Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Mieszany widok

Domyślnie

Witam,

Na photokinie miałem okazje pobawić się 5D mkII z podpiętymi szkłami 24-105L (szkiełko ze stoiska canona) i moją 50L. (Pracuje stale na "starym" 5D z różnymi "elkami")

Pierwsze wrażenia to:
    -bardzo szybki i pewny AF (może i ma 9 pól tak jak stara piątka ale to zupełnie inny AF)

-iso 6400 użyteczne (tak jak 1600 starej piątce)
    -bardzo wyraźny ekranik (szybkość przewijania, przybliżania i oddalania zdjęć w formacie RAW zbliżona do starej piątki)
    Reszty nie sprawdzałem ponieważ dla mnie te trzy rzeczy były najważniejsze.
    Nawet filmu nie nagrałem... :-)

Teraz myślę że, cała ta "wirtualna nagonka" na AF w nowej piątce była bardzo oderwana od rzeczywistości. Najłatwiej jest się wypowiadać o czymś czego nie miało się w rękach.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Draku Zobacz posta
    Pierwsze wrażenia to:
    -bardzo szybki i pewny AF (może i ma 9 pól tak jak stara piątka ale to zupełnie inny AF)
    Czy jeszcze ktoś "mistrzów analizowania specyfikacji" ma coś dodania na temat beznadziejnego AF w nowej piątce ? :rolleyes:
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam,

Pierwsze wrażenia to:
    .
    to poprosimy o rozwinięcie :grin: a konkretnie
    • czy sprawdzałeś precyzję bocznych punktów?
    • jak sprawuje się SERVO?
    • inne uwagi?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A testowałeś punkty poza centralnym?

Piszesz o "wirtualnej nagonce"...
    Czy boczne punkty, które wg specyfikacji działają tylko na poziome kontrasty, w twoich testach nagle zaczęły rozpoznawać też kontrasty pionowe?
    Czy boczne punkty, które wg specyfikacji są tak samo blisko jak punkty w 5D, w twoich testach oddaliły się od punktu centralnego?

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Czy boczne punkty, które wg specyfikacji działają tylko na poziome kontrasty, w twoich testach nagle zaczęły rozpoznawać też kontrasty pionowe?
    Chciałbym tylko bardzo delikatnie zwrócić uwagę, że te boczne punkty są wrażliwe na wszystkie (no prawie wszystkie) kontrasty oprócz pionowych, czyli równoległych do czujników AF - więc nieprawdą jest, jakoby rzekomo miały działać tylko na poziome kontrasty. Wiele osób może odnieść mylne wrażenie, że jest właśnie tak jak piszesz, co nie jest prawdą.

Niestety na rozmieszczenie punktów, rady nie ma zupełnie. Natomiast jeśli sterowanie lampą będzie dostępne tak jak w 40d z menu aparatu - co wydaje się dość prawdopodobne - to będzie można skorzystać ze wspomagania AF'a z lampy nie błyskając nią zupełnie (można ją wyłączyć). Wczoraj pobawiłem się właśnie taką konfiguracją i efekty są bardziej niż znakomite. Wszystkie fotki, niezależnie od wybranego punktu AF były trafione. W żarówkowym świetle bez wspomagania boczne czujniki w 40d są zupełnie nieużyteczne mimo swojej krzyżowości i prędkości AF po prostu nie trafia. Co więcej z takim wspomaganiem, nie będzie zupełnie znaczenia, że boczne w nowym 5dmkII nie są krzyżowe - lampa rzuca odpowiednie linie do odpowiednich punktów. Jeśli moja teoria dla 5dmkII się sprawdzi, to kupię to ciałko...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nysa

Domyślnie

Niestety na rozmieszczenie punktów, rady nie ma zupełnie. Natomiast jeśli sterowanie lampą będzie dostępne tak jak w 40d z menu aparatu - co wydaje się dość prawdopodobne - to będzie można skorzystać ze wspomagania AF'a z lampy nie błyskając nią zupełnie (można ją wyłączyć). Wczoraj pobawiłem się właśnie taką konfiguracją i efekty są bardziej niż znakomite. Wszystkie fotki, niezależnie od wybranego punktu AF były trafione. W żarówkowym świetle bez wspomagania boczne czujniki w 40d są zupełnie nieużyteczne mimo swojej krzyżowości i prędkości AF po prostu nie trafia. Co więcej z takim wspomaganiem, nie będzie zupełnie znaczenia, że boczne w nowym 5dmkII nie są krzyżowe - lampa rzuca odpowiednie linie do odpowiednich punktów. Jeśli moja teoria dla 5dmkII się sprawdzi, to kupię to ciałko...[/QUOTE]

To by było wyjście z sytuacji odnośnie słabych bocznych punktów AF w 5dII. Nikt z szanownego grona wcześniej na to nie wpadł?
    40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Natomiast jeśli sterowanie lampą będzie dostępne tak jak w 40d z menu aparatu - co wydaje się dość prawdopodobne - to będzie można skorzystać ze wspomagania AF'a z lampy nie błyskając nią zupełnie (można ją wyłączyć).
    Masz na mysli ze nawet 420/430EX ta sie z poziomu body tak ustawic ze lampa tylko wspomaga a nie blyska? Wiem ze taki ficzer maja 580EX w CF mozna ustawic ze lampa tylko wspomaga, ale niestety moja 430EX z poziomu swoich opcji tego nie oferuje. Prosze potwierdz czy dobrze Cie zrozumialem ze z poziomu body 40D da sie to uzyskac z lampami serii 4xxEX

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Masz na mysli ze nawet 420/430EX ta sie z poziomu body tak ustawic ze lampa tylko wspomaga a nie blyska? Wiem ze taki ficzer maja 580EX w CF mozna ustawic ze lampa tylko wspomaga, ale niestety moja 430EX z poziomu swoich opcji tego nie oferuje. Prosze potwierdz czy dobrze Cie zrozumialem ze z poziomu body 40D da sie to uzyskac z lampami serii 4xxEX
    Niestety, posiadam jedynie 580EXII, więc na niej testowałem. Bardzo możliwe, że jest tak jak piszesz, czyli z 4xxEX nie da się tego osiągnąć?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

...
    -bardzo szybki i pewny AF (może i ma 9 pól tak jak stara piątka ale to zupełnie inny AF)...
    Jak dzialaja niecentralne punkty AF z jasnymi szklami?
    .

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów