A tu taki link:
http://www.dziennik.pl/hitech/articl...AK_dobry_.html
Czyżby Canon oszukiwał?
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Ja się na wykładach uczyłem o tym, że najlepsze pamięci do PCta mają 60ns czasu dostępy trzymając w ręku gazetę z reklamą pamięci o czasie dostępu 8ns (i to nie była żadna nowość).
Odnośnie rozdzielczości temat jest nieco bardziej skomplikowany. Generalnie śmiało jednak można przyjąć, że na wyświetlaczach LCD (w tym telewizorach) najlepiej wygląda obraz nieprzeskalowany. Na telewizorze full HD lepiej będzie wyglądał obraz 1080i, a na HD ready 720p
Laforet udostępnił zdjęcia z nowej piątki.
http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=2128
Akurat ten parametr można różnie rozpatrywać. Testując pamięci programem everest uzyskanie 60ns to bardzo dobry wynik, rzeczywiście możnaby zaliczyć do "najlepszych". Z drugiej strony kostki pamięci na kartach graficznych mają np. 1.1ns. Parametr względny w zależności do czego to odnosimy.
Znaczy się ... bez rewelacji.![]()
Ostatnio edytowane przez MaciekCi ; 28-09-2008 o 10:45
-| Canon 5D | Canon 7D |
-| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |
wiecie co, zaczynam bardzo poważnie rozważać, czy jest jakikolwiek sens odwiedzać nasze forum. Poziom komentarzy - jak dla mnie - jest niestety coraz niższy. Jak nie trolle, to złośliwce, albo nawiedzeni wojownicy. A na koniec takie komentarze.
Mogę się odnieść tylko tak: jeżeli będę kiedykolwiek w stanie zrobić zdjęcie (na przykład podczas robienia materiału filmowego co umożliwia 5D2), które w takich warunkach wyjdzie jako nieobrobiony jpg prosto z puszki w takiej postaci jak prezentuje to pan Laforet, to może zastanowię się, czy warto zmienić 5D2 na Ds8.
Dopóki to nie nastąpi, to nowa piątka ma więcej niż przez następne 5 lat będę potrafił wykorzystać. Mogę tylko trochę popsioczyć na AF a więcej po prostu nie przystoi.
Problem polega na tym, że jedynym kryterium oceny jakości stała się "ostrość" i "szum", choć tu w jednym i drugim wypadku jest ok. Dla mnie te sample pokazują jakie niesamowite możliwości niesie ze sobą matryca 5d mk II