Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • madc0w
    Początki nałogu
    • 2009
    • 370

winieta dochodzi do 4.4EV (via optyczne)
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• m_o_b_y
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1095

Zamieszczone przez Michał Świerkot Zobacz wpis
      Monstrualna ? Jeśli nawet to i tak moje najlepsze szkło. Moby, miałeś zapięte to szkiełko ? Pytam, bo często opiniują sprzęt ludzie, którzy nie mieli go w ręku.

Winieta na pełnej dziurze jest monstrualna i bardzo rzadko spotykana.
      Zajrzyj na stronę Photozone i poczytaj.
      Nie miałem tego szkła i oczywiście go nie opiniuję, tylko przytaczam opinie z miarodajnych źródeł.
      Inna sprawa, że dla szkła stworzonego raczej do krajobrazów akurat jakość obrazka na pełnym otwarciu przysłony nie jest najważniejsza...
      Pozdrówka
      m_o_b_y
      --------------------------------------------------------

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

O winiecie bylo juz wiele watkow i jak wiadomo - dla jednych to duza wada dla innych zaleta. Ja naleze do tej drugiej grupy.

Komentarz

• zanussi
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1696

Winieta to pikuś. Primo - przyznać się ilu z Was produkuje sobie winiety bo szkło robi za małą Secundo - Lightrom ale pewnie nie tylko ma profile szkieł.... jeden klik i winiety nie ma
          Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• daviddark
            Bywalec
            • 2009
            • 180

Ja produkuje bo mam za jasne brzegi i mi centralny obiekt ginie
            w 5d2 jest redukcja winiety z tego co pamiętam
            ... bedę szczery dzisiaj pierwszy raz podczas czytania tego wątku zacząłem się zastanawiać czyżby mój nie winietuje a wszystkich innych tak ??? o co chodzi z tym "winietowaniem"... i doszedłem do bardzo prostego wniosku... WISI MI TO TOTALNIE
            bzdety pierdoty o jakichś gigantycznych winietach .. 4.4 eV...
            Kto lubi i umie fotografować nie przejmuje się tym wszystkim - potrafi pokazać dobre i poruszające obrazy za pomocą tego co mu oferuje praktycznie najnowocześniejszy sprzęt na rynku....
            Więc może skończyliby co niektórzy pierdzielić farmazony i wzięliby się za fotografowanie
            Bo tyle biadolenia a jak przyjdzie do galerii to wychodzi na to że mam lepsze w telefonie
            Pozdr dla wszystkich
            DD
            5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
            (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
            Blog
            portfolio

Komentarz

• rog
              Bywalec
              • 2008
              • 144

Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz wpis
              Inna sprawa, że dla szkła stworzonego raczej do krajobrazów akurat jakość obrazka na pełnym otwarciu przysłony nie jest najważniejsza...
              24 1.4 jest do krajobrazów? Całe życie myślałem, że do reportażu, a do krajobrazów to statyw.
              5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• zoom2
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 24

Oj David,
                Jakś taki wymagający jesteś.
                W końcu każdy ma prawo do onanizmu.
                Oni myślą że są fotografami a ja naprzykład w każdą środę jestem Juliszem Cezarem.
                Ale tak poważnie;
                Koledzy "oszołomieni" sprzętowcy wykonują całkiem dobrą robotę opisując wszelki (głownie wyimaginowane) wady obiektywów.
                To pomaga w wyborze sprzętu.
                A że o fotografi innej niż fotografowanie tablic testowych ( a raczej czegoś co je przypomina) nie mają zielonego pojęcia to zupełnie inna inszość.

Komentarz

• BeatX
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1751

Zamieszczone przez daviddark Zobacz wpis
                  Więc może skończyliby co niektórzy pierdzielić farmazony i wzięliby się za fotografowanie
                  Bo tyle biadolenia a jak przyjdzie do galerii to wychodzi na to że mam lepsze w telefonie
                  hahahaha swiete slowa!
                  Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                  Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

Moze i swiete, tylko trzeba chyba byc "cholernie" spostrzegawczym aby odkryc, iz znajdujemy sie na forum sprzetowym Canona a nie o fotografii, wiec nie powinno choc troche kumatego i rozgarnietego forumowicza dziwic, iz rozmowy oscyluja w obrebie sprzetu i jego jakosci a nie zdjec (choc i takie dzialy tu mamy)

Komentarz

• BeatX
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1751

jasne ze jest to forum sprzetowe i wiekszosc dyskusji bedzie oscylowac wokol sprzetu - to zrozumiale.
                      ale dyskusje na tym forum automatycznie rosna do groteskowych rozmiarow i problemow sprzetowych dajac w zasadzie jeden zasadniczy wniosek: ogolnie rzecz biorac co nie kupisz jest do **** (poza 135L i chyba 100L)
                      ten mydli, ten nie trafia, ten nie szczelny, ten za ciemny, ten za drogi, ten za ciezki
                      nie odnosisz wrazenia ze najczestszy problem poruszany na forum canona - ostrosc zdjec - zakrawa o psychoze?
                      przy czym mi chodzi o proporcje.
                      proporcje ilosci dyskusji o problemach technicznych vs. rozmowy o fotografii bardziej pod katem artystycznym, kompozycyjnym.
                      stosunek jest okolo 99:1 :]
                      napisze wprost: z moich obserwacji wynika, ze poza kilkoma wyjatkami to na tym forum im wiecej ktos szuka i przebiera wsrod sprzetu, tym wieksze gnioty robi (albo jeszcze gorzej, z powodow tylko sobie znanych nie pokazuje wogole swoich zdjec)
                      zeby te przebieranie i narzekanie po jakims czasie procentowalo pieknymi fotografiami.. no ale niestety - na narzekaniu sie konczy.
                      po czym za czas jakis zaczyna ponownie.
                      and life goes on..
                      ok, sorry za OT
                      Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                      Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• krzysztofr
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 233

Bo łatwiej narzekać na sprzęt i analizować mtfy niż zabrać się za robienie zdjęć.
                        Krzysztof Rogoziński | fotografia
                        http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

A może by tak koniec OT , dzisiaj zrobiłem super zdjęcia tym obiektywem :-D.

Komentarz

• daviddark
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 180

o wlasnie !! - i tym pozytywnym akcentem....
                            Pozdrawiam wszystkich
                            DD
                            5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
                            (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
                            Blog
                            portfolio

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Ja, jak zaczynalem wybierac i kompletowac swoj sprzet rowniez przebieralem, czytalem, pisalem i testowalem. Wszystkiego bylo baaardzo duzo i do kazdego z tych elementow przykladalem ogromna wage. Oczywiscie nie spowodowalo to tego, ze zdjec nie robilem.
                              Jednak czytajac juz tyle postow co przeczytalem na CB, bez problemu odrozniam czlowieka, ktory faktycznie chce wydac swoje ciezko zarobione pieniadze na porzadny sprzet z gornej polki (bo jest to np. jego hobby i ewidentnie sie boi/nie zna jak to zrobic, stad tyle pytan czasem nawet banalnych i groteskowych) od tego, co procz testow, i beznadziejnych gadek nie reprezentuje swoja osoba zadnych wartosci fotograficznych. Dlatego te komentarze, ze tu tylko onanisci nie sa prawdziwe.

Ale skonczmy OT i wrocmy do tego swietnego szkielka. Oto kilka fotek z wizyty w Muzeum Kopernika - wszystko na f/1.4 - zapraszam :-)

1.
                              2.
                              3.
                              4.
                              5.
                              6.

Komentarz

• szuler
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 829

zrobiłem testy po przeczytaniu tego tematu więc wrzucam efekty
                                1.4

1.6

2.2

wycinek miejsca ostrzenia (oka) nie testuje na bateriach bo nie robię im zdjęć tylko ludziom
                                no i fakt na 2.2 jest super ostro, ale mi osobiście podoba się i na 1.4
                                z tego co pamiętam, a minął już ponad rok to tak jak na 2.2 z 24L miałem na 24-70 na 4.0
                                A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

Pracuję...
                                X