Dlatego to on pisze testy, a nie ja.
Oparte na znajomości realiów. Nie chcesz, nie musisz wierzyć. Wiem jak się tworzy testy do czasopism komputerowych i nie sądzę, żeby branża fotograficzna działała w odmienny sposób.To co piszesz powyżej to tylko Twoje spekulację i insynuacje;
Nawet jak będzie musiał zwrócić, to pamiętaj, że następnym razem może znowu dostać sprzęt do testów lub go nie dostać. Pamiętasz jak dpreview swego czasu narzekało, że nie dostaje od Canona sprzętu na czasnigdzie się nie doczytałem, żeby J.A. dostał "od Canona do testów cały sprzęt"; dostał do testów 5d mk II podobnie jak wielu innych.
i nie może odpowiednio szybko przygotować swojego "preview", ostatnio coś jakby przestali narzekać.
Ja rozumiem że pisanie takich "poezji" przychodzi bardzo łatwo ale dobrze jest poprzeć to faktami. A te są brutalne. W dniu premiery na oficjalnej stronie Canona nie było słowa na temat czujników krzyżowych. To że kilka portali się pomyliło i że na stronie Canona USA były błędy to już sprawa ludzi którzy to obsługują. Gadanie że Canon nie wiedział co daje to zwykłe ploty bez pokrycia.
Z tego co pamiętam to nie miało to miejsca. Skoro wyprodukowali już pewną ilość prototypów z takim AF-em to taki już był przewidziany do produkcji. Były puszki z innym ale nieliczne. W momencie podjęcia decyzji o premierze na pewno ta kwestia była zafiksowana.
No cena się robi idiotyczna ale nie dotyczy to tylko 5d raczej wszystkiego co jest sprowadzane. Cieszę się że zrobiłem zakupy w sierpniu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Fakty:
1. Jak sam zauważyłeś wyżej oficjalna strona Canona podała specyfikację z punktami krzyżowymi, były linki w tym wątku.
2. Pracownik polskiego Canona w wywiadzie wideo, do którego link był umieszczany w tym wątku również mówił, że wszystkie punkty AF są krzyżowe w nowym 5D.
Może te kilka portali się nie pomyliło, tylko zostali wprowadzeni w błąd, a przecież informacje na temat nowej puszki dostawali od Canona i wszystko wskazuje na to, że Canon do końca nie wiedział jaka jest specyfikacja tego modelu.
Również nie sądzę, żeby ona uległa zmianie w ostatniej chwili, ale te niby pomyłki dają do myślenia.
Canon doskonale wiedział jaka jest specyfikacja, bo na ich głównej stronie (www.canon.com) była informacja, że nie ma krzyżowych. Także w instrukcji do 5D mkII nie ma słowa o krzyżowych. To że ktoś (pewnie u nich) zrobił zamieszanie to już inna sprawa ale przcież nie oznacza to, że fizycznie nie wiedzą jaki aparat produkują od kilku miesięcy.
Ktoś się pomylił i tyle. IMO z tego nic dla nas konstruktywnego nie wynika. AF jaki jest każdy już wie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kapitan Wagner