Strona 128 z 315 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138178228 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 271 do 1 280 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Czy boczne punkty, które wg specyfikacji działają tylko na poziome kontrasty, w twoich testach nagle zaczęły rozpoznawać też kontrasty pionowe?
    Chciałbym tylko bardzo delikatnie zwrócić uwagę, że te boczne punkty są wrażliwe na wszystkie (no prawie wszystkie) kontrasty oprócz pionowych, czyli równoległych do czujników AF - więc nieprawdą jest, jakoby rzekomo miały działać tylko na poziome kontrasty. Wiele osób może odnieść mylne wrażenie, że jest właśnie tak jak piszesz, co nie jest prawdą.

Niestety na rozmieszczenie punktów, rady nie ma zupełnie. Natomiast jeśli sterowanie lampą będzie dostępne tak jak w 40d z menu aparatu - co wydaje się dość prawdopodobne - to będzie można skorzystać ze wspomagania AF'a z lampy nie błyskając nią zupełnie (można ją wyłączyć). Wczoraj pobawiłem się właśnie taką konfiguracją i efekty są bardziej niż znakomite. Wszystkie fotki, niezależnie od wybranego punktu AF były trafione. W żarówkowym świetle bez wspomagania boczne czujniki w 40d są zupełnie nieużyteczne mimo swojej krzyżowości i prędkości AF po prostu nie trafia. Co więcej z takim wspomaganiem, nie będzie zupełnie znaczenia, że boczne w nowym 5dmkII nie są krzyżowe - lampa rzuca odpowiednie linie do odpowiednich punktów. Jeśli moja teoria dla 5dmkII się sprawdzi, to kupię to ciałko...

Zablokowany

Domyślnie

Ha, ha. Zabawne z jednej strony masa narzekających, a jak jeden user napisał kilka raptem zdań w obronie AF to już są głosy: ,,basta'', ,,milczeć'' - czyli co, prawda objawiona - bo złapał puszkę na 5 minut? To oznacza, że AF jest ok? Uważam, że do czasu, gdy pucha będzie dostępna normalnie dla higieny psychicznej nie warto dywagować na temat pracy tego body.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nysa

Domyślnie

Niestety na rozmieszczenie punktów, rady nie ma zupełnie. Natomiast jeśli sterowanie lampą będzie dostępne tak jak w 40d z menu aparatu - co wydaje się dość prawdopodobne - to będzie można skorzystać ze wspomagania AF'a z lampy nie błyskając nią zupełnie (można ją wyłączyć). Wczoraj pobawiłem się właśnie taką konfiguracją i efekty są bardziej niż znakomite. Wszystkie fotki, niezależnie od wybranego punktu AF były trafione. W żarówkowym świetle bez wspomagania boczne czujniki w 40d są zupełnie nieużyteczne mimo swojej krzyżowości i prędkości AF po prostu nie trafia. Co więcej z takim wspomaganiem, nie będzie zupełnie znaczenia, że boczne w nowym 5dmkII nie są krzyżowe - lampa rzuca odpowiednie linie do odpowiednich punktów. Jeśli moja teoria dla 5dmkII się sprawdzi, to kupię to ciałko...[/QUOTE]

To by było wyjście z sytuacji odnośnie słabych bocznych punktów AF w 5dII. Nikt z szanownego grona wcześniej na to nie wpadł?
    40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Natomiast jeśli sterowanie lampą będzie dostępne tak jak w 40d z menu aparatu - co wydaje się dość prawdopodobne - to będzie można skorzystać ze wspomagania AF'a z lampy nie błyskając nią zupełnie (można ją wyłączyć).
    Masz na mysli ze nawet 420/430EX ta sie z poziomu body tak ustawic ze lampa tylko wspomaga a nie blyska? Wiem ze taki ficzer maja 580EX w CF mozna ustawic ze lampa tylko wspomaga, ale niestety moja 430EX z poziomu swoich opcji tego nie oferuje. Prosze potwierdz czy dobrze Cie zrozumialem ze z poziomu body 40D da sie to uzyskac z lampami serii 4xxEX

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Masz na mysli ze nawet 420/430EX ta sie z poziomu body tak ustawic ze lampa tylko wspomaga a nie blyska? Wiem ze taki ficzer maja 580EX w CF mozna ustawic ze lampa tylko wspomaga, ale niestety moja 430EX z poziomu swoich opcji tego nie oferuje. Prosze potwierdz czy dobrze Cie zrozumialem ze z poziomu body 40D da sie to uzyskac z lampami serii 4xxEX
    Niestety, posiadam jedynie 580EXII, więc na niej testowałem. Bardzo możliwe, że jest tak jak piszesz, czyli z 4xxEX nie da się tego osiągnąć?

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wiadomo że jest lepszy, ale to są zmiany, które w praktyce polepszają jakość pracy tylko centralnego punktu. Używanie pozostałych jest tak samo bezsensowne jak w starym 5D.
    Zgadzam się z Tobą (o dziwo ;-)). Także wolałbym szersze rozstawienie punktów AF (choćby tylko trzy, ale w pełni używalne - tak jak środkowy). Jednak jest jak jest. Mamy dwa wyjścia - zaakceptować obecny stan i-lub zmienić na Canona z 1-ką, albo zmienić system (co u mnie nie wchodzi w rachubę).
    O tyle łatwiej jest mi zaakceptować i przyjąć to co dał nam teraz Canon w 5D mark II bo nie mam starej 5-ki.
    Pozdrawiam
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    O tyle łatwiej jest mi zaakceptować i przyjąć to co dał nam teraz Canon w 5D mark II bo nie mam starej 5-ki.
    Ja na co dzień używam 5D więc zupełnie bez problemu mógłbym używać również lepszego AF w 5D2. Tylko że nie warto dopłacić za to aż 4000zł.

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    no nie wiem napisz MMM jak czesto uzywasz tych innych niż środkowy punkt ? o co takie halo ?
    Nie używam wcale bo w 5D są beznadziejne i patrząc na specyfikację 5D2 również są beznadziejne. Może coś poprawili np. pracują w gorszym świetle, może działają szybciej i może nawet precyzja jest lepsza, ale nie zmienia to faktu że nie są krzyżowe i są blisko środkowego.
    Gdyby punkty boczne były tak dobre jak centralny i szeroko rozstawione po klatce to używałbym ich częściej niż centralnego.

Domyślnie

Panowie...
    Przez cały dzień kolejka do 5D mkII gigantyczna.
    Poświeciłem 8 minut na zapoznanie się z nowym body.
    Pracowałem tylko na centralnym punkcie AF (innych nie używam więc nie będę się wypowiadał)
    Warunki oświetleniowe były średnie...

Jedno mogę napisać o mkII:
    -Postrzelałem sobie trochę około 40-50 ujęć
    -były to tylko szybkie "reporterskie" ujęcia (wyłapanie grymasu twarzy, złapanie gestykulacji rąk i itp.)
    -bawiłem się od f/1.2 do f/2
    -wszystkie były trafione
    -mam subiektywne wrażenie że, AF był około 2-3 razy szybszy niż w 5D
    (moment od naciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości)

Poświeciłem również kilka chwil na takie same testy 1Ds i muszę się przyznać że, nie zrobił już na mnie takiego wrażenia po 5DmkII.
    Również zawsze trafiał :-)

Reasumując najgorsze było jak po chwili wróciłem do starej piątki............
    w której autofokus stał się jakiś taki mało atrakcyjny :-(

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to teraz czekamy na opinie kogoś, kto testował AF na bocznym punkcie, w trybie servo, na obiekcie 'zbliżającym się' w kiepskim świetle. Jeśli będzie choć 70% celnych, to będzie miło
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Draku Zobacz posta
    ...Przez cały dzień kolejka do 5D mkII gigantyczna...
    No to na szybki spadek ceny nowej 5 bym nie liczyl
    Cytat Zamieszczone przez Draku Zobacz posta
    ...mam subiektywne wrażenie że, AF był około 2-3 razy szybszy niż w 5D (moment od naciśnięcia spustu do potwierdzenia ostrości)...
    Pojawia sie swiatelko w tunelu, na razie tylko w centrum, ale to juz cos optymistycznego
    .

Strona 128 z 315 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138178228 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów