Strona 121 z 315 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 201 do 1 210 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    de facto o obydwie.

1. ad drugiej części - "fajny filmik" - rzekł bym -doskonały - jedno pytanie - czy jest to film na który "normalny" obecny posiadacz i uzytkownik 5D może sobie pozwolić? czy zastanawiałeś się nad kosztami tego filmu i oprzyrządowaniem użytym do jego wykonania?
    2.ad pierwszej części - "canon chce z nas zrobic filmowców"- moze nie tyle chce, co pokazuje nam mozliwości i tym samym , nie zdjącym sobie ze sprawy "amatorom filmowania" zaostrza apetyt nie wspominając o kosztach które ew. poniosą aby dojść do jakości zaprezentowanego clipu.
    a może wystarczy już tego co z nas wyciągnął do tej pory (i wyciągnie w przyszłości) jeśli chodzi o normalne zdjęcia?
    1. Wystarczy, że zrobię nim czasem ujęcie sceny, która prosi się o zachowanie w postaci ruchomej, a nie tylko jednej klatki. Tak często mam przy robieniu zdjęcia. Nie zrealizuję oczywiście, czegoś tak widowiskowego, ale zrealizuję (ewentualnie) to co mi siedzi w głowie.

2. Myślę, że bardziej chce nas otworzyć na swoje produkty do kręcenia filmów - kamery, obiektywy. Od paru lat fotografia przeżywa renesans, coraz więcej ludzi mianuje się fotografem. Myślę, że chcą to wykorzystać spece z Canon'a
    Skasowali mi ;(

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Masz rację, wydaje Ci się U mnie twarze są ostre jak żyleta. Może kwestia monitora?? Masz laptopa?? - z tego co pamietam monitory LCD (te tansze) wyostrzaja jakos na podbijaniu niebieskiego, a tu ludzie sa oswietleni cieplym swiatlem.
    Ani laptop ani tańszy LCD - Eizo. Hmm po przestawieniu w Operze na 80% jest super. Jednak te 100% "to nie to".

Uprzedzę jednak parę osób. Żeby nie było, że psioczę na 5D MkII, że jest do pupy. ISO mi się podoba i to strasznie. Co do AF, mało mnie interesuje rozmieszczenie punktów, w razie czego sobie przeostrzę MFem, byle środkowy był dobry, jeśli będzie ciut lepszy od 5D (a taki ponoć jest) to mi starczy, więc na AF też nie psioczę. Zastanawia mnie tylko to, że była głoszona teoria o najlepszym obrazku canona, może i jest najlepszy, ale poprostu te zapowiedzi nastawiły mnie barrdziej optymistycznie. Swoje opinie wygłaszam bo od dawnego czasu jestem zainteresowany kupnem tego aparatu i jak mam zamiar wydać kasę to mogę ciut ponarzekać, nie ? Tak jak mówię, przy przeskalowaniu do 80% jest fajnie, czyli przy 16.8 Mpix. To i tak więcej niż miał 5D.
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zrobią jeszcze możliwość wstawienia dowolnego dźwięku przy klapnięci migawki i kupuję. Filmy kręci to dlaczego i dźwięku nie można dodać do migawki
    W końcu to prawie profi lustro.

Na pochybel tym co po mnie jechali kilka lat temu.

Dołek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jeśli chodzi o filmy
    to oczywistym jest dodatkowy koszt szkieł i oświetlenia,

jeśli oczywiście canon nie oszukał i film był robiony na 5Dmkii przy użyciu szkieł canona

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Film jest lekka manipulacja. W 5d mk2 nie mozna operowac przeslona wiec aparat pewnie wybiera dosc male dziury na ktorych ciezko w typowych szklach o efektowne rozmycia. A w tej produkcji uzywano 400, 500 i 600 mm - stad efekt.

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    Jeśli myślimy o tym samym zdjęciu, to ostrość "leży" od twarzy w kierunku miasta w tle.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Zależy, o którą część mojej wypowiedzi pytasz.
    Cytat Zamieszczone przez szarlatan Zobacz posta
    jeśli chodzi o filmy
    to oczywistym jest dodatkowy koszt szkieł i oświetlenia,

jeśli oczywiście canon nie oszukał i film był robiony na 5Dmkii przy użyciu szkieł canona
    dobrym zwyczajem w dawnych czasach , gdy oglądało się filmy w kinie było doczekanie do napisów końcowych. daj sobie chwilę czasu i przeczytaj to co jest po "akcji" tego filmu. to bardzo fajna lektura.
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Film jest lekka manipulacja. W 5d mk2 nie mozna operowac przeslona wiec aparat pewnie wybiera dosc male dziury na ktorych ciezko w typowych szklach o efektowne rozmycia. A w tej produkcji uzywano 400, 500 i 600 mm - stad efekt.
    jak to, filmu nie można kręcić na M operując przysłoną w trakcie?
    lub chociaż przed naciśnięciem REC nie można wybrać wartości przysłony?

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    obawiam się, że nie masz racji, ale jedno jest pewne, że "produkcja" kosztowała duuuuuże pieniądze.
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    obawiam się, że nie masz racji, ale jedno jest pewne, że "produkcja" kosztowała duuuuuże pieniądze.
    http://www.hv20.com/showthread.php?t=16690

Z ciekawosci przestawilem aparat na zielony kwadrat i dokrecilem 85 1.2. W dobrych warunkach oswietleniowych aparat w 99% zdjec ustawia przyslony 5,6-8,0. Jesli w film-mode mozna operowac iso to jeszcze pol biedy - bedzie mozna na sile wymusic duze dziury iloscia oswietlenia i szarym filtrem. Tak czy inaczej sprzet dla filmowcow to nie jest i raczej nie bedzie - za maly komfort pracy i za duzo kombinowania.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Here are the words from Chuck Westfall copy/pasted:

Since the EOS 5D Mark II controls ISO, shutter speed and aperture value automatically in movie mode, there is no direct user control over these settings. The best way to force a wide aperture is to shoot in low light or with an ND filter. The best way to force a low ISO is to shoot in bright light.

Myślę że jeśli jeszcze ktoś się podniecał tymi filmikami to właśnie mu przeszło . Ale nie martwcie się, w EOS 5D mark III dadzą możliwość ręcznego ustawiania ISO, a w mark IV przysłony, więc za jakieś 3-4 lata już będzie można filmikami normalnie się bawić

Strona 121 z 315 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów