Strona 29 z 97 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Nie miales do czynienie chyba z 21mpix...
    co chcesz przez to powiedzieć? że szkło nie wyrabia ? czy, że matryca jest do bani? bo tylko te dwie możliwości przychodzą mi do głowy

tak wygląda 24L z wyostrzaniem jakie Ty podałeś:
    http://img80.imageshack.us/img80/1544/1d33418.jpg

tak wiem, ISO mniejsze itd ale i tak wydaje mi się, że różnice są za duże,
    szczególnie, że ponoć 24L II to żyleta i starą wersje zostawia daleko z tyłu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tu to samo ale lepszej jakości z EXIFem:
    http://img153.imageshack.us/img153/1544/1d33418.jpg
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 15-04-2010 o 14:03 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    to sa obliczenia teoretyczne i wszystko jest troche zaokraglone ale:
    135mm 2.0 10 metrów GO = 0,65m
    24mm 1.4 1,78 metra GO = 0,47m
    Z takiego porównania nic nie wynika. Kalkulator pokaże jaka jest głębia ostrości, ale nic nie powie o tym jaka jest nieostrość. Nawet przy tych samych wartościach GO pokazywanych przez kalkulator, teleobiektyw będzie dawał znacznie większy krążek rozproszenia i rozmycie będzie większe. Wynika to z tego że dla kalkulatora nieostrość jest zdefiniowana jako rozmiar krążka rozproszenia większa niż jakaś stała zdefiniowana wartość, ale nie ma znaczenia o ile większa. Więc jeśli obszar ostrości ma taką samą długość (wzdłuż osi optycznej) to wcale nie znaczy że postrzegana nieostrość będzie taka sama bo z teleobiektywu krążek rozproszenia zwiększa się znacznie szybciej wraz z oddalaniem się od punktu ostrości niż z szerokiego kąta.

Dokładnie z tego powodu nie jest możliwe uzyskanie takiego samego rozmycia tła na cropie i FF, mimo że da się uzyskać tą samą GO stosując do cropa jaśniejszy obiektyw.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Dokładnie z tego powodu nie jest możliwe uzyskanie takiego samego rozmycia tła na cropie i FF, mimo że da się uzyskać tą samą GO stosując do cropa jaśniejszy obiektyw.
    W sumie obrazy sa niedoodroznienia, zobacz te przyklady
    http://www.seriouscompacts.com/2007/...e-vs-crop.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Z takiego porównania nic nie wynika. Kalkulator pokaże jaka jest głębia ostrości, ale nic nie powie o tym jaka jest nieostrość. Nawet przy tych samych wartościach GO pokazywanych przez kalkulator, teleobiektyw będzie dawał znacznie większy krążek rozproszenia i rozmycie będzie większe.
    rozmycie nie będzie większe, będzie identycznie, wszystko jest identyczne, GO, nieostrtosci, bokeh

postrzeganie jest tylko inne, ze względu na kąt widzenia, przy tele obiekty w tle będa wydać się nam bliższe, przez co jest większe złudzenie odcięcia tła od motywu

zresztą tu masz przykłady, robione przy takim samym odwzorowaniu motywu, są to wycinki 100% tła,
    24mm na 1.4:

135mm 2.0:

24mm 2.0:
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    W sumie obrazy sa niedoodroznienia, zobacz te przyklady
    http://www.seriouscompacts.com/2007/...e-vs-crop.html
    W tych przykładach jest różnica x1,6. Między 24 a 135mm jest x5,6, to różnica jak między lustrzanką a kompaktem.

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Mam nadzieję, że złe opinie o tym szkle pochodzą jedynie od ludzi, którzy go nie posiadają. Jak dla mnie jest to najlepszy obiektyw z jakim do tej pory pracowałem. Negatywne głosy o ostrości chyba z kapelusza są wzięte. Poniżej cropy 100% (JPEG 80% z RAW 21MPix) bez żadnego wyostrzania i z lekkim USM.

Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Mam nadzieję, że złe opinie o tym szkle pochodzą jedynie od ludzi, którzy go nie posiadają. Jak dla mnie jest to najlepszy obiektyw z jakim do tej pory pracowałem. Negatywne głosy o ostrości chyba z kapelusza są wzięte. Poniżej cropy 100% (JPEG 80% z RAW 21MPix) bez żadnego wyostrzania i z lekkim USM.
    Nikt tu chyba źle o ostrosci tego szkła nie pisał, to że jest lepsza od starszej wersji, szczegolnie w rogach nie podlega dyskusji ale chciałem to zobaczyć, bo póki co na samplach, ktore sa tu w watku tego za bardzo nie widac.

Kusi mnie brak aberracji i lepsza praca pod swiatło ale nie dopłace za to różnicy w cenie miedzy 24L a 24L II, przekonać mnie może tylko lepsza ostrość...

Zablokowany

Domyślnie

Wydaje mi się że moja pierwsza wersja jest ostrzejsza na środku

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Poniżej cropy 100% (JPEG 80% z RAW 21MPix) bez żadnego wyostrzania i z lekkim USM.
    To w końcu ostrzone czy nie?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał

Domyślnie

Ludzie! Ta stałka jest super od pełnej dziury. Sample Trampka są dla mnie bardzo dobre. Nie wiem, dlaczego niektórzy potrzebują żyleciarskiej ostrości na f1.4. To szkło ma wiele innych zalet i to właśnie dlatego kupuje się te obiektywy. Ja mam pierwszą wersję 24L i jestem bardzo zadowolony. Ostrość na f1.4 jest dla mnie akceptowalna i nadająca się do wywoływania nawet 30x45cm. Więcej mi nic nie trzeba. Obrazki jakie generuje 24L zwłaszcza przy fotach dzieci są niesamowite. U mnie na blogu mnóstwo jest zdjęć mojego 2-letniego urwisa zrobionych właśnie 24L. Ostrość na brzegach i na 100% cropach z 22mpx mnie aż tak nie interesuje. Żadna inna ogniskowa o tej jasności nie będzie tak rysować i tyle.

Strona 29 z 97 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów