach sobie radzi. Teraz szukam drugiej puszki jako zapas i już martwie się o celność 24L np na 5d1 w bocznych punktach...
L
Kurde nie rozumiem ciągle. Co ma wielkość tylniej soczewki skoro nie wystaje ona przecież poza bagnet. Czy nie da rady fizycznie założyć TC? Mówię o tych TC 1,4x Kenko/Tamrona/Sigmy, bo te Canona wiadomo że mają konstrukcję z wystającą soczewką telekonwertera.
Czy może ktoś sprawdzić i zrobić zdjęcie np. na f/4?
Ja się zastanawiam jak ludzie sobie radzą z 24L II @ f/1.4 z 5D / 5D MK II w niekorzystnych warunkach oświetleniowych
Chyba tylko środkowy punkt AF i brak możliwości przesunięcia kompozycji ze względu na głębię ostrości przy f/1.4
No ale tak trochę głupio mieć temat zawsze w środku kadru...
Chyba, że o czymś nie wiem bo dużo sławnych fotografów ma takie zestawy właśnie??:
J.Ascough kiedyś używał z 5d2
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...hehhhe to tutaj, lecz nie sławny i centralnie 5dmk1/24/1.4 http://www.fotografslubny.com/galeri...-poznan053.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...a tak o samym obiektywie, to często używam ze starą piątką lecz tylko na centralnym.
Z 1ds na wszystkich punktach czuję się komfortowo. Oczywiście czasem przestrzeli, pewnie wiele z mojej winy. Problem w tym że 1ds ma dość duże punkty AF i przy 24mm nie jest łatwo trafić w coś małego oddalonego gdzieś dalej. Idealne byłyby punkty wielkości centralnego z 5D, pewnie dlatego późniejsze modele mają (jak się nie mylę) opcje pomniejszenia punktu.
Ostatnio edytowane przez tomba ; 25-04-2012 o 17:37 Powód: Automerged Doublepost
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
Jak ktoś ma system AF z jedynek albo Marka III to się już o to nie martwi.
Ostatnio edytowane przez lazy13bones ; 25-04-2012 o 21:05