Strona 35 z 97 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

w 1d3 musialem ustawic na +20.. w 40d i 5dmkI trafia mi w punkt i cale szczescie bo tam mikroregulacji nie ma.. wychodzi na to ze to 1d ma jakies "ale" z tym jednym szklem bo z innymi trafia w punkt bez MR..

olej to i rob zdjecia - ja wlasnie jestem na dlugim weekencie i nie moge uwierzyc w to co to szklo wyczynia :-D .. w tym miejscu jescze raz wielkie dzieki dla Nowarta :-D

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    nie wiem o czym piszesz, że niby co słabo wygląda, ale skoro coś jest nie tak ze szkłem to je wymień. no i trzeba było kupować tam, gdzie możesz sobie sprzęt sprawdzić przed zapłaceniem
    reasumując - zapomnij o sprawie i się nie przejmuj pierdołami.
    to, że 60D tej regulacji nie ma, choc to akurat nie mój problem.

Z tym sprawdzeniem w przypadku tego szkła akurat tak łatwo nie jest, na półkach raczej nie leży. Ale fakt, nie lubię przejmować się pierdołami, zatem szkło zostaje, jak mnie ta mikroregulacja wnerwi pojadę na Żytnią, koledze "sprostowali" 35 na starą 5D, hula jak marzenie.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

espe, pamiętaj, że na Żytniej kalibrują teraz szkła wyłącznie pod konkretne body, a dane kalibracyjne pamiętane w korpusie. Wychodzi więc na to samo, co microadjustment (pod warunkiem, że trzyma tą samą wartość w różnych warunkach). A jak nie trzyma to chyba niewiele pomogą. Właśnie sam kalibrowałem swoją 35-tkę, faktycznie jest trochę lepiej, MFA mam teraz na 0, ale jak focus czasem pływał, tak pływa...
    Body, stałki, zoomik

Bywalec

Domyślnie

pomyslę na spokojnie do poniedziałku.
    przyznam , że nie ma najmniejszej ochoty robić gratis za Canona i biegać po serwisach. Wydałem 6 klocków i kiedyś bylo to nie do pomyslenia, żebym podpiął obiektyw a tam ostrośc w lesie. Po jakiego wała wypuszczać takie coś, żeby uzytkownik sobie mikroadjustment robił, to ja nie mam innych rzeczy do roboty? Ja rozumiem trochę, bo to wypadkowa aparatu, obiektywu, różnych etapow produkcji, ale przy tych 15 punktach jest tak rozjechane, że jakiś nawalony jak stodoła Japoniec musiał to sprawdzać, żeby to przeszło. Dziadostwo straszne. Najlepsze jest, że Canon wypuszcza nowy aparat, w którym z racji marketingowo-księgowo-pozycyjnej polityki kastruje z instrumentu, który pozwala na sensowne korzystanie z ich własnych produktów, i choć 60d (bo o nim mowa) mnie nie interesuje to pokazuje jaką farsę Canon i nam i sam sobie funduje. Na koniec przechlapane mają tylko sklepy, bo klienci zamiast kupic i cieszyc się ze sprzetu będa przebierac jak w warzywniaku. Slabo, oj słabo.
    Na pocieszenie wszystkim przyszlym posiadaczom powiem, że szkiełko boskie, nieporównywalne z niczym, tak samo jak 35. Jeśli kogoś stać na jedno z nich niech nie zastanawia się które ostrzejsze tylko wybiera tę oniskową, która mu bardziej podchodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    w 1d3 musialem ustawic na +20.. w 40d i 5dmkI trafia mi w punkt i cale szczescie bo tam mikroregulacji nie ma.. wychodzi na to ze to 1d ma jakies "ale" z tym jednym szklem bo z innymi trafia w punkt bez MR..
    Nie Ty jeden. Miałem identyczną przypadłość właśnie z tym szkłem i 1Dmk3 (pozostałe żyleta, a tutaj +20) Skończyło się na dwukrotnej kalibracji przez Żytnią, z zastrzeżeniem aby regulacja dotyczyła tylko tego body i tego szkła. (pozostałe body bez zarzuty min. z 5dmk2)

W ogóle mam teorię, że 1Dmk3 słabo sobie radzi z jasnymi szerokimi stałkami, za to perfekcyjnie z zoomami i teleobiektywami. Ja do końca nie ufam mikroregulacji w body, bo w przypadku 1Dmk3 nie trzymała ona ustawień przy różnych odległościach od obiektu (np na 1-3 m. ok, ale na 40 m już nie etc). Całe szczęście Żytnia sobie z tym poradziła.
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    w przypadku 1Dmk3 nie trzymała ona ustawień przy różnych odległościach od obiektu (np na 1-3 m. ok, ale na 40 m już nie etc).
    u mnie na szczescie pod tym wzgledem jest ok.. po MR dziala w 100% poprawnie bez wzgledu na odleglosc.. ale dziwna sprawa z tymi 1d3 - z "gorszymi" puszkami wszystko gra a tu taka wpadka

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Mikroregulacja, to wg mnie sprawa na przyszlosc a nie na nowe szklo. Nowe powinno byc ok i takiego trzeba szukac. Jednak, jak wiemy, po latach uzywania moze nastapic czesciowe "rozkalibrowanie" i wtedy idzie z pomoca mikroregulacja.Moim zdaniem, wlasnie po to zostala ona zamontowana w body.
    Poza tym to fajna opcja, ale tylko do stalek. Jak przestawisz o np. +12, to w calym zakresie a zoomy czesto maja tak, iz np. na 16mm jest ok a na 35mm zle i nawet mikroregulacja nie pomoze tylko zostaje (niestety) serwis.

Domyślnie

witam

Ja na własne życzenie wysłałem mk3 do serwisu ( na test af-u) i na wszystkich szkłach zrobili mi +10 a przedtem było ok, ponowne wysłanie i nic nie pomogło.

Zależy na czym oni ustawiają i kto to robi .
    Tam pracują tylko ludzie i tez maja poniedziałki

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

mam taka prosbe - czy ktos z Was moglby sprawdzic czy do 24/L pasuje oslona przeciwsloneczna z 17-55 (EW-83J) ?? dzis w ferworze walki pekla mi ta fabryczna a zamiennikow tego modelu niestety brak.. wydawac 200zl za kawalek plastiku to ostatecznosc a 83j wyglada bardzo podobnie.. dlatego moze ktos z Was ma okazje sprawdzic i zaoszczedzic mi troche grosza

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dodam tylko że na 17-55 pasuje osłona z 24-105 tylko jest płytsz więc może uda się coś dobrać.

Strona 35 z 97 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów