Strona 309 z 315 PierwszyPierwszy ... 209259299307308309310311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 081 do 3 090 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Sprawdziłem na kilku innych czułościach - sRaw jest do ****. Gubi detal i robi papkę. Trochę kaszanka, bo trzeba będzie walić pełne RAWy :/
    Jest jeszcze mRAW

IMO trzeba myśleć realnie o zastosowaniu sRAW. Dlaczego schodzimy z RAW na sRAW na weselu? Dla mniej istotnych zdjęć. Więc po co w mniej istotnych zdjęciach super jakość jeśli chodzi o szumy?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    IMO trzeba myśleć realnie o zastosowaniu sRAW. Dlaczego schodzimy z RAW na sRAW na weselu? Dla mniej istotnych zdjęć. Więc po co w mniej istotnych zdjęciach super jakość jeśli chodzi o szumy?
    A wcale nie, mnie pełny Raw jest do niczego niepotrzebny, zależy więc od potrzeb. Zależało mi więc na jak najlepszym sRaw, a tu jest chyba najgorzej, jak tylko mogło być.

Ripek, jak ci się obrabia pełne Rawy ? Bo na moim T8300 2.4 strasznie muli, a Rawy ze starej piątki chodzą piorunem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

A jak mRAW? Robiłeś coś bo ja się zawiesiłem na trybie video

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Jest jeszcze mRAW

Ale te sample sRAW to chyba bez odszumiania są? Może jak się odszumianie w puszce włączy to jest lepiej bo aparat odszumi przed zmniejszeniem?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ripek, jak ci się obrabia pełne Rawy ? Bo na moim T8300 2.4 strasznie muli, a Rawy ze starej piątki chodzą piorunem.
    Gdzieś przed chwilą w wątku obok czytałem potwierdzenie że przy obróbce to głównie HDD jest wąskim gardłem. Większość laptopów na dyski 5400 obr/min podczas gdy większość desktopów ma 7200.
    Spróbuj obrabiać na desktopie z dwoma Velociraptorami (10000 obr/min ) w RAID0 i powinno być lepiej .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Gdzieś przed chwilą w wątku obok czytałem potwierdzenie że przy obróbce to głównie HDD jest wąskim gardłem. Większość laptopów na dyski 5400 obr/min podczas gdy większość desktopów ma 7200.
    Spróbuj obrabiać na desktopie z dwoma Velociraptorami (10000 obr/min ) w RAID0 i powinno być lepiej .
    Nie ma to znaczenia, bo jak "muli" to akurat wtedy dysk w ogóle nie pracuje.

Domyślnie

kurde liczylem ze 21 mpx beda kladly na ziemie na iso 6400, to co z 1EV jest lepiej w szumach ?

ciekawe jak odbitki iso 3200 22x15 by wygladaly Cichy wywolaj cos i powiedz jak to na papierze wyglada

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ale te sample sRAW to chyba bez odszumiania są? Może jak się odszumianie w puszce włączy to jest lepiej bo aparat odszumi przed zmniejszeniem?
    Odszumia tylko jpg a nie raw.

Domyślnie

Za rawy się jeszcze nie wziąłem bo nie mam najnowszego DPP ale przyjrzałem się jednemu jpegowi na 6400 lekko niedoświetlonemu i pojechałem po nim moim presetem w LR.

ISO 6400 f/1.6 85L (dosyć ciemno w tym rogu było a nie mialo problemów z focusem)

Lightroom:
    +1.33 EV więc ponad iso 15600, odszumianie na 0
    Wzmocniony kontrast, winieta, blacks czyli tak jak lubię:

IMO bardzo klimatyczny szum a właściwie ziarno

Ja jestem na TAK. Jeśli tak można wyciągać z JPEGa to z RAWa będzie można spokojnie 3EV podciągać.

Zaznaczam że ja się szumami nie przejmuję :]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    wyslij Markowi z Asyzu gorylka tez odemnie
    Jasne Gorylek jest the Best

PS. Z wątku o 5d2 się wypisuję, aparat jest, nie zachwyca mnie (poza filmami), myślałem, że będzie większe WOW, a jest jak jest.

Na plus:

+ Ładny LCD
    + filmy
    + dostępne wysokie czułości
    + uszczelki

Na minus:

- ten sam AF
    - ciężkie Rawy (do 33 MB miałem)
    - sRaw do kitu, daje gorszą jakość niż pełny Raw po resize
    - szum na ISO 6400 gorszy niż "miał być"
    - nowa bateria (brak póki co backupów, nie pasują od mk1)

To tak z mojego punktu widzenia, jako fotografa ślubnego. Studyjniacy wielkoformatowi może będą mieli więcej "ach-ów".

Strona 309 z 315 PierwszyPierwszy ... 209259299307308309310311 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów