Taka jakość za grosze... Można przeboleć nawet tę dystorsję (którą da się zlikwidować bez większych strat). Przy takim milimetrażu nawet AF nie jest niezbędny.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Sorry że w tym wątku.
Czy ktoś z okolic Wrocławia ma 24L II lub ewentualnie 35L ? Mam 24L I i chciałem wymienić na jeden z wcześniejszych obiektywów - zadecydować ma ostrość/celność/szybkość.
Pkt 8 regulaminu forum
Mam pytanie.
Dostalem dzisiaj przesylkę ze sklepu z tytułowym szkłem.
Szkło fajne , ostrość bez zastzreżen, jednak totalnie nie trafia. Migroregulacja 5dII aż na 15 jednostek, wtedy jest OK. I teraz zastanawiam się.
Czy korzystać z tej funkcji? Nie wiem czy sprawdza się w praktyce, jesli ktoś z Was korzysta napiszcie czy faktycznie Af trafia jak ma trafiać, czy lepiej zanieść na Żytnią w celu regulacji - i tu kolejne pytanie czy ktoś z Was to robil, jak im idzie to nastawianie AF - trochę słabo się czuję, że za jednak duże pieniądze pierwsze kroki ze szkłem mam skierować do serwisu. Oczywiście moge zwrócic obiektyw, ale nie mam pewności jaki będzie następny a powiem szczerze, że oprócz BF/FF (nie wiem który jest który) ostość szkła jest bez zastrzeżeń. Jesli ktoś z Was może pomóc, podzielić się doświadczeniem dzięki za odpowiedź.
Nie rozumiem - przecież do tego właśnie służy kalibracja szkła... skoro po kalibracji jest dobrze to korpus zapamiętuje ustawienia a Ty o sprawie zapominasz.
Pisałem niejednokrotnie, że odkąd producenci zaimpletowali w korpusy kalibrację, nie przykładają już takiej uwagi do jej skalibrowania bezpośrednio po wyjściu z fabryki. To nie te czasy co kiedyś, gdy podpinało się do 5D jakiekolwiek szkło i trafiało w punkt ( w zdecydowanej większości). Teraz naprawdę warto pobawić się kalibracją przy każdym szkle bo w mojej ocenie może to zawsze trochę pomóc w jeszcze dokładniejszym dostrojeniu szkła do body.
Jak dla mnie - zapomnij o sprawie i rób zdjęcia. Wymienisz szkło na inne i bedziesz miał na tyle lepiej, że będziesz musiał ustawić np + 5 ( tak mam u siebie). Wtedy będziesz zadowolony?![]()
no własnie dlatego nie chcę zwracać. Pytanie było czy mikroregulacja działa jak należy, jeśli ktoś z tego korzystał i działa to dla mnie bomba. Jeżeli jednak ktoś regulował ale działało to średnio to trochę gorzej. Do tej pory nie korzystałem z tej funkcji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Swoją drogą trochę slabo to wygląda z perspektywy posiadacza 60D
Ostatnio edytowane przez espe ; 12-11-2010 o 20:01 Powód: Automerged Doublepost
jeśli masz możliwość wymienić, to może warto, na przyszłość przy sprzedaży może się przydać, chyba że to związek na wieki![]()
tego lepiej nie zakładac, już miałem to szkło, niestety musielismy się rozstać na kilka miesięcy jednak zauroczyło mnie, podobnie jak 35, więc jest z powrotem.