Strona 90 z 315 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100140190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Domyślnie

Mam 40D, bawiłem się również 5D. To, co zauważyłem i podczas fotografowania i po wywołaniu RAW z 5D to:
    -AF 5D mniej sprawny niż 40D ciekawe jak w nowym MkII
    -GO kąt widzenia i szczegółowość wynikająca z FF poza możliwościami 40D tak samo jest na pewno w MkII
    -szum na kropach nieco lepiej w 5D moje oczekiwania to co najmniej w Mk II tak jak w 5D
    -kolory 5D inne bardziej w tonacji czerwieni bardziej głębokie
    -ilość przejść tonalnych jest lepiej w 40D łagodniej niż 5D chyba z powodu 14bit RAW czterdziestki mam nadzieję, że lepiej będzie w MkII
    -rozpiętość tonalna subiektywnie lepiej w 40D moim zdaniem w MKII jak nie będzie lepiej to klęska

Generalnie spodziewałem się większej różnicy, czegoś co urzeka innych w 5D np. większych różnic w GO lub szumach a nie legendy .
    Jeżeli 5D MkII połączyłoby zalety nowej 14 bitowej technologii lepszego AF, i niewątpliwej magii FF to byłby body dla mnie. Szkoda , że kartą marketingową w tej klasie aparatów okazało się kręcenie filmów zamiast rewolucja w AF.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mam 40D, bawiłem się również 5D. To, co zauważyłem i podczas fotografowania i po wywołaniu RAW z 5D to:
    -AF 5D mniej sprawny niż 40D ciekawe jak w nowym MkII
    -GO kąt widzenia i szczegółowość wynikająca z FF poza możliwościami 40D tak samo jest na pewno w MkII
    -szum na kropach nieco lepiej w 5D moje oczekiwania to co najmniej w Mk II tak jak w 5D
    -kolory 5D inne bardziej w tonacji czerwieni bardziej głębokie
    -ilość przejść tonalnych jest lepiej w 40D łagodniej niż 5D chyba z powodu 14bit RAW czterdziestki mam nadzieję, że lepiej będzie w MkII
    -rozpiętość tonalna subiektywnie lepiej w 40D moim zdaniem w MKII jak nie będzie lepiej to klęska

Generalnie spodziewałem się większej różnicy, czegoś co urzeka innych w 5D np. większych różnic w GO lub szumach a nie legendy .
    Jeżeli 5D MkII połączyłoby zalety nowej 14 bitowej technologii lepszego AF, i niewątpliwej magii FF to byłby body dla mnie. Szkoda , że kartą marketingową w tej klasie aparatów okazało się kręcenie filmów zamiast rewolucja w AF.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz.P ; 23-09-2008 o 14:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jakie racje? Mnie jest potrzebny aparat do fotografowania a nie zabawy filmikami. Śmiać mi się chce jak się niektórzy jarają tymi filmami, bo patrząc po ich warsztacie to nie doszli jeszcze do poziomu żeby chociaż zdjęcia robić na poziomie stopklatek z tych filmików. No ale jak już się fotografia znudziła to trzeba teraz znaleźć uzasadnienie do kupna nowej zabawki, filmiki świetnie się do tego nadają.
    ale ja zupełnie nie o tym. Fakt, że pewnymi funkcjami podniecają się ludzie nie mający pojęcia jak je wykorzystać jest powszechny i ma wieloletnią historię. Nawet wśród nabywców Dsa jest takich bardzo wielu.

Jedyne na co zwróciłem ci uwagę to fakt, że zamiast usilnie dewaluować wartość nowego aparatu tylko dlatego, że ma funkcję filmowania, zacznij mówić, że chodzi ci o marnych fotografów. Jedno z drugim ma jednakże niewiele wspólnego. Jak widać są również ludzie, profesjonaliści bardzo zadowoleni z tej funkcji. Argument o jej praktycznej bezużyteczności i celowaniu wyłącznie w bezmózgie masy jest więc nietrafiony.

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    podpisuje sie pod tym "obiema recyma i nogami" i czym sie tam jeszcze da...
    Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Całe sedno sprawy.Zgadzam się z MMM.
    hej chłopaki, samodzielne myślenie nie boli..
    Pozdrawiam

P.S> ja już 100 razy wspominałem, tez bym wolał lepszy AF od filmów. Pytanie tylko, czy gdyby ich nie było Canon na pewno poprawił by AF. Śmiem wątpić i nie wiedzę związku.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    ...
    ...
    • czytanie tego rodzaju postów to istna męka....

• czy Kolega mógłby okazać forumowiczom nieco więcej szacunku, pisząc tak, by cokolwiek dało się z tego zrozumieć - a nie domyślać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    ale ja zupełnie nie o tym. Fakt, że pewnymi funkcjami podniecają się ludzie nie mający pojęcia jaj je wykorzystać jest powszechny i ma wieloletnią historię. Nawet wśród nabywców Dsa jest takich bardzo wielu.

Jedyne na co zwróciłem ci uwagę to fakt, że zamiast usilnie dewaluować wartość nowego aparatu tylko dlatego, że ma funkcję filmowania, zacznij mówić, że chodzi ci o marnych fotografów. Jedno z drugim ma jednakże niewiele wspólnego. Jak widać są również ludzie, profesjonaliści bardzo zadowoleni z tej funkcji. Argument o jej praktycznej bezużyteczności i celowaniu wyłącznie w bezmózgie masy jest więc nietrafiony.

hej chłopaki, samodzielne myślenie nie boli..
    Pozdrawiam

P.S> ja już 100 razy wspominałem, tez bym wolał lepszy AF od filmów. Pytanie tylko, czy gdyby ich nie było Canon na pewno poprawił by AF. Śmiem wątpić i nie wiedzę związku.

no właśnie nie wiem co tak niektórym przeszkadza ta funkcja VIDEO w tym aparacie. Niech se będzie.
    A jeśli AF jest nie poprawiony to już inna historia.
    Więc MMM zacznij urwić na AF a nie pisz już o funkcji VIDEO, bo to chyba nie ma związku - chociaż może jest związek - marketingowy - czyli "zostawiamy słaby AF a dajemy VIDEO" - ale to chyba wątpliwe ? Czy jakiś zawodowiec skusi się na piątkę z powodu VIDEO ?

Ale z drugiej strony to chyba nie ma się tak co dziwić że canon nie dał super AF w tej puszce - co by było z jedynkami ? One też muszą im zejść z magazynów.
    chyba nie ma co płakać. Trzeba sprzedawać stare piątki. I kupować nowe.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    A jeśli AF jest nie poprawiony to już inna historia.
    Więc MMM zacznij urwić na AF a nie pisz już o funkcji VIDEO, bo to chyba nie ma związku - chociaż może jest związek - marketingowy - czyli "zostawiamy słaby AF a dajemy VIDEO" - ale to chyba wątpliwe ? Czy jakiś zawodowiec skusi się na piątkę z powodu VIDEO ?
    Tak, dokładnie o to chodzi. Filmiki HD są na tyle dobrym marketingowo ficzerem że zabawka się i tak sprzeda, a lepszy AF dadzą może za 3 lata.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Trzeba sprzedawać stare piątki. I kupować nowe.
    Jak na razie to ja tu pośród posiadaczy 5D dużo chętnych do wymiany na markaII nie widziałem.
    Na takim dpreview sytuacja wygląda zgoła inaczej. Większość się jara ilością megapikseli, większym iso i ... video mode.
    Bierze się to chyba stąd, że u nas 5D był (jest) głównie używany zawodowo. Z tego też względu takie rzeczy jak filmiki dla ślubnych raczej są nieistotne. Oni chcieli głównie lepszego AF nawet kosztem pozostawienia reszty tak jak jest. Dostali sporo innych ficzerów tylko nie lepszy AF I jak tu się nie irytować
    Z marketingowego punku widzenia odbieram to jako ciągłość filozofii canona:
    miałeś chamie xxxD to my Ciebie zmusimy abyś kupił XXD. Jeśli miałeś XXD to powinieneś kupić XD. Natomiast jak posiadasz 5D i psocisz na AF to se kup jedynke Chodzi o to, aby przejść te wszystkie etapy z korzyscią dla canona of course.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    • czytanie tego rodzaju postów to istna męka....

• czy Kolega mógłby okazać forumowiczom nieco więcej szacunku, pisząc tak, by cokolwiek dało się z tego zrozumieć - a nie domyślać?
    no dokladnie.
    lepszy efekt kiedy sprubujesz przeczytac na glos post Mariusz.P
    brzmi jak z ust mieszkanca ruandy
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Tak, dokładnie o to chodzi. Filmiki HD są na tyle dobrym marketingowo ficzerem że zabawka się i tak sprzeda, a lepszy AF dadzą może za 3 lata.
    czyli czysty marketing - nieźle to rozegrali - trzeba im przyznać.
    Nikt się tego nie spodziewał....
    dzięki tej funkcji VIDEO zagarną część rynku pasjonatów-wycieczkowców itp. którzy nie zarabiają na fotografii a filmik z 5D II to dla nich bajer.
    równocześnie znajdą się tacy, co będą potrafili tę funkcję nieźle wykorzystać. - to się będzie zdarzać również.
    A jak ktoś trzaska mnóstwo fotek zawodowo i chce mieć pewną puszkę, uszczelnioną, z back-up (jak to ma mark III) to kupi jedynkę.
    I interes się kręci.
    Canon nie strzeliłby sobie takiego gola w postaci piątki z dobrym AF....

ale mnie wkur..... jedna rzecz również w tej piątce - samowyzwalacz TYLKO 10 sekund !!!! no strasznie to upierdliwe jest jak chcę na długim czasie ze statywu walnąć i czekam 10 sekund w moim 350D..... Już mogliby dać te 2s - w końcu to aparat (5D) "studyjny" (21 mln pikseli).

Początki nałogu

Domyślnie

miałeś chamie xxxD to my Ciebie zmusimy abyś kupił XXD. Jeśli miałeś XXD to powinieneś kupić XD. Natomiast jak posiadasz 5D i psocisz na AF to se kup jedynke Chodzi o to, aby przejść te wszystkie etapy z korzyscią dla canona of course.
    Hmm jak widać chyba Canon nie wziął pod uwagę jednej rzeczy "psocisz na AF to kup D3 lub d700" wtedy chyba ten etap mu się nie spodoba:P.
    A co do 5DII dalej uważam że aparat niech zostanie aparatem anie kamerą:P
    CANON Laik

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Bo trzeba się wiecznie rozwijać :-D. Proste. Ten Canon dba o nasz rozwój konkretnie .
    Pytanie z tych praktycznych: kiedy pierwszy cash back na nowego "piątala" ?
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Strona 90 z 315 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100140190 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów