kolego , bardzo fajnie , tylko ja potrzebuję "puszki" ff bez jakości marka a z lepszym af. czy mogę?
więc proszę wyjasnij mi w czym pomoze mi super hiper matyca z pierdylionem czegoośtam , a ja po prostu potzrebuję lepszego af - okazjonalnie, od czasu do czasu. wiem , że hrabia_vader (chyba się nie pomyliłem) pisze o przekadrowaniu i innych wysoce "fotograficznych" trickach, wiem, znam i czasami udaje mi się to zrobić.
dlaczego jednak w XXI wieku, gdy inni robią af dobrze , mam zadowolic się "czymś takim"?
bardzo liczyłem na nowego 5d, wiem, ze bezpodstawnie gdyż canon niczego nam/mi nie obiecywał, ale konkurencja może, a canon nie?
i proszę mi nie pisać o zmianie systemu. nie po to kupowałem szkła canona i robiłem porównaia z innymi systemami , aby teraz ze startą (małą, ale zawsze) wchodzic w inny system i wydawać kasę raz jeszcze.
owszem, lubię tą markę, ale zmuszanie mnie do kupna "profi" sprzetu, gdy jestem totalnym amatorm i "nie zarabiam" na zdjęciach jest dużym nietaktem ze strony tej firmy.
ok. kupię marka (1d lub 1ds) bo jednak ten af będzie mi potrzebny, ale czy firma canon zyska na tym?
jednostkowo może i tak, ale w przyszłości bardzo wątpię.
wraz ze spadkiem cen i postępem technologii byc może zmienie marke na inną. i po takim zachowaniu tej firmy zrobie to bez dłuższego zastanowienia. dlaczego? bo takie postepowanie nie przywiązuje do marki, a wreęcz odwrotnie.
czego wam i sobie życzę![]()
i jeszcze jedno słowo do Hrabia_vader.
tak, mam prawo wymagać od canona, bo inwestuję w sprzęt tej firmy, a rozwój technologi jest powszechny i nie dotyczy tylko i wyłacznie tej firmy.
praktyki monopilostyczne canona - moge tak napisać ,gdyż powiązanie aparatu z obiektywami wymusza/wywołuje w jakimś wzgledzie monopol - jest niedopuszczalne, a canon drwi sobie z nas/mnie i nie dostarcza towaru jaki według tendencji rynkowych powinienem otrzymać właśnie w tej chwili /patrząc na konkurencję/![]()