Strona 247 z 315 PierwszyPierwszy ... 147197237245246247248249257297 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 461 do 2 470 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bierhoff Zobacz posta
    z jednej strony to dobrze, a z drugiej szkoda, że aż taki rozrzut się może przydarzyć...
    I facet nakupil sobie 3 sztuki mydlane?
    Aparat mam i ja

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Kiepskich znaczy mydlanych egzemplarzy tych obiektywów.
    Taaa, 3 topowe L-ki mydlane, a 5DII cacy. Nazbyt to dziwny zbieg okoliczności.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    I facet nakupil sobie 3 sztuki mydlane?
    Ten "facet" testuje szkła i aparaty juz od paru ładnych lat, wiec chyba wie kiedy ma uszkodzone szkło a kiedy nie.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 19-11-2008 o 16:31 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Niestety z krzaczków nie dowiemy się jakie miał wrażenia z użytkowania nowej piątki.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Taaa, 3 topowe L-ki mydlane, a 5DII cacy. Nazbyt to dziwny zbieg okoliczności.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ten "facet" testuje szkła i aparaty juz od paru ładnych lat, wiec chyba wie kiedy ma uszkodzone szkło a kiedy nie.
    No wlasnie o tym mowie, dlatego bede bardzo uwazal na swoja "stara" 5-ke aby sie jej nic nie stalo bo te sample raczej odstraszaja
    Aparat mam i ja

Dopiero zaczyna Awatar luc
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Niestety z krzaczków nie dowiemy się jakie miał wrażenia z użytkowania nowej piątki.
    http://skocz.pl/daaqf

i cos tam mozna wyczytac ;-)
    'jak czlowiek umrze, to nie zyje' kurt vonnegut, jr.
    Masz Dropboxa? Nie? To masz: http://goo.gl/wDbXq + 500MB dodatkowo ;-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Jeśli przełożę obiektyw z 5D na 30D, to użyję na 30D krótszego czasu, właśnie ze względu na crop'a. Ale jak już będę chciał otrzymać identyczny kadr, to przykręce szerszy obiektyw do 30D i nie będę musiał skracać czasu...
    No ale co to ma wspólnego z tematem jeśli weźmiesz inny obiektyw? Przecież chodzi o to że z tego samego obiektywu i ogniskowej 30D i 5D2 (po zrobieniu programowego cropa do rozmiaru 30D) powinny dać identyczny obraz. Oczywiste jest że w takim przypadku należy użyć identycznego czasu otwarcia migawki w obu przypadkach.
    Jeśli do zrobienia nieporuszonego zdjęcia 30D obiektywem 100mm potrzeba czasu 1/160 to dokładnie takiego samego czasu (1/160s) potrzeba wykonując zdjęcie i cropując je do rozmiaru 30D z 5D2. Jeśli cropa z 5D2 nie robimy to czas można wydłużyć do 1/100s bo po wykonaniu odbitki (przeskalowaniu w dół) poruszenie zniknie.

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie

Ludzie - co my zrobimy jak nastąpi w końcu to nieszczęście i pojawi się 5dII ?

Skończy się ten cały serial, to oczekiwania, te domysły, dywagazcje... - na początku pewnie jeszcze ruszą trolowane wątki w stylu 5dII vs 1ds, vs 5d itp.,
    ale już potem tylko pstrykanie ;(

wiadomo przecież że najfaniej jest jak się goni króliczka, a nie jak się go już złapie !!!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Liczba osób odwiedzających wątek o kupnie 5d II na chwilę obecną ~329. Aż tylu sprzedających ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No ale co to ma wspólnego z tematem jeśli weźmiesz inny obiektyw? Przecież chodzi o to że z tego samego obiektywu i ogniskowej 30D i 5D2 (po zrobieniu programowego cropa do rozmiaru 30D) powinny dać identyczny obraz. Oczywiste jest że w takim przypadku należy użyć identycznego czasu otwarcia migawki w obu przypadkach.
    Jeśli do zrobienia nieporuszonego zdjęcia 30D obiektywem 100mm potrzeba czasu 1/160 to dokładnie takiego samego czasu (1/160s) potrzeba wykonując zdjęcie i cropując je do rozmiaru 30D z 5D2. Jeśli cropa z 5D2 nie robimy to czas można wydłużyć do 1/100s bo po wykonaniu odbitki (przeskalowaniu w dół) poruszenie zniknie.
    Spoko, ja to wszystko doskonale rozumiem. Chciałem zwrócić jedynie uwagę na to, że jeśli są zbyt lakoniczne wypowiedzi, to można sobie "prawie" każdą teorię dośpiewać bo nie wiadomo kto jakie założenia sobie w głowie poczynił i jaki punkt widzenia dla niego jest istotny.

Mnie, z punktu widzenia zwyczajnego i pospolitego fotografa interesuje głównie kadr, a nie jakieś wnioski z testów pewnych szczególnie dobranych zestawów tylko po to, żeby coś tam sobie udowodnić (nie neguję tutaj zupełnie poprawności wyciągniętych wniosków). Jeśli więc wybieram do pracy zestaw np 5D i 85 1/8 to powiedzmy jego zamiennikiem, którym będę mniej więcej tak samo pracował będzie 40D/50D (specjalnie zmieniłem z 30D, żeby było bliżej co do ilości MPix) i 50 1/4. Dla mnie takie porównania są interesujące bo one mi coś tam mówią, więc z takiego punktu widzenia patrzę.

Chodzi mi tylko o to, żeby w miarę możliwości rozwijać swoje wypowiedzi, tak aby wszyscy mieli jasność co autor miał na myśli. Twoje powyższe wyjaśnienie jak najbardziej ustala teraz Twój punkt widzenia, więc nie mam więcej pytań - wszystko jest zrozumiałe :-)

A swoją drogą, to ten cały OT jest rozwinięciem tematu porównywania GO na FF i cropie. Po wycięciu z FF cropa z tego samego obiektywu GO jest identyczna - ale po co w ogóle się nad tym zastanawiać, skoro w rzeczywistości nikt nie kupuje FF'a, żeby robić z niego tylko takie cropy.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta

A swoją drogą, to ten cały OT jest rozwinięciem tematu porównywania GO na FF i cropie. Po wycięciu z FF cropa z tego samego obiektywu GO jest identyczna - ale po co w ogóle się nad tym zastanawiać, skoro w rzeczywistości nikt nie kupuje FF'a, żeby robić z niego tylko takie cropy.
    Tak? Nie wiedzialem i mysle, ze watpie. Nie jest tak jak piszesz. Nie wiem jak to udowodnic. Robie zdjecia srednim formatem i tam GO jest inna niz w FF i cropie. Gdyby bylo tak jak piszesz powinienem wycinac z MF kawalki i miec zdjecia jak z cyfrowych cropow. A jednak plastyka szkiel zachowuje sie inaczej. Chyba ze sie myle i zyje w blogiej nieswiadomosci. Wyprowadzcie mnie wiec z bledu. Sprzedam wtedy MF nie bee czekac na 5D i kupie sobie pierwsza lepsza puszke i za reszte szkiel zeby wreszcie robic zdjecia z wymarzona GO

Strona 247 z 315 PierwszyPierwszy ... 147197237245246247248249257297 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów