Jeśli o mnie chodzi o stosunek do 5D MKII:

Zalety:
- 21,1mln pikseli
- sRAW (bo niektóre zdjęcia nie są potrzebne mi w pełnej rozdzielczości - w 40D sRAW dawał rozdzielczość odbitki 13x18cm)
- ISO25600 (z czego jak patrze to spokojnie można używać 12800, co mnie bardzo cieszy)
- LCD (poprawiony niedociągnięcia jakie mają 1D(s) Mark III i 40D)
- Możliwość nagrywania filmów (co jak co, ale czasami może się przydać.)

Minusy:
- Pojedyncze gniazdo kart pamięci. Tylko 1 CF. Przydałoby się, aby 5D MKII miało albo 2xCF, albo 1xCF i 1xSDHC z możliwością zapisu równoległego i tak, że jak się skończy jedna karta to automatycznie zapisuje na drugiej (to jest może bajer, bo dzisiaj są bardzo duże karty pamięci i niby niepotrzebne, ale czasami...) jednak zapisu równoległego mi brakuje.
- AF (?) - nie będę się wypowiadał dopóki nie przekonam się sam. W 40D oddałem oba szkła do kalibracji i faktycznie wtedy miałem ostrość wreszcie.
- fps - nie oczekuje, aby było 6kl/s przy 21mln, ale tak jak już chyba pisano, żeby przy sRAW (3861 x 2574) było 5-6kl/s. Choć jakoś nigdy mi się nie zdarzyło, bym zrobił więcej niż 4 zdjęcia w serii.
- grip, jeśli nie będzie miał przycisku do zmiany ISO, tak aby robiąc zdjęcia w pionie można było szybko zmienić ISO nie gimnastykując się przy tym jest to dla mnie kolejny minus.

Na pewno kiedyś (bo nie jestem fanem nowości) go sobie sprawie. Wygląda obiecująco i cena również atrakcyjna. Wszystko zależy jakie opinie zbierze, zwłaszcza za AF, na który już w tej chwili narzekają ludzie i którego bądź co bądź potrzebuje pewnego i sprawnego