wydaje mi się że jedyny problem może stanowić grzanie się takiej matrycy. W 40D po jakimś czasie używania LV pojawia się znaczek, że foty mogą być bardziej zaszumiane przez właśnie rozgrzanie matrycy...
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Ja mam inne pytanie (filmowe), nie wiem czy ktoś zna odpowiedź.
Jak wiadomo podczas robienia zdjęć AF stara się wyostrzyć obiekt jak najszybciej. W trybie wideo ten sposób działania wręcz jest nie wskazany, chodzi o płynne przejścia miedzy obiektami.
Czy 5DMKII posiada już nastawioną prędkość obrotu pierścienia ostrości, czy to co widzimy na pokazowych filmach to jest robione z jakąś przystawką manualną obcą aparatowi. Pytam z ciekawości, bo wszyscy porównują aparat do super kamery, ale jak się poprzyglądać to wiele mu brakuje jak płynna zmiana ogniskowej itp...
Ale przecież tu masz kontrast AF o szybkości jego działania wiadomo tyle - jest wolny 8). Myślę że to nie problem. Co do reszty nie ma wątpliwości, że to nie kamera. Natomiast może być użyty w różnych sytuacjach jako kamera i spełnić swoją rolę znakomicie. Ba w sytuacjach słabego światła lepiej niż większość kamer w porównywalnej cenie i sporo droższych.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
AF w trybie video musi albo analizować kolejne klatki, albo "podkradać" obraz z matrycy w czasie pomiędzy klatkami żeby ocenić, czy tracimy ostrość w wyniku zbliżania się, czy oddalania obiektu - myślę, że już niedługo pojawią maruderzy, którzy będą pokazywać jak AF "mikromyszkuje" pomiędzy klatkami HD 1080p![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Światło sztuczne, nie przesadzaj. Wiem, że to nikon...ale trzeba przyznać, że nieźle. Mnie się podoba i już.