Szkła z usa z gwarancją tylko na Polskę? Robi się coraz ciekawiej
Gwarancja fabryczna Canona to 12 miesięcy.
Tombis, czy czasami sam sobie jakiejś teorii nie dorabiasz? A może dealer sam realizuje gwarancję w USA. Tj. wysyłasz mu popsuty obiektyw on śle do USA lub RPA (powiedzmy raz na miesiąc). Po czym po kolejnych dwóch czy trzech miechach wraca on po naprawie.
ver II. Może być też tak, że gość zwyczajnie ściemnia. Sprzedaje Ci z własnym "papierem" i jak coś się beknie to po trzech miesiącach od przyjęcia od ciebie wyśle go na swój koszt do CSI lub jakiegoś majsterkowicza i w końcu po pół roku odda ci naprawiony. Tą ostatnią opcję przerabiałem osobiście z "tańszym" sprzętem komputerowym, który jest ściągany z HK bez gwarancji.
pozdrówka
I czekac pol roku na naprawe?
A w drugim przypadku to zwykla odpowiedzialnosc z ustawy, zakichany obowiazek sprzedawcy.
Dałem sobie spokójkupię w kraju
Dzieki wszystkim za uwagi
MC_ masz rację, ale jak kupujesz taniej bez papierów albo z gwarancją na kartce papieru i z czyimś podpisem lub co gorasza z wydrukiem z aukcji (jeszcze gorzej gdy obiektyw kupiony bez licytacji poza serwisem i w przesyłce oprócz szkła nie ma nic więcej).... przykładów można mnożyć. Wszystko jest ok dopóki działa, jak się zacznie kiszka to wtedy.....
Kiedyś pytałem przez aukcje jak jest z obiektywami komisowymi, tj. z gwarancją komisową? Zapytałem czy w przypadku problemów FF/BF gdzie i na czyj koszt mam słać do regulacji. Odpowiedź była, że ma mój sam sobie mam regulować, oni gwarantują działanie. Nie chciało mi się więcej drążyć co to znaczy i w jakich przypadkach oni co gwarantują i na ile czasu mogę stracić obiektyw. Do d.... więc z takimi gwarancjami i szarpaniem się co komis powinien a czego nie.
Mam pytanie, mam wersje I tego szkła i jestem z niego zadowolony ale czytając ten post zastanawiam się czy warto sprzedać 24 I i kupić 24 II? czy róznice da się zauważyć, mógłby ktoś się wypowiedzieć co miał pierwszą wersję tego szkła?
Aparat i obiektyw
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/