[5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]
... czytając to wszystko to jednak myślę o przesiadce na Nikona D700. Mam już 5D, takiego autofocusa drugi raz nie zdierżę i to za 8 tys zł !!!!!!!!!!! w gorszych warunkach na zoomie 70 - 200 2,8 is AF w ogóle nie może nastawić ostrości, zdjęcia w ruchu - można zapomnieć !!!
Może ktoś mnie odwiedzie od tego pomysłu !!!!!!!!!?, bo słyszałem, że nikon też ma jakieś wady: dziwna kolorystyka, jakieś problemy z BW.
Trochę szkoda mi szkieł Canona, ale body za 8 tys musi robić to, co zamierza fotograf, a nie na odwrót, jak to jest w 5D. Co do szkieł to i tak używam tylko: 50 1,4, 70-200 2,8 is i 24 - 105 f4 is. Planowałem zakup 85 1,2 i 35 1,4 -szkoda, że nikon ich nie ma.
Co do 5D markII to jeszce trzyma mnie przy nim to wysokie iso, ale też widzę z sampli, że jakoś lepiej niż w starym 5 D nie jest - tylko cena jest lepszaW ogóle canon kpi sobie z klientów w żywe oczy!
niestety ale tak. Firma zarabiała kasę na lepsze projekty (D3)
:-D od razu fanatyk :-D
Ja bym tez miał pytania do marketingu, ale widzę inne braki (bo mam inne potrzeby). To skandal by nikon miał najmniejszą co do ilości MPx matrycę ze wszystkich producentów lustrzanek:sad: studyjniacy nie są "pieszczeni" (natywne ISO 200 itd)
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Co do skuteczności AF to bym się jeszcze wstrzymał z oceną. Na razie wiadomo tylko że układ punktów jest tak samo beznadziejny i że tylko krzyżowy centralny. Możliwe jednak że sama skuteczność jest lepsza i jeśli tylko używanie centralnego punktu Cię zadowala to może nie być źle.
Co do odpowiedników szkieł po przesiadce to masz 70-200/2.8VR, Sigma 50/1.4 i do tego jakiegoś zooma typu 24-120mm VR albo 24-70/2.8.
AWB jakiś rewelacyjny nie jest ale sądzę, że na tym poziomie zaawansowania to raczej nie problem...
reszta to bajki z mchu i paproci - coś a'la Yeti - wszyscy słyszeli ale nikt nie widział
I nie sądzę, aby ktoś rozsądny mógł Cię od tego odwieźć - w obecnej chwili stosunek ceny do jakości D700 jest absolutnie bezkonkurencyjny. Body niewiele droższe od 5D a deklasuje je pod KAŻDYM względem.
Problemem dla Ciebie jest nadal brak 35mm oraz 24-105. 85mm jest doskonałe 85/1.4 - o takiej jakości wykonania Canon może pomarzyć, optycznie również rewelacja. Niewiele ciemniejsza od L 1.2 ale za to znacznie lepiej wykonane, szybsze niż ślimakowate L i sporo tańsze.
Tutaj w pełni się z Tobą zgadzam - żenada...W ogóle canon kpi sobie z klientów w żywe oczy!
No proszę - uderz w stół...
Ale te kwestie już sobie dogłębnie wyjaśniliśmy w innym miejscu![]()
Ostatnio edytowane przez nowart ; 23-11-2008 o 02:16
Ale po co odwodzić? Jak Ci odpowiada D700 to na prawdę nie ma się nad czym zastanawiać - jeśli nie jest dla Ciebie problemem zmiana szkieł oczywiście. Z czysto egoistycznych pobudek jestem za tym żeby jak najwięcej osób przesiadło się na Nikony.
BTW, masz albo zepsutą puszkę albo szkło, bo mój 30D z 70-200 radzi sobie znakomicie (koncerty - ciemno, kiepski kontrast, ruch). 5D ma lepszy AF niż 30D więc coś jest nie tak.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-11-2008 o 04:14
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez Richie ; 23-11-2008 o 09:21