Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Obroń swoje ataki cytatami (nie wyjętymi z kontekstu), albo przeproś tu, na forum publicznym!

Kwestia "AF z jedynki", komentarz #370:
    Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader
    Ale taka puszka istnieje już od lat. Nazywa się 1Ds Mk2. Dlaczego to właśnie ci "oszukani" przez Canona chcą na siłę z lini 5D zrobić "jedynkę"?"
    To, że jednego z drugim nie stać na 1Ds Mk3 nie musi oznaczać, że Canon będzie, specjalnie dal was obniżał ceny jedynek. Linia 5D jest jaka jest i żebyście nie wiem ile płakali po nocach Canon nie zrobi konkurencji swoim flagowym modelom.

Kwestia używania punktu centralnego, komentarze: #377, #615
    napiszę więcej, dziwię się, że znając specyfikę 5D, ludzie próbują używać pozostałych punktów. Ja od początku swojej przygody z cyfrą używam TYLKO punktu środkowego (począwszy od 300D, przez 20/30D i teraz na 5D), fotografowałem naprawdę w przeróżnych warunkach i wogóle dziwię się komukolwiek, że narzeka na AF w tych aparatach.

Znając zasadę działania doskonale wiem jednak jak to obejść. I wcale nie muszę przekadrowywać. to, że używam w większości punktu centralnego nie znaczy, że nie wiem jak użyć pozostałych punktów.

Kwestia oceniania AF na podstawie specyfikacji, komentarze: #462, #480, #588
    Walczę też z ogólnie pojętym "psowieszactwem" osób, które nowej piątki w rękach nie miały a wypowaidają się autorytatywnie o jej AF.
    Co śmieszniejsze ten twój "target" wypowiada się na podstawie kartki papieru a nie na podstawie własnych doświadzczeń czy rzetelnych testów a Ty wydajesz się, niestety, powielać te niesprawdzone informacje. Ja dziękuję za taką opinię. Poczekam na fakty a nie teorie wyssane z palca.
    I właśnie o to cała moja wojenka była. Większość pieniaczy wypowiada się z pewnością conajmniej sugerującą dobre stanowisko w radzie nadzorczej firmy Canon gdzie prawda jest taka, że oprócz przeczytania kilku faktów przedstawiocych w tabelkach (w dodatku w kilku miejscach różniących się detalami - i kto tu ma rację) nie mieli ŻADNYCH doświadczeń z nową puszką. Walczę o zachowaniue umiaru i powstrzymanie się z krytyką do czasu oficjalych testów produkcyjnej puszki.
    Jak widzisz cytatów trochę więcej jak trzy, więcej mi się szukać nie chce. Hrabio, Vaderze i psie Sabo nie idźcie drogą, nie idźcie tą drogą! Sądami mnie nie straszcie. Jestem w takim wieku, że nawet dentysty się nie boję.

Domyślnie

Widzisz, kręcisz jak tylko możesz, żeby udowodnić na siłę "że twoja racja jest bardziej twojsza niż mojsza". Do rzeczy.

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Kwestia "AF z jedynki", komentarz #370:
    Wytykasz mi "Najpierw pisałeś, że marudzą ludzie, którzy chcieli AF z jedynki" a sam cytujesz "Dlaczego to właśnie ci "oszukani" przez Canona chcą na siłę z lini 5D zrobić "jedynkę"?" Gdzie tu jest mowa o "AF z jedynki"? Kontekst tamtej wypowiedzi, jakbyś nie zauważył, dotyczył ogólnego podnoszenia stopnia zaawansowania 5D do poziomu zagrażającemu linii "jedynek". A więc zarówno lepszego niż obecnie AFa (mogącego zagrozić jedynkom, ale NIE AFa z jedynek - to są twoje słowa, których ja NIGDY nie użyłem) czy np. większej ilości fpsów, o których osoby przed tamtym postem również pisały. Bo matyca już niebiezpiecznie się zbliżyła do 1Ds Mk3 (przynajmniej w ilości pixeli - jakość jeszcze trudno oceniać).

Kwestia używania punktu centralnego, komentarze: #377, #615
    Zarzucałeś mi: "twierdziłeś, że powinno się używać centralnego punktu i przekadrowywać, bo to jest bez różnicy". Zacytowałeś: "Znając zasadę działania doskonale wiem jednak jak to obejść. I wcale nie muszę przekadrowywać. to, że używam w większości punktu centralnego nie znaczy, że nie wiem jak użyć pozostałych punktów." I po tych cytatach to wywnioskowałeś, że twierdzę, że nie ma różnicy między punktem centralnym a przekadrowywaniem". Szkoda, że nie przytoczyłeś mojego innego postu, w którym pisałem, że często robię kadry centralne a potem karduję na komputerze. Szkoda, bo ten cytat obaliłby właśnie to twierdzenie. Kolejny nietrafiony argument. Właśnie dlatego że znam tą różnicę, mając niepewne punkty skrajne, stosuję taką a nie inną technikę.

Kwestia oceniania AF na podstawie specyfikacji, komentarze: #462, #480, #588
    Tutaj już odwracasz swoje słowa zupełnie. Zarzucasz mi "Tym razem twierdzisz, że nie można krytykować puszki na podstawie specyfikacji technicznej" a pokazujesz cytaty dotyczące AFa a nie CAŁEJ PUSZKI. I tak, twierdzę, że nie powinno się oceniać AFa na podstawie samej specyfikacji, bo bardzo łatwo popełnić błąd. Natomiast ocena CAŁOŚCI puszki na podstawie specyfikacji jest dopuszczalna z tego powodu, że margines błędu jest duży (sumaryczna ocena na podstawie WIELU składowych). Zwróć uwagę, że ocena autofocusa może różnić się skrajnie w momencie kiedy popełnisz błąd w takiej ocenie. Natomiast błędne ocenienie nawet kilku składowych z pośród kilkunastu nie wpłynie drastycznie na końcową ocenę produktu.

Jeśli powyższego tłumacznenia nie zrozumiesz - to ja już nie wiem jak to prościej powiedzieć. Ale oznaczać to będzie jedynie, że dalsza dyskusja nie ma sensu. Na przeprosiny oczywiście i tak nie liczyłem - za dobrze cię znam (nie jest to jedyne forum, na którym "lubisz" mieć świętą rację) choć osobiście nie aż tak dobrze. I zgadzam się z tymi, którzy wytknęli mi wytaczanie dział honorowych - niepotrzebnie czegokolwiek od Ciebie wymagałem.

Niniejszym kończę moje gościnne występy w tym wątku. Przepraszam wszystkich za koszmarne przynudzanie aż do tej pory. Obiecuję, że to było przedostatni raz. :-)
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Piszcie sobie co chcecie, ale ja jestem zawiedziony faktem, że przy 666-tym poście nie było armagedonu, sodomy i gomory i pochłonięcia całego forum przez piekielne czeluście ziejące siarką ;-) Zaczynam tutaj zaglądać (do tego wątku) wyłącznie w celach rozrywkowych (choć poziom tej rozrywki systematycznie spada) i niecierpliwie czekam na pierwszy proces sądowy płaczki vs obrońcy marki (a w zasadzie marka...). Przez cały dzień się zastanawiałem co mi to wszystko przypomina i teraz już wiem - ten wątek jest jak nasz Sejm :-) Co by się nie stało, to i tak będzie wina Platformy :-) (tutaj: Canona) :-) No to piszcie dalej - może w okolicach środy będzie można pomyśleć o zgłoszeniu wątku do księgi rekordów Guinessa ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Co by się nie stało, to i tak będzie wina Platformy :-) (tutaj: Canona) :-) No to piszcie dalej - może w okolicach środy będzie można pomyśleć o zgłoszeniu wątku do księgi rekordów Guinessa ;-)
    Nie no bez przegięć : nie porównujmy naszej rodzimej "żydokomuny" do wytwórcy sprzętu dającego wielu radość i chleb. Zupełnie odmienna 'wartość dodana' IMHO
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów