Kto więc wymyślił HD z przeplotem? Tego tak na prawdę nikt nie wie

W każdym razie ten ktoś nie grzeszył intelektem i wizjonerstwem ;-)
Tu chodzi o pasmo (bitrate) zajmowane przez sygnał HD .... a mianowicie
i w 720p i 1080i jest ono podobne bo w pierwszym leci ciągłe 50 klatek (progressive) a w drugim 25 (interlace w kolejnych klatkach linie parzyste i nieparzyste obrazu) i sumarycznie każde z nich zajmują to same pasmo (w pierwszym więcej klatek ale mniejszych a w drugim mniej większych) ....
A wszystko przez TV' SAT i miejsce na transponderach ..... i ograniczenia co pasma (są jeszcze FEC ale nie będę przynudzał)
Co do obrazu 1080i to zabija ten 720p z miejsca pomimo że tylko 25 FPS
A co do 5D mk2 to dla mnie bomba z filmami. Po co targać kamerę jak ma się 2 w jednym ...
Ponadto "krótkość" filmów wymusza od razu aby kręcić to co "naj" w danej chwili .... a nie tony filmów których potem i tak się nie ogląda ...
Wiem co piszę ... mam pełno filmów z wakacji vhs (wśród jeszcze większej masy zdjęć) a i tak jedyne co się ogląda to właśnie takie krótkie zajawki (po 1-2 min) nakręcone właśnie starutkim Canon S2 Pro (640x480 i też 30 fps i nawet stereo

).
Canon wiedział co robi dając filmiki full HD w 5d mk2
Majstersztyk marketingowy !
Oczywiście to jest tylko zdanie zwykłego pstrykacza/wakacyjnego/imprezowego/domowego a nie zawodowca zarabiającego na zdjęciach

-> choć i taki powinien docenić filmy ...