Strona 67 z 315 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977117167 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Kubaman....to dobre wieści. Obrazowanie na poziomie najnowszego ddeesa. Nieźle
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Natomiast na wyższych ISO Juza daje tej puszce 1 EV przewagi nad Ds3 i dwa stopnie ponad 5D.
    Na razie to widzimy tylko że oprogramowanie aparatu usuwa szum razem z detalami. Jak zobaczę nieodszumianego przez puszkę RAWa to Ci powiem czy i o ile nowe 5D jest lepsze od starego. Wielkość elementu światłoczułego wskazywałaby na to że powinno być lepiej. Dla odmiany upakowanie pikseli to więcej ciepła i większy szum. Więc na razie nie ma się czym podniecać, póki co to są z nowej puszki wygładzone i nieostre zdjęcia na wysokim ISO.
    Ten sampel z ISO6400 pokazuje że mimo odszumienia (kolorowe placki są widoczne) jakość obrazu z nowego 5D Mk II na wysokim ISO jest słabiutka gdy tylko brakuje światła i stare 5D zdecydowanie nie jest gorsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ROTFL.
    Masz tutaj sampla na ISO6400 (pchnięte +2/3 ISO3200 w 5D)
    i dla porównania to samo na ISO500 bez odszumiania żeby porównać kolory i detale.

A tu jeszcze plik RAW tego ISO6400 żeby nie było płaczu że coś oszukane.
    raw działa

ale jpgi chyba są 'pomylone' - tzn z obydwu linków otwierają sie te same pliki z tymi samymi opisami (iso6400-5d iso3200 +2/3ev) - jest gdzieś błąd?
    Ostatnio edytowane przez pst ; 21-09-2008 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Uzależniony

Domyślnie

Może nie potrafisz ich odszumić. Tak jak Nikon D3, tak i (po samplach sądząc) 5D Mk II bardzo mocno odszumia zdjęcia w puszce. To samo i lepiej można sobie zrobić na komputerze.
    Duzo wskazuje na to ze D3 odszumia tez NEF'y, canon do tej pory takiego numeru nie robil.
    Poczekajmy na raw'y i bedzie mozna ocenic co naprawde matryca potrafi.

Mam tez nadzieje ze raw'y pokaza wiecej szczegolow.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Juza pracował na RAW (lub jpg z wyłączoną odszumiaczką) więc nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć. I jednocześnie pisał o odszumianiu w puszce raczej powściągliwie, odradzając używanie wartości medium i strong jako dających efekt akwareli. I mimo to twierdzi o wyraźnej przewadze nad 5D i Ds3.

P.S> proroctwo końca dslr przeniesione do wątku o G1 jako że do tego modelu najczęściej się odwoływało http://www.canon-board.info/showthread.php?t=36996
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    raw działa

ale jpgi chyba są 'pomylone' - tzn z obydwu linków otwierają sie te same pliki z tymi samymi opisami (iso6400-5d iso3200 +2/3ev) - jest gdzieś błąd?
    Tak, numerek się na końcu nie zgadza. Tutaj właściwy plik.

Domyślnie

Na razie to widzimy tylko że oprogramowanie aparatu usuwa szum razem z detalami. Jak zobaczę nieodszumianego przez puszkę RAWa to Ci powiem czy i o ile nowe 5D jest lepsze od starego. Wielkość elementu światłoczułego wskazywałaby na to że powinno być lepiej. Dla odmiany upakowanie pikseli to więcej ciepła i większy szum. Więc na razie nie ma się czym podniecać, póki co to są z nowej puszki wygładzone i nieostre zdjęcia na wysokim ISO.
    Ten sampel z ISO6400 pokazuje że mimo odszumienia (kolorowe placki są widoczne) jakość obrazu z nowego 5D Mk II na wysokim ISO jest słabiutka gdy tylko brakuje światła i stare 5D zdecydowanie nie jest gorsze.
    no właśnie tego się obawiałem - że przy słabym świetle te wysokie ISO będą słabe....
    chyba cudów nie ma ? słabe światło słaby obraz.
    albo odszumiaczka w puszce i efekt AKFARELI
    :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    poza tym po co mieć złudzenia.
    gdyby technika była wystarczająco zaawansowana (mówię o tych szumach)
    to np. w branży filmowej już dawno przestali by się wygłupiać z tymi dziesiątkami tysięcy watów na planie filmowym. A oni jednak dalej mocno świecą żeby obraz i kolory były OK.
    a branża filmowa to jednak "nieco" większe pieniądze niż fotograficzna.
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 21-09-2008 o 14:03 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Myślę sobie , że plan filmowy to troszkę tak jak studio, gdzie 10-15kWs nikogo nie dziwi. Reportaż foto to być może jak film reporterski - dokumentalny, gdzie akcesoria są podobne do reportażu foto - blenda, halogenik...
    Ja jednak wierze w postęp, i jestem przekonany, że do fizycznej granicy czułości matryc jeszcze nie doszliśmy, a nawet jak dojdziemy, to na pewno skonstruowane zostanie kolejne 'coś' typu wzmacniacze obrazu itp. co czułość jeszcze bardziej podniesie (być może nawet bez istotnej utraty jakości). Może i cudów rzeczywiście nie ma (choć ja osobiście w nie wierzę ) ale to nie cuda - mamy jeszcze troszkę fizyki, nim będą nam cuda potrzebne
    Ostatnio edytowane przez myst ; 21-09-2008 o 14:31
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

^^^^^
    ^^^^^
    nie wiem co to jest AKFARELA ale zdajesz się nie czytać ze zrozumieniem. Człowiek który robił zdjęcia bez odszumiania twierdzi publicznie, że ten aparat jest o 1EV lepszy od Smarka i o 2EV lepszy od starego 5D. Jak jest w rzeczywistości nie wiem dopóki nie zobaczę sam, ale Juza jest na tyle znanym i szanowanym fotografem, że nie ma podstaw aby jego opinię poddawać w wątpliwość. Zauważ również, że o efekcie "akwareli" pisał w kontekście najmocniejszych wartości wbudowanego odszumiania, które można zmniejszyć a nawet wyłaczyć.

Ja rozumiem, że MMM bardzo się cieszy, że jego puszka generuje świetny obraz, który można podciągać wysoko w górę. Tylko, ze jak pisałem to o niczym na razie nie świadczy w kontekście nowego aparatu. Aby porównywać cokolwiek trzeba identyczne zabiegi magika powtórzyć na drugiej puszce w RAW i porównywać obrazy tej samej wielkości. Tego typu wypowiedzi jak powyżej tylko bałaganią.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Aby porównywać cokolwiek trzeba identyczne zabiegi magika powtórzyć na drugiej puszce w RAW i porównywać obrazy tej samej wielkości.
    Ale tu nie ma żadnych zabiegów magika. Praktycznie z każdym zdjęciem da się to zrobić bez problemu.

ISO 8000 25% sample 1

ISO 8000 25% sample 2

ISO 8000 sample 2, pełny rozmiar

Jak znajdę sposób na zautomatyzowanie NeatImage to wystarczy jedno kliknięcie. Problem jest taki że bez względu na wyciąganie na + w RAWie, zdjęcie zawsze ma wpisane ISO3200 i NI nie potrafi automatycznie dobrać odpowiedniego profilu.

Strona 67 z 315 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977117167 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów