Strona 122 z 315 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172222 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 211 do 1 220 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Here are the words from Chuck Westfall copy/pasted:

Since the EOS 5D Mark II controls ISO, shutter speed and aperture value automatically in movie mode, there is no direct user control over these settings. The best way to force a wide aperture is to shoot in low light or with an ND filter. The best way to force a low ISO is to shoot in bright light.

Myślę że jeśli jeszcze ktoś się podniecał tymi filmikami to właśnie mu przeszło . Ale nie martwcie się, w EOS 5D mark III dadzą możliwość ręcznego ustawiania ISO, a w mark IV przysłony, więc za jakieś 3-4 lata już będzie można filmikami normalnie się bawić
    a więc wracając do punktu wyjścia
    jak to było z tym af? bo chyba mozliwość filmowania to polepszenia (a raczej jego braku) tego parametru to raczej nie zniweluje
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Domyślnie

Here are the words from Chuck Westfall copy/pasted:

Since the EOS 5D Mark II controls ISO, shutter speed and aperture value automatically in movie mode, there is no direct user control over these settings. The best way to force a wide aperture is to shoot in low light or with an ND filter. The best way to force a low ISO is to shoot in bright light.

Myślę że jeśli jeszcze ktoś się podniecał tymi filmikami to właśnie mu przeszło . Ale nie martwcie się, w EOS 5D mark III dadzą możliwość ręcznego ustawiania ISO, a w mark IV przysłony, więc za jakieś 3-4 lata już będzie można filmikami normalnie się bawić
    jeśli nie można zmieniać ekspozycji w trakcie kręcenia to tych żółtych ludzi z canona chyba zupełnie porąbało.
    jak bym miał teraz te 8-10 tysięcy to na pewno bym już nie kupił tej piątki tylko jedynkę.

ps. jeszcze mam głupią nadzieję że jednak będzie możliwość zmiany ekspozycji
    :-)

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

a ja mam głupią nadzieje na pólprofesjonalny, a nie totalnie amatorski af ! i co z tego?!
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    jak bym miał teraz te 8-10 tysięcy to na pewno bym już nie kupił tej piątki tylko jedynkę.
    Którą jedynkę ? w IQ chyba nie ma konkurenta wśród jedynek...
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli nie można zmieniać ekspozycji w trakcie kręcenia to tych żółtych ludzi z canona chyba zupełnie porąbało.

ps. jeszcze mam głupią nadzieję że jednak będzie możliwość zmiany ekspozycji
    :-)
    Ale jest sposób! Musisz zakupić komplet filtrów szarych i podmieniać je w trakcie kręcenia. Niektórzy ślubni 'filmowcy' taki efekt stosują żeby nałożyć jakiś filtr, robią w następujący sposób: płynnie zmieniają ostrość na nieskończoność tak żeby wszystko rozmazać i wtedy szybko zdejmują jeden filtr i nakładają drugi. Jak się to sprawnie zrobi to na filmie w ogóle podmianki nie widać

P.S
    wydaje mi się że najlepszy do tego byłby cokin. Jednym szybkim ruchem ręki wysuwamy filtr i tak samo szybko wciskamy drugi hehe.

Domyślnie

Ale jest sposób! Musisz zakupić komplet filtrów szarych i podmieniać je w trakcie kręcenia. Niektórzy ślubni 'filmowcy' taki efekt stosują żeby nałożyć jakiś filtr, robią w następujący sposób: płynnie zmieniają ostrość na nieskończoność tak żeby wszystko rozmazać i wtedy szybko zdejmują jeden filtr i nakładają drugi. Jak się to sprawnie zrobi to na filmie w ogóle podmianki nie widać

P.S
    wydaje mi się że najlepszy do tego byłby cokin. Jednym szybkim ruchem ręki wysuwamy filtr i tak samo szybko wciskamy drugi hehe.
    GDYBY jeszcze tak to ograniczyli, że można ustawić ekspozycję ale tylko przed nagrywaniem - a w trakcie nie, to jeszcze bym się zastanawiał, bo można by było coś z tego jeszcze wycisnąć. ale jak w ogóle nie można to jest lipa totalna.
    brak ustawienia ekspozycji dyskwalifikuje to jako sprzęt do robienia filmów w ogóle.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Panowie, chyba wszyscy wiemy gdzie takie możliwości filmowe (ciemno....) się wykorzystuje. Internet jest zawalony przykładami domowych produkcji. Tam się nikt nie przejmuje jakimiś ekspozycjami. Najważniejsze, że teraz to będzie HD
    Jeszcze pilot IR do tego
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 28-09-2008 o 19:45

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

a ja jestem staroswiecki i uwazam ze do filmow sa kamery a do zdjec sa aparaty. ludziom juz sie w glowach poprzewracalo i laduja jak najwiecej gadzetow do rzeczy ktore z zasady maja sluzyc do czegos innego. totalna masowa i propaganda marketingowa - idealne oddanie ducha naszych "nowoczesnych" czasow.....
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

GDYBY jeszcze tak to ograniczyli, że można ustawić ekspozycję ale tylko przed nagrywaniem - a w trakcie nie, to jeszcze bym się zastanawiał, bo można by było coś z tego jeszcze wycisnąć.
    No to się jakoś przecież da. Jak chcesz korekcję na minus to najpierw blokujesz ekspozycję na czymś bardzo jasnym i zaczynasz nagrywanie, analogicznie jak na plus to na ciemnym. Może nawet wystarczą podręczne dwie kartki, biała i czarna, którymi sobie przed kręceniem dokładnie ustawisz korekcję zasłaniając odpowiednio dużą część kadru. Zawsze z filmu można pierwszych kilka klatek usunąć. :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Panowie, chyba wszyscy wiemy gdzie takie możliwości filmowe (ciemno....) się wykorzystuje. Internet jest zawalony przykładami domowych produkcji. Tam się nikt nie przejmuje jakimiś ekspozycjami. Najważniejsze, że teraz to będzie HD
    KMV10! Dzięki! Rozumiem teraz, dlaczego dla niektórych limit 12 min. jest tak istotny!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 122 z 315 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172222 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów