Strona 191 z 315 PierwszyPierwszy ... 91141181189190191192193201241291 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 901 do 1 910 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Canon przegiął z odszumianiem na poziomie JPG, to pewne... Porównanie _c (kaktus w doniczce) mimo powiększenia na d700 wygląda w Nikonie znacznie lepiej! Ziarno rodem z analoga nadaje zdjęciu fajną fakturkę i lepiej ukazuję krawędzie i cienie. Doniczka i kaktus zarejestrowane przez 5dMII są po prostu koszmarne w porównaniu z d700. Cóż, czekam jeszcze na RAW'y, do grudnia już niedaleko... ;-)

Domyślnie

Jakość matryc i obrazowania zbliża się do granic szkieł. Porównawcze testy na cropach niedługo nie będą miały sensu . Oglądanie łebka od szpilki leżącej na ziemi z księżyca i powiększanie cropa, która szpilka lepiej wygląda nie zastanawiając się nad widokiem jakim jest ziemia

Mnie interesuje inna funkcja cena
    Test porównawczy :
    d700 - 6500
    5D - 5500
    5DII - ? 8500

Tutaj nawet słabiutko wychodzi stare 5D, które przy zaawansowaniu D700, 5D powinno kosztować max 4000tys. a 5DII 7000tys.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Canon przegiął z odszumianiem na poziomie JPG, to pewne...
    Zawsze obrazek z Nikona różnił się od Canona, więc tutaj nic nowego nie wymyślili. Jeden suwaczek w Lightroomie i masz podobnie "analogowo".

Porównanie _c (kaktus w doniczce) mimo powiększenia na d700 wygląda w Nikonie znacznie lepiej!
    W oryginale faktycznie obrazek z D700 bardziej mi się podoba, ale po resize ziarno i aliasing już jest za duże. Wiem, wiem - na odbitce nie będzie widać, ale wtedy po co powiększać? Jedyne co widzę, to większy kontrast i nasycenie z D700. Za to obrazek "b" już znacznie gładszy z nowej piątki.

Cóż, czekam jeszcze na RAW'y, do grudnia już niedaleko... ;-)
    Na pewno nie będzie źle. Chętnie zobaczyłbym podobne porównanie w portrecie.

kaminski
    Guest

Domyślnie

Coś mi się wydaje że ostatnie zdjęcie "c" jest skopane, podejrzewam że było odszumiane, za bardzo mydlane. Zwróćcie uwage że na zdjęciu canona ostry jest przód (chyba) doniczki a na zdjęciu z nikona ostrość wypada posrodku doniczki czyli na kaktusa. Nie wiem jakimi szkłami to było robione ale według mnie jest trochę inna GO

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    Mnie interesuje inna funkcja cena
    Test porównawczy :
    d700 - 6500
    5D - 5500
    5DII - ? 8500

Tutaj nawet słabiutko wychodzi stare 5D, które przy zaawansowaniu D700, 5D powinno kosztować max 4000tys. a 5DII 7000tys.
    Skoro 5D rynek ( z Canonem ) wycenia na te 5500 i się sprzedaje to na tę chwilę jest tyle wart!
    Myślę, że 5DII na starcie nie przekroczy 8 000 co i tak wydaje się wygórowaną ceną.
    pozdrawiam Krzysiek

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/re...0/28/9506.html

dla mnie raczej pozytywnie. nie potrafie doczytac, czy to jest RAW czy
    JPEG, ale obraz wyglada jakos tak... nikonowo. rozmydlony do granic
    przyzwoitosci w celu ukrycia szumow, wiec na poziomie pikesli zwyczajnie
    zajezdza plastikiem. zupelnie inna kwestia jest, ze sample sa z 24-105
    i jak sie porowna szeroki kat z dlugim koncem, to niestety 24mm w tym
    szkle sa cieniutkie. przy 105mm jest za to dosc ladna szczegolowosc.

jesli to sa JPEG-i a z RAW-ow da sie wyciagnac wieksza "szorstkosc"
    bez drastycznego wzrostu szumu to jest niezle. nawet biorac poprawke
    na mniejsze rozmydlanie szumow ten przyklad z ISO 3200 wyglada zacnie.
    nie porownuje tego z Nikonami, ale jest to czulosc, ktorej do zdjec
    niekrajobrazowych nie wahalbym sie uzyc.
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Skoro 5D rynek ( z Canonem ) wycenia na te 5500 i się sprzedaje to na tę chwilę jest tyle wart!
    Myślę, że 5DII na starcie nie przekroczy 8 000 co i tak wydaje się wygórowaną ceną.
    To chyba nie do końca tak jest, bo żaden z aparatów nie jest surowcem, czyli rynek nie ma aż tak wielkiego wpływu na cenę - choć oczywiście ustala pewne widełki (akurat przy 1Ds MkIII, chyba jednak nie ma górnej granicy ;-) ). Głównym czynnikiem ustalającym cenę, jest jednak Canon - jego finansiści i sprzedawcy, którzy zaplanowali sobie jakiś zysk z produkcji aparatów. Zmiana światowej sytuacji finansowej, jest teraz niestety niekorzystna dla wszystkich. Canon zaplanował sobie zyski w JPY, który ostatnio znacznie się umocnił wg USD. W związku z tym wypadało by podnieść cenę w USD, żeby wyjść na swoje. USD natomiast umocniło się wg EUR jak i również PLN, co w konsekwencji oznaczałoby znaczne podniesienie cen u nas. Teraz Canon ma niemały problem do rozwiązania - jak zrealizować swoje plany zarobkowe, dostosowując cenę produktu do rynku. Pytanie co wygra, czy zdrowy rozsądek, czy zachłanność?
    Być może to jest jakimś powodem "problemów" produkcyjnych Canon'a. Może optymalizują jeszcze cykl produkcyjny, żeby nie podnosić cen? Może czekają na pewną stabilizację? Może ktoś ma jakiś inny pomysł?

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Na pewno nie będzie źle. Chętnie zobaczyłbym podobne porównanie w portrecie.
    No mam taką nadzieję, że w RAW'ach będzie dobrze i każdy sam sobie je obrobi jak mu się podoba :-) Być może w tych przykładach ustawili zbyt mocne odszumianie na poziomie puszki - jest tam wszakże kilka poziomów NR. W samplach portretowych - tych ślubnych (mało ich co prawda było) ale wydawało się, że NR nie wpływało zauważalnie. Tak czy siak, trzeba poczekać na kolejne sample i może jakieś bardziej zrozumiałe opisy co było w puszce ustawione, bo z tych ostatnich to jakoś nie idzie mi zrozumieć ;-)
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 28-10-2008 o 11:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    Jakość matryc i obrazowania zbliża się do granic szkieł. Porównawcze testy na cropach niedługo nie będą miały sensu .
    A skąd takie odkrywcze stwierdzenie? Rozmiar pikseli w 5DII jest identyczny jak w 30D i jakoś w 30D nikt nie narzekał na brak rozdzielczości optyki. Nie mówiąc już o małych pikselikach w kompaktach, z którymi sobie jakoś szkło także radzi. Tak więc raczej nie usprawiedliwiałbym rezultatów 5DII jakością optyki (lub jej limitami), która spokojnie sobie radzi na 30D.

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    A skąd takie odkrywcze stwierdzenie? Rozmiar pikseli w 5DII jest identyczny jak w 30D i jakoś w 30D nikt nie narzekał na brak rozdzielczości optyki. Nie mówiąc już o małych pikselikach w kompaktach, z którymi sobie jakoś szkło także radzi. Tak więc raczej nie usprawiedliwiałbym rezultatów 5DII jakością optyki (lub jej limitami), która spokojnie sobie radzi na 30D.
    no nie... ale porownujesz radzenie sobie przez srodek kadru z jego caloscia. a to jednak spora roznica, szczegolnie jesli schodzimy do krotkich ogniskowych.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale porownujesz radzenie sobie przez srodek kadru z jego caloscia a to jednak spora roznica

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    szczegolnie jesli schodzimy do krotkich ogniskowych.
    (W Canonie) nie schodźmy

Strona 191 z 315 PierwszyPierwszy ... 91141181189190191192193201241291 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów