Strona 72 z 315 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Na ślubie ???
    NO raczej domiksowywują nie na, a po ślubie

Co do domiksowywania, to z tego co wiem to standard. Nawet jak dźwięk jest rejestrowany za pomocą kamery, to jest później osobno przetwarzany i domiksowywany do clipów (gdzieś pisał o tym jakiś 'naczelny polski kamerzysta').
    Ale chyba coraz więcej jest takich, którzy nagrywają dźwięk osobno -
    pare tygodni temu fotografowałem ślub kręcony na 2 kamery, 4 halogeny i pare mikrofonów i z tego co widziałem odbiornik sygnału z tych mikrofonów nie był podpięty do kamery a do jakiegoś rejestratorka (nie przyglądnąłem się dokładnie). O kilku tego typu akcjach słyszałem od innych kolegów 'kotletowych'.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    5D Mk II będzie taką świetną kamerą jak mój telefon komórkowy aparatem fotograficznym
    5d mk II będzie można nakręcić filmy o jakości jaka nie była do tej pory osiągalna nawet dla kamer za kilkadziesiąt tysięcy. i twój sarkazm nic tu nie zmieni.

Oczywiście trudno byłoby tym nakręcić reportaż, ale wypasiony plener już tak i to w takiej jakości o jakiej aktualne kamery HD mogą pomarzyć.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 21-09-2008 o 22:07

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

"Max file size 4GB", poniewaz na karcie jest FAT32 ktory wiekszych plikow nie obsluguje. Robiac jednak kilka ujec mozna spokojnie zapchac cale wolne miejsce.

Moze sie wypowie ktos, korzystajacy z kamery cyfrowej, jakiej dlugosci ujecia przewaznie zapisuje?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Moze sie wypowie ktos, korzystajacy z kamery cyfrowej, jakiej dlugosci ujecia przewaznie zapisuje?
    Moja kamerka Sony z HDD podczas zapisu dłuższych ujęć, po przekroczeniu 4GB automatycznie tworzy kolejny plik i jedzie dalej nie przerywając snu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek Zobacz posta
    to tanich, czy profi, bo te dwa słowa jakoś mi się nie łączą?
    Mam na myśli np. PD170 i okolice. Przecież są kamery za 40tyś dol i za 4 co takiego w tym dziwnego? Amatorskie sprzęty zupełnie tu pomijam, bo jakość obrazu z nich wychodząca nie nadaje się do postprodukcji.

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    NO raczej domiksowywują nie na, a po ślubie

Co do domiksowywania, to z tego co wiem to standard. Nawet jak dźwięk jest rejestrowany za pomocą kamery, to jest później osobno przetwarzany i domiksowywany do clipów (gdzieś pisał o tym jakiś 'naczelny polski kamerzysta').
    Ale chyba coraz więcej jest takich, którzy nagrywają dźwięk osobno -
    pare tygodni temu fotografowałem ślub kręcony na 2 kamery, 4 halogeny i pare mikrofonów i z tego co widziałem odbiornik sygnału z tych mikrofonów nie był podpięty do kamery a do jakiegoś rejestratorka (nie przyglądnąłem się dokładnie). O kilku tego typu akcjach słyszałem od innych kolegów 'kotletowych'.
    A to ciekawe - nie widziałem dotąd tego. Na ogół zawsze nagrywali dźwięk z kamery (ew. z dołączonego do niej mikrofonu). Ja co prawda raz na prośbę kolegi (filmowiec) na jego ślubie nagrywałem mu dźwięk ale nie wiedziłem, że to zaczyna być powszechne. Na wszystkich ślubach na jakich ostatnio byłem (a było tego niemało) nic takiego nie widziałem - stąd zdziwienie. Zwłaszacza że jest później dużo roboty z synchronizacją.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    5d mk II będzie można nakręcić filmy o jakości jaka nie była do tej pory osiągalna nawet dla kamer za kilkadziesiąt tysięcy. i twój sarkazm nic tu nie zmieni.

Oczywiście trudno byłoby tym nakręcić reportaż, ale wypasiony plener już tak i to w takiej jakości o jakiej aktualne kamery HD mogą pomarzyć.
    To wspaniale, już widzę tych co mają kamery HD i się rzucają na 5D Mk II. Mnie interesuje fotografowanie a nie (pewnie całkiem fajna) zabawa w filmowanie. Zamieniłbym bez wahania te filmy HD choćby i na szerszą drabinkę +- 3EV czy sterowanie manualne flashem, bo o lepszym AF czy AutoISO w Canonie można tylko pomarzyć...

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Tylko gdzieś wyczytałem że ręcznie nie będzie można sobie przysłony np. regulować w trybie filmów
    To dajesz szkło M42 i masz wy....ne na elektronikę przysłony.
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    (....)
    Wiesz zależy kto do czego kamer używa - przy reportażu to może być wystarczające ale koncertu już zupełnie nie - choć do przebitek może się przydać. Właśnie nad takim zastosowaniem myślałem w kotekście 5D.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-09-2008 o 22:43 Powód: Poprawiłem oczywistą bzdurę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

no dobra.
    dorzucę swoje 3 grosze jako że od kilku lat interesuję się montażem filmowym.
    mam tanią kamerę cyfrową i filmy składam w adobe premiere pro. udało mi się zrobić kilka filmów krótkometrażowych - więc wiem, czego mi brakuje jeśli chodzi o sprzęt do nagrywania.
    jeśli chodzi o długość ujęć to przy filmie fabularnym czy dokumentalnym rzadko się zdarza żeby jedno ujęcie miało więcej niż..... tak ciężko teraz napisać, ale to jest zazwyczaj nie więcej niż kilkadziesiąt sekund. żeby ujęcie było dłuższe to w kadrze musi się wiele zmieniać, żeby szybko nie znudzić.
    ujęcie 12 minutowe się nie zdarza. Hitchcock nakręcił taki film pt. Sznur - cały film składał się z bodajże 4 czy pięciu ujęć (w założeniu miało to być jedno ujęcie, ale ograniczeniem była rolka taśmy filmowej). - eksperyment nie zbyt udany.

tak więc pomimo tego, że nie znam jeszcze tej nowej puszki, to moja intuicja podpowiada mi, że rejestracja VIDEO z możliwością zmiany optyki - czyli ustawiamy np. ISO 1600 zakładamy 50 mm 1.4 i mamy.... KINO. - tak intuicyjnie czuję, zobaczymy jak będzie w praktyce.
    pokuszę się nawet o stwierdzenie (ale to nie pewne) że ta nowa puszka może dać jakość emisyjną, ale ..... KINOWĄ - czyli idziemy do kina i widzimy ładny, czysty obraz, z pieknym bokehem i możliwościami jakie daje optyka canon - a wszystko za pieniądze które są dla ludzi.
    i będę się podniecał jeszcze bardziej - jak sobie wyobrażę 50 mm 1.4 na tej nowej puszce.

i jeszcze raz podkreślam że to będzie opcja dla pasjonatów, nie zawodowców.
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 21-09-2008 o 22:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To wspaniale, już widzę tych co mają kamery HD i się rzucają na 5D Mk II. Mnie interesuje fotografowanie a nie (pewnie całkiem fajna) zabawa w filmowanie. Zamieniłbym bez wahania te filmy HD choćby i na szerszą drabinkę +- 3EV czy sterowanie manualne flashem, bo o lepszym AF czy AutoISO w Canonie można tylko pomarzyć...
    a wiesz że możesz być w błędzie ?
    wiesz, że jakbym miał zwykłą tanią kamerę HD to być może właśnie rzuciłbym się na 5D II ze względu na możliwość zmiany optyki.

Strona 72 z 315 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów