powstaje pytanie - czy 5D II to sprzęt reporterski ? chyba nie.. skoro to nie jest sprzęt reporterski, to po co super AF ?
A ja przypomnę, że jak pojawiało się 40D to też od razu podniosły się głosy, że szum, że mydło, że AF do ****. Ale jak już puszka trafiła do ludzi, to okazało się że jedynie wyświetlacz irytuje. Tak więc więcej optymizmu. Ja na przykład nie uwierzę dopóki nie pomacam.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
Mi nie chodzi o reporterkę (czasem jakis sport, biegające dzieci ale to bardziej do albumu rodzinnego). Nie chodzi mi nawet o prędkość AF a o DOKŁADNOŚĆ! Interesowołyby mnie 5 krzyzowych p.AF rozstawionych jak 5-tka w kostce do gry - 4 w p. mocnych i 1 środek.
Mam 85 1,2L II i wiekszosc zdjec - szczegolnie na MAŁEJ GŁEBI - robie z reki bo po przekadrowaniu na AF - kicha .
Nie wspomne ze ostrzenie z w/w obiektywem na AF TRWA WIEKI!!!!.
Dlatego też na stałe zamontowalem ciemna matowke ees i jest git .
Na jasnej standardowej - ja nic nie widze - wszystko jest jasne i wydaje się ostre- nie widać niuansów ostrości).
Dlatego zastanawiam się nad 2ga stara 5d + cashback + w/w 2 manualne obiektywy zeissam vs 5dII (+kamerka).
Jedyna przewaga i przydatnoąć nowej 5-tki to plakat czasem musze walnac na jakis kongres i to jest jedyna jej przewaga nad starą - JAK DLA MNIE.
|Chciałem napisać ogólnikami - nie wyszło trudno.
Canon przyjął strategię marketingową, której nie chce zmienić, pomimo, że świat cyfrowej fotografii właśnie teraz przeżywa gwałtowną zmianę. Treściwie reasumując moje odczucia - to wystarczyłoby powiązać zalety 40D, 50D z matrycą FF a wyszłaby świetna 5D II. Niektórzy na tym forum prognozowali wejście 50D z matrycą FF, gdyby zaistniałą taka sytuacja - to waszym zdaniem, jakie body byłoby lepsze 50D z matrycą FF ,czy obecna 5D MKII ?
PS z 85L w zakresie 1,2-2,8 w portrecie - moje oko i reka pewniejsza niz AF starej 5 - nie przekadrowyje(i wychodzi na to ze nowej - sadzac po rozmieszczeniu punktów)
albo za 3 lata dadzą rejestrowanie hologramów, a AF na tym samym poziomie ...
gdyby nałożono na to pokrycie pół AF z D300 to by dopiero było co oglądać (skoro sa pokazane pola z 40D, to dlaczego nie D300?)
Marzę o czymś takim na FF, oczywiście z bocznymi krzyżowymi.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Nie wiem jaki jest AF w starej 5tce, tym bardziej nie mam pojęcia jaki w nowej, ale jak jest lepszy od tego co w 400D to myślę, że jest OK<lol>