Strona 112 z 315 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Obraz z przeplotem najlepiej wygląda na
    Nie wiem po co w HDTV wymyslono tryb z przeplotem, chyba tylko po to żeby łatwiej było go konwertować do wyświetlania na starych odbiornikach TV pracujących w standardzie z 1938 roku :-). Dlatego też nie sądzę żeby Canon zrobił taką kichę i aparat nagrywał w trybie 'interlace'. Na stronie ze specyfikacją jakoś nie mogę się doszukać przy rozdzielczości filmów tej magicznej literki 'p' albo 'i'.
    A pomyślałeś o telewizji satelitarnej? Obraz w 1080i ma więcej szczegółów niż 720p, a jednocześnie zapycha o połowę mniej pasma od 1080p.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    A pomyślałeś o telewizji satelitarnej? Obraz w 1080i ma więcej szczegółów niż 720p, a jednocześnie zapycha o połowę mniej pasma od 1080p.
    Tak, ale tylko w obrazach statycznych, a przecież nie o takie chodzi w telewizji

Domyślnie

też mi się zdaje że przeplot w HD ma jednak sens (przepustowość) ale kłócił się nie będę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    może jakiś szanowny Pan moderator/inkwizytor przeniesie jednak tę dyskusję do osobnego wątku ? Bo myślę że ludzie którzy czekali na dobry AF w tej piątce aż się gotują jak czytają o tym przeplocie.
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 26-09-2008 o 17:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie wiem po co w HDTV wymyslono tryb z przeplotem, chyba tylko po to żeby łatwiej było go konwertować do wyświetlania na starych odbiornikach TV pracujących w standardzie z 1938 roku :-). Dlatego też nie sądzę żeby Canon zrobił taką kichę i aparat nagrywał w trybie 'interlace'. Na stronie ze specyfikacją jakoś nie mogę się doszukać przy rozdzielczości filmów tej magicznej literki 'p' albo 'i'.
    Tyle dyskusji o marketingu, segmentowaniu, roznicowaniu, a Ty wciaz nie wiesz dlaczego. Jak zwykle, poniewaz lepsza technologia musi byc (o wiele) drozsza, stworzono segment badziewniejszy za nizsza cene. Prawie kazdy wie, ktora literka lepsza. Kto jest napalony, zaplaci za p. Kto sobie wmowi, ze wystarczy i, zapalci mniej (na razie, potem kupi lepsze) ale zostanie na rynku. I o to chodzi. Po to samo jest roznica w rozdzielczosci i malutkie telewizorki HD. A roznica w cenie miedzy "entry level HD" i "wypas HD" jest spora.

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Smile

Kto więc wymyślił HD z przeplotem? Tego tak na prawdę nikt nie wie W każdym razie ten ktoś nie grzeszył intelektem i wizjonerstwem ;-)

Tu chodzi o pasmo (bitrate) zajmowane przez sygnał HD .... a mianowicie
    i w 720p i 1080i jest ono podobne bo w pierwszym leci ciągłe 50 klatek (progressive) a w drugim 25 (interlace w kolejnych klatkach linie parzyste i nieparzyste obrazu) i sumarycznie każde z nich zajmują to same pasmo (w pierwszym więcej klatek ale mniejszych a w drugim mniej większych) ....
    A wszystko przez TV' SAT i miejsce na transponderach ..... i ograniczenia co pasma (są jeszcze FEC ale nie będę przynudzał)

Co do obrazu 1080i to zabija ten 720p z miejsca pomimo że tylko 25 FPS

A co do 5D mk2 to dla mnie bomba z filmami. Po co targać kamerę jak ma się 2 w jednym ...
    Ponadto "krótkość" filmów wymusza od razu aby kręcić to co "naj" w danej chwili .... a nie tony filmów których potem i tak się nie ogląda ...

Wiem co piszę ... mam pełno filmów z wakacji vhs (wśród jeszcze większej masy zdjęć) a i tak jedyne co się ogląda to właśnie takie krótkie zajawki (po 1-2 min) nakręcone właśnie starutkim Canon S2 Pro (640x480 i też 30 fps i nawet stereo ).

Canon wiedział co robi dając filmiki full HD w 5d mk2
    Majstersztyk marketingowy !
    Oczywiście to jest tylko zdanie zwykłego pstrykacza/wakacyjnego/imprezowego/domowego a nie zawodowca zarabiającego na zdjęciach -> choć i taki powinien docenić filmy ...
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

A sa oddzielne satelity dla tych co maja tansze telewizory?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    Kto więc wymyślił HD z przeplotem? Tego tak na prawdę nikt nie wie W każdym razie ten ktoś nie grzeszył intelektem i wizjonerstwem ;-)

i w 720p i 1080i jest ono podobne bo w pierwszym leci ciągłe 50 klatek (progressive) a w drugim 25 (interlace w kolejnych klatkach linie parzyste i nieparzyste obrazu) i sumarycznie każde z nich zajmują to same pasmo (w pierwszym więcej klatek ale mniejszych a w drugim mniej większych) ....
    A wszystko przez TV' SAT i miejsce na transponderach ..... i ograniczenia co pasma (są jeszcze FEC ale nie będę przynudzał)

A co do 5D mk2 to dla mnie bomba z filmami. Po co targać kamerę jak ma się 2 w jednym ...
    Ponadto "krótkość" filmów wymusza od razu aby kręcić to co "naj" w danej chwili .... a nie tony filmów których potem i tak się nie ogląda ...

Wiem co piszę ... mam pełno filmów z wakacji vhs (wśród jeszcze większej masy zdjęć) a i tak jedyne co się ogląda to właśnie takie krótkie zajawki (po 1-2 min) nakręcone właśnie starutkim Canon S2 Pro (640x480 i też 30 fps i nawet stereo ).

Canon wiedział co robi dając filmiki full HD w 5d mk2
    Majstersztyk marketingowy !
    Oczywiście to jest tylko zdanie zwykłego pstrykacza/wakacyjnego/imprezowego/domowego a nie zawodowca zarabiającego na zdjęciach -> choć i taki powinien docenić filmy ...
    z tymi filmikami i tym AF to canon jasno dał do zrozumienia że za rozsądne pieniądze to nie będziemy mieli profi sprzętu.
    trzeba wydać więcej pieniążków na jedynki.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dobra Mądrale!
    To może ktoś wypowie się - ale na serio i tylko jak coś rzeczywiście wie - na dwa tematy dotyczące nowej piątki, TEMATY DOTYCZĄCE FOTOGRAFII:
    1. czy gdzieś ktoś widział transmiter k271 i coś może o nim napisać?
    2. może słów kilka na temat kalibracji szkieł z poziomu body?

To tematy chyba ciut bardziej zajmujące niż przeplot i TV HD

pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Uzależniony

Domyślnie

Rzecz względna. Zresztą nic nie stało na przeszkodzie żeby puszczać przez satelitę 1080p30. Współczesne TV i tak mają układy dodające pośrednie klatki przez co obraz jest płynniejszy. Pasmo by było to samo, a jakość znacznie lepsza.

Powtórzę się. Przeplot został wymyślony za czasów analogu. Gdyby wtedy go nie wymyślono to dzisiaj nikomu nawet by do głowy nie przyszedł taki dziwoląg

Coś już napisał Awatar redrash
    Miasto
    scotland

Domyślnie

...
    Znasz sie, czy tylko teoretyzujesz?

Strona 112 z 315 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów