Jasne w Canonie używamy tylko długich tele :cool:. Nawet do krajobrazu i wnętrz. Później jest tylko trochę roboty ze składaniem tego w całość ale w końcu coś trzeba robić w te coraz dłuższe wieczory.
Ten kaktus jest poza zakresem ostrości więc to porównanie jest mocno nietrafione do oceny jakośc kaktusa. W ogóle te zdjęcia były robine przy różnym ustawieniu tych przedmiotów, inne były przysłony i inne szkła. Można porównywać w zasadzie tylko poziom szumów. A te są po prostu w marku mniejsze. To widać szczególnie na kolorowej talicy - szumów w piątce po prostu nie ma, a w D700 są wyraźnie widoczne na płaskich powierzchniach.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-10-2008 o 14:45
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
A skąd wiadomo że był w tej samej płaszczyźnie ostrości co np. tablica (a ta jest ostra). Nie wiem ja nie robiłem tych zdjęć. Ktoś zrobił zestawienie. Można z niego wyciągnąć jakieś wstępne wnioski na temat szumów. Natomiast wszczynanie dyskusji na temat wszystkiego innego wydaje mi się przedwczesne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No właśnie, ale w samplach z 5DII właśnie środek wygląda jakby go ktoś długo zmiekczał, a ten za nic w świecie nie chciał wypluć detali
F=8, 24mm, sam środek kadru:
Nie wiem może z 30D tak samo by wyglądało, ja się tam nie znam.
PS. drugi wycinek, z lekkim efektem farbek pastelowych znanym z odszumiaczy w kompaktach:
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez arra ; 28-10-2008 o 17:44
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Ja pierdykam, jakie rozważania na podstawie kilkuset pikseli i to zamazanych. Podziwiam Was. Kaktus tu , doniczka tam, moim zdaniem sample z d700 wypadły lepiej, a doszukiwanie sie dlaczego gorzej na 5DII nie ma sensu dopoki nie bedzie mozna calosci ogladnac. Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego mówicie tylko RAW, ja rzadko uzywam RAW, JPG z 30D ma dla mnie wystarczająca jakość w wiekszości przypadków. W 5DMkII jak widać odszumianie jest bardzo mocne i powoduje degradacje obrazu. Byc może mozna to w sensowny sposób zredukować. Dla przeciętnego użytkownika amatora (który chce mieć FF) to jednak będzie minus tej puszki.
Mimo to wole Canona :-)
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Drogi Pawle, chodzi o to, że ktoś wyciął cropy z kadrów i zestawił je ze sobą, nie pokazując pozostałych fragmentów zdjęcia. GO w 5dmkII była mała, a ostrość ustawiona dokładnie tam, gdzie powinna być, czyli w centrum kadru na tablicy z próbkami kolorów. Kaktus, umiejscowiony przy lewej krawędzi kadru, był tylko częściowo w obszarze GO i dlatego porównanie akurat tego fragmentu kadru z kadrem z d700 było nadużyciem osoby, która te zestawienie wykonała. To wszystko.
Dla osób niezorientowanych podaję link do całego zdjęcia:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/pa...9506-21-1.html
David, dzieki to wiele wyjaśnia, mam nadzieje że nie tylko mnie! Tablica kolorów jest ostra i nie mam żadnych zastrzeżeń. Czasami nerwy mnie ponoszą na jojcenie na podstawie małego nieostrego wycinka zdjęcia. Sorki i pozdrawiam
Inna sprawa że zdjęcie jest obszarowo olbrzymie, po co to normalnym fotoamatorom? Tego nie wiem.
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX