-
Pełne uzależnienie
no dobra.
dorzucę swoje 3 grosze jako że od kilku lat interesuję się montażem filmowym.
mam tanią kamerę cyfrową i filmy składam w adobe premiere pro. udało mi się zrobić kilka filmów krótkometrażowych - więc wiem, czego mi brakuje jeśli chodzi o sprzęt do nagrywania.
jeśli chodzi o długość ujęć to przy filmie fabularnym czy dokumentalnym rzadko się zdarza żeby jedno ujęcie miało więcej niż..... tak ciężko teraz napisać, ale to jest zazwyczaj nie więcej niż kilkadziesiąt sekund. żeby ujęcie było dłuższe to w kadrze musi się wiele zmieniać, żeby szybko nie znudzić.
ujęcie 12 minutowe się nie zdarza. Hitchcock nakręcił taki film pt. Sznur - cały film składał się z bodajże 4 czy pięciu ujęć (w założeniu miało to być jedno ujęcie, ale ograniczeniem była rolka taśmy filmowej). - eksperyment nie zbyt udany.
tak więc pomimo tego, że nie znam jeszcze tej nowej puszki, to moja intuicja podpowiada mi, że rejestracja VIDEO z możliwością zmiany optyki - czyli ustawiamy np. ISO 1600 zakładamy 50 mm 1.4 i mamy.... KINO. - tak intuicyjnie czuję, zobaczymy jak będzie w praktyce.
pokuszę się nawet o stwierdzenie (ale to nie pewne) że ta nowa puszka może dać jakość emisyjną, ale ..... KINOWĄ - czyli idziemy do kina i widzimy ładny, czysty obraz, z pieknym bokehem i możliwościami jakie daje optyka canon - a wszystko za pieniądze które są dla ludzi.
i będę się podniecał jeszcze bardziej - jak sobie wyobrażę 50 mm 1.4 na tej nowej puszce.
i jeszcze raz podkreślam że to będzie opcja dla pasjonatów, nie zawodowców.
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 21-09-2008 o 22:29
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów