No tak, mówiłem, że dla odreagowania wrzucam....Teraz będzie lawina pomyj na nikona. A co!
No tak, mówiłem, że dla odreagowania wrzucam....Teraz będzie lawina pomyj na nikona. A co!
Czy po 2133 postach doszliśmy już do tego czy to fajna puszka czy nie ?![]()
Bo nie wiem czy kupować teraz czy w kwietniu przed początkiem sezonu![]()
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
justanimage - grunt to dobre samopoczucie. Masz puszkę lepszą od d700! Wow. Po co ci szaleńcy wydają 6500 koła na taki złom nikona, jak można mieć wypasione 40d za 1900. Ja nie wiem. Emotikony nie chce mi się nawet wstawiać jak czytam takie opinie. Miałem 40d i wiem ile warte jest jego 3200. Jestem daleki od kultywowania produktu N, ale jak czytam fundamentalisyczne tezy niektórych kolegów, którzy wszędzie znajdą minus to śmiech mnie ogarnia. Pokazałem małe zdjęcia, ale mam ich pełne rozmiary, robią na mnie wrażenie pozytywne stąd moje wklejka. Oczywiście wiedziałem, że wkładam kij w mrowisko, ale cóż...Dowiedziałem się, że 5d na 10000 też mało szumi i 40d jest spoko na 3200 - pod warunkiem małej odbitki.
himi, wydaje mi się że nie dokońca zrozumiałeś (albo udajesz)...
Wszystkim chyba chodziło o to, że na fotce o tak małej rozdzielczości nie sposób ocenic jakości fotki / jej zaszumienia. Mógłbym tu wstawic fotkę z D70 z ISO 1600 (przy okazji ISO zupełnie nie używalne na tym korpusie) pomniejszoną do jakości WEBowej, jaką zaprezentowałeś, i też nie można by się przyczepic do jakosci...
Trochę Cie chyba poniosło, ale może dla tego że spodziewałeś się ataku na Nikosia, który tak na prawdę nie nastąpił...
Na pewno wielu czekających na 5d MII jest nieco wkurzonych, że D700 pod kilkoma względami wydaje się byc fajniejszy, ale szczerze mówiąc ja tu ataku nie widzę...
A tak przy okazji, poprawnie naświetlony RAW z 40D na ISO 3200, i dobrze wywołany pozwala na odbitkę wielkości 15x21 w zadowalającej jakości (a w ujęciach, gdzie ostrośc nie jest kluczowym parametrem, to i 12x30...) , ale na prawdę nie o to tu chodzi.
I odpowiem: z chęcią zamieniłbym moje 40D na D700, gdyby nie szklarnia (5D już raczej nie)
Ostatnio edytowane przez myst ; 31-10-2008 o 16:31
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Nie wiem czy było, ale czy ktoś może wie:
1. Czy/jak bardzo centralny AF w starej 5D jest precyzyjniejszy od centralnego w 30D? (szczególnie z obietywami 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.8 )
2. Czy af ma dodatkowe "wspomaganie" dla obiektywów z przesłoną f.2.8 i większą?
3. Jak bardzo stara "Piątka" lepiej wypada pod względem szumów na 1600-3200 iso?