;-)Zamieszczone przez aptur
no właśnie...Zamieszczone przez aptur
;-)Zamieszczone przez aptur
no właśnie...Zamieszczone przez aptur
No aż tak źle jeśli chodzi o szklarnie to tam nie maWybredny też jakoś specjalny nie jestem i nie podpinam pod 5D samych eLek. Jedyne czego można żałować to brak 35/1.4
Wracając do 5D mark II to ten sprzęt i tak jest skazany na sukces. Jaka jest alternatywa dla kogoś kto robi zdjęcia amatorsko i chce sobie kupić pełną klatkę? Starej piątki już niedługo nie będzie a jedynki to raczej sobie amator nie kupi... Pozostaje tylko kwestia ceny.
17-35 przymkniete do f4
i 24-120 kolo 100mm pewnie ma jescze ze 4,5
jest 14-24
nowa 50 bedize dobra (nie widze czemu mialo byc inaczej)
70-200 (wiem ze nie najlepsza na FX ale pewni da se zyc)
85 1,4 (choc oczywiscie poprawka by sie przydala
Ogolnie nie jest najlepiej ale najgorej tez nie![]()
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Dekielek
A tak poważniej, Nikonowi brakuje jasnych stałek, 50 1.4 z silnikiem wkrótce wchodzi na rynek, nie wiem, czy to początek czy wszystko, co mają zamiar pokazać. 85 1.8 i 1.4 to stare modele, na dodatek bez silników, 35 1.4 AF nigdy nie było...
Sama pucha to nie wszystko.
5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...
lepsze jutro było wczoraj
Jest to zupełnie nierealne.
Myślę że polityka Canona jest (niestety dla wielu z nas) bardzo przemyślana. W zeszłym roku zarobili niemal 4.5 mld$. W tym będzie mniej (ze względu na kryzys) ale i tak z firm produkujących sprzęt foto spadki mają najmniejsze.
Dla tych którym nie odpowiadają nowości C pozostaje: przenieść się do konkurencji (D700 jest niewątpliwie najlepszą alternatywą), modlić się żeby konkurencja dała wreszcie coś tak zaawansowanego, że Canona to zmusi do poważnych zmian oferty.
Co do szkieł Nikona to odpowiedników bieda eLek tam się nie znajdzie ale mnóstwo dobrych szkieł tak. Mnie osobiście najbardziej by odpowiadała kombinacja D700 + 14-24/2.8 + 24-70/2.8 .
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-11-2008 o 14:41
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mi teżMoje pytanie (retoryczne raczej zresztą) sprowadzało się do tego, że braki w "szklarni" Nikona rozpatrywane są przez pryzmat jasnych stałek klasy "L" podczas gdy "bida" Lki też są dodatkowym atutem Canona. Co więcej coś tak czuję, że prędzej się doczekamy w Nikonie jasnych stałek niż odpowiednika bida eLek.
Mnie o tyle to interesuje, że za rok, dwa chcę sobie dokupić FF. I do mojej "reporterki rodzinnej" D700 by bardziej pasowało niż 5D MkII... tylko te moje bida eLki nie pasują![]()
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II