będzie lekki "OT" - ale nie do końca:
mam obecnie 40d i na pewno dokupię FF (pewnie 5dII)
mam 4 szkła i trzy z nich musiałem ustawiać (naostrzyć) do body na Żytniej (nawet 24-105 nieźle mydliło - miało FF)
co będzie z używaniem tych szkieł z dwiema puszkami ?
- czy można każde z nich ustawić tak aby wspópracowało jak należy z 2 body, czy też jak ustawie je pod nową puchę, to ze starą już nie będzie śmigało poprawnie ??
(wolę o to nie pytać na żytniej bo to są ludzie mało pomocni i pewnie coś mi rzucą na odwal się...)
wacho - nie ustawia się szkieł pod body tylko body pod szkła. w przeciwnym razie są potem takie kwiatki...
co do drugiego body 5DMKII - jeśli zakres regulacji pozwoli na odpowiednie skalibrowanie w body to problemu być nie powinno. ale musisz to sprawdzić osobiście bo nie wiadomo co pokręcili "specjaliści" na Żytniej w szkłach...
wtedy masz wyregulowane pod stare 40D a pod piątkę wyregulujesz sobie w body.
W Polsce nie wiem, ale w Dublinie wczoraj się dowiedziałem, że mają potwierdzoną przedwczoraj dostawę na przyszły tydzień. Cena bez VAT 1999 euro (czyli, mniej więcej to co oferowały polskie hurtownie po przeliczeniu), cena z VAT około 2400 euro. Info ze sklepu-firmy, która zdaje się prowadzi autoryzowany serwis Canona ( http://www.imagesupplysystems.ie/index.htm ).
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
No dobra, byłem na pokazie z 5DII.
Pan pokazujący trzyma tezę, że to wcale nie on mówił o cudownym rozmnożeniu krzyżowych punktów w 5DII. Jak się dowiedział, że mają to nagrane, to doszedł do wniosku, że musiał się pomylić
Układ jest dokładnie ten sam, co w 5D.
Aparacik jest dołująco mały i lekki. Ma ładny wyświetlacz. Zamiast gripa można podpiąć transmiter bezprzewodowy o podobnej wielkości. Z ciekawych rzeczy to tyle.
Szczerze? Z nowych zabawek to albo Ds3, abo se kupcie nikona.
Pan wszystkim reporterom ślubnym poleca... G10.. Zwyczajnie nie wytrzymałem i wyszedłem.
Nowe 24L jest całkiem fajne. Ostre na brzegach, dziwne, co?
Aha, pan proponował zakup 5dII za 8500 praktycznie od ręki. Na 50 fotografów ślubnych na sali, jeden wyraził nikłe zainteresowanie. Ale to jeszcze zanim doszliśmy do omawiania AF![]()
Jarek
oskarkowy - skąd wrażenie o małości i lekkości? odniosłem inne wrażenie choć miałem ją przez kilka minut w rękach - przecież waga ta sama co w starej wersji...
chyba negatywnie się nastawiłeś i nic Cię już nie przekona
Tak, ktoś ma potwierdzoną datę. Jutro pierwsze puszki lecą do klientów
![]()
Ostatnio edytowane przez nowart ; 28-11-2008 o 21:03
Pan wszystkim reporterom ślubnym poleca... G10..
Pan powinien stracic prace.
Od jutra sprzet bedzie w sprzedazy, ciutek szybciej niż sie spodziewałem- sprzet z dystrybucji DE - , z canon.pl puszki najpozniej maja byc w srode.
Pzdr.
Wrażenie? Obok leżał Ds3.. To jest aparat, a nie wydmuszka.
A co do nastawienia, planowałem ten aparat jako backup, teraz jestem pewien, że nawet do wożenia w bagażniku czy robienia nim 15x21 będzie zbyt zawodny.
To trochę nie tak. Nie chcieliśmy słuchać części prezentacji o pierdołach i pan nas przekonywał, że G10, to aparat uniwersalny itp. Równie gorąco nas przekonywał że DPP to najlepszy na świecie konwerter rawów. W końcu za to mu płacą.
Jarek