Strona 78 z 97 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Początki nałogu

Domyślnie

Trzeba było celować w coś jeszcze mniejszego... Spróbuj trafić w łepek szpilki z odległości 1m... Efekt będzie podobny...
    Podsumowując - warto zdawać sobie sprawę że punkt af to nie tylko ten kwadracik świecący..w takich sytuacjach oczekuje się właściwie niemożliwego bo układ af dobierze sobie w okolicy czarnego pieska coś bardziej kontrastowego co jest jeszcze w praktycznym zasięgu wybranego punktu AF. A na takiej podstawie ludzie często oddają obiektywy do kalibracji...
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kujawy

Domyślnie

Podsumowując - warto zdawać sobie sprawę że punkt af to nie tylko ten kwadracik świecący..w takich sytuacjach oczekuje się właściwie niemożliwego bo układ af dobierze sobie w okolicy czarnego pieska coś bardziej kontrastowego co jest jeszcze w praktycznym zasięgu wybranego punktu AF. A na takiej podstawie ludzie często oddają obiektywy do kalibracji...
    To radzisz nie oddawać do kalibracji?
    2x6D + 24LII + 50 1.4 + 85LII + 430 EXII +580EXII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A czym celowałeś? Poczytaj o wielkości punktów AF zanim wyślesz aparat do serwisu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Technicznie nie ma takiej możliwości.
    Dlaczego, do 28/1.8 można np. podpiąć Tamrona 1,4x, a soczewka w nim cofa się do końca.
    Niektórzy piszą że czasem do zdjęć ludzi w grupie za bardzo rozciąga, no to może warto podpiąć tele i robić wtedy jakby 35mm. I tak robimy na f/4-8.

Np. 17mm TS-E z TC 1,4x jest lepsza niż 24mm TS-E jeśli chodzi o aberracje, a ostrość jest ta sama
    http://www.ronscheffler.com/blog/?page_id=309

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Dlaczego, do 28/1.8 można np. podpiąć Tamrona 1,4x, a soczewka w nim cofa się do końca.
    Niektórzy piszą że czasem do zdjęć ludzi w grupie za bardzo rozciąga, no to może warto podpiąć tele i robić wtedy jakby 35mm. I tak robimy na f/4-8.

Np. 17mm TS-E z TC 1,4x jest lepsza niż 24mm TS-E jeśli chodzi o aberracje, a ostrość jest ta sama
    http://www.ronscheffler.com/blog/?page_id=309
    Dlatego, że w 24/1.4II jest tylko ok. 5 do 8 mm odległości od krawędzi mocowania (gwint) do tylnej soczewki szkła (w zależności od przysłony) i żaden TC, który potrzebuje ok. 12 mm nie zmieści się.
    A propos ts-e 17/4 mam i jest to rewelacyjne szkło, również z TCx1,4 .
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 22-04-2012 o 15:06

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    AI teraz tak: Jak mi 24L na 5d za wasko i sie wyginaja buzki na rogach to podczepiam na 550d i robi sie sliczna 35/1.4 L
    to samo uzyskasz kadrujac fotke z 5D + 24L ;]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrev17 Zobacz posta
    To radzisz nie oddawać do kalibracji?
    Najpierw sprawdź dobrze body+ szkło w terenie. Idź w plener, zrób trochę zdjęć, na 1,4, 2,0 czy 3,5. Porób też z lampą jako wspomaganiem AF.
    WIelu na tym forum rzadko, bo rzadko, ale dało znać, że to szkło z 5d,5dII było kapryśne a dopiero z 5dIII jest ok. To daje do myślenia.
    Pogadaj z Korafem, on przedstawił parę pięknych zdjęć z nepalu, popytaj jak ostrzył, jak mu to szkło na co dzień się sprawuje. Może twój egzemplarz nie odbiega od normy. Może musisz nauczyć się z nim pstrykać, inaczej podchodzić niż do 50/1,4 czy innych jak 85 czy 100?
    Ktoś się wypowiadał, że po kalibracji ma spokój z celnością i FF/BF, znajdź napisz to tego usera.
    Nie każdy, kto wydał 6kPLn przyzna się od razu, że ma 100/100 celnych.
    pozdraiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kujawy

Domyślnie

dzięki darecky za dobre rady!
    w plenerze byłem, lampę podpinałem, ciągle to samo... loteria, znikoma część trafionych zdjęć. O 5d mkIII mogę sobie na razie pomarzyć. Przy takiej klasie sprzętu powinno być wszystko ok według mnie. Odesłałem dziś sprzęt do sklepu, w którym kupiłem, zobaczymy co mi powiedzą. Jeżeli kolejny egzemplarz też będzie taki, wtedy zostaje mi kalibracja na Żytniej.
    2x6D + 24LII + 50 1.4 + 85LII + 430 EXII +580EXII

Początki nałogu

Domyślnie

andev17, zajrzyj tu co pisze o 24 habakuk
    http://www.canon-board.info/showpost...postcount=1284

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Nie każdy, kto wydał 6kPLn przyzna się od razu, że ma 100/100 celnych.
    ja sie przyznaje ;]
    moja 24LII na 5DII daje nikly procent trafionych zdjec w slabym oswietleniu.
    w swietle dziennym tez nie ma szalu ;]
    na srodkowym jest w miare ok, ale na bocznych to tak jak z optyka sigmy
    generalnie musze ogarnac ten obiektyw, bo czuje ze sytuacja podobna jak uczylem sie pstrykac z obiektywem canona 50/1.4
    na poczatku tez pelno nietrafien, a z czasem zajarzylem co i jak zeby bylo cacy.
    wypowiem sie o dzialaniu AF w 24LII po sezonie slubnym ;] (czyli pewnie w okolicach pazdziernika)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Strona 78 z 97 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów