Strona 40 z 315 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Iras_PL ale to na razie jedyna - za to mega potężna - wtopa. O czym tu rozmawiać? Że fajny aparat? no jasne. Tylko czemu mańkut..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Nie wiem jakie masz Hrabio doświadczenia studyjne, ale zapewniam Cię, że starutkim 5D da się w studiu sfotografować ostro (powiedziałbym 'bilboardowo' ) naszych wspaniałych kopaczo-biegaczy z reprezentacji kopiących piłkę 'z przerzutki' nad swoją głową... Da się tego bezproblemowo dokonać za pomocą starego 85/1.8. Więc proszę nie wmawiaj ludziskom że się nie da skoro się da.
    Chyba nie przeczytałeś dokładnie postu na jaki odpowiadałem. Konrad zarzucił mi brak doświadzcenia studyjnego, czego oczywiscie nigdy nie ukrywałem - pisząc, że "to nie mój sport". I to Konrad wymienił ciemne studio jako środowisko problematyczne dla 5D. Ja tylko napisałem, że 5D jest modelem "ogólnego przeznaczenia". To znaczy nadającym się do wszystkiego. Przytoczenie przysłowia miało na celu pokazanie, że model "do wszystkiego" może być, w pewnych dziedzinach, niewystarczającym. I przykładem być może jest tu właśnie to ciemne studio czy szybkie sporty - nie wiem, nie znam się. Wcale nie twierdzę, że 5D nie nadaje się do studia wogóle. Przeczą temu zarówno sample w necie czy wypowiedzi osób używających piątki w studio (choćby Ty). Nie przeczę także, że piątką nie da się fotografować sportu.

Oczywiście fakt, że 5D nie jest pozycjonowany przez Canona jako sprzęt studyjny nie oznacza, że nie nadaje się do tego typu fotografii. Oznacza tylko tyle, że MOŻE BYĆ NIEWYSTARCZAJĄCY do pełnego zakresu jaki obejmuje ta dziedzina fotografii. I żadne żale niezadowolonych userów tego nie zmieną. Canon dla studia ma zupełnie inną ofertę, do reportażu sportowego też ma inny model. To biedni polascy fotografowie chcieliby mieć wszystko za przysłowiową jedną złotówkę. Ci, którzy potrafią myśleć zmienili sprzęt na odpowiedni. Widocznie ci co płaczą na nową piątkę tego nie potafią (czy nie potrafią myśleć czy nie potrafią kupić odpowiedniego modelu - decyzję pozostawiam im samym :-) ).

PS. Ale sobie nabiłem postów. Przez chyba cały okres od założenia tu konta tyle nie napisałem co w przeciągu tych kilku dni. :-)
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    (....) Oczekiwałem czegoś w odpowiedzniej rynkowej cenie i rynkowej jakości. Świat się zmienia, a nasz producent stwierdził, że 5 letni AF wystarczy do flagowego kultowego modelu.

(....)
    Jaki on tam dla nich flagowy i kultowy. Wypuścili kolejną maszynkę do klepania $. To co w nim zmienione, dodane albo nie to najlepsza odpowiedź na pytanie co dla Canona liczy się najbardziej. Obawiam się że póki mają pozycję na rynku jak obecnie to to się nie zmieni.

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    (....)
    Swoją drogą moglibyście już skończyć to gadanie o AF - przynajmniej do jakichś testów...
    Może i słusznie, może nie będzie tak źle.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Marudzicie jakby to była pierwsza wykastrowana puszka jaką Canon wypuścił
    Dali pewnie b dobrą matrycę i... wystarczy Puszka jest niezła więc musieli coś wyciąć żeby się ludiom w głowach nie poprzewracało i nie zaczęli rezygnować z jedynek na rzecz takiej taniochy. Robią tak od czasów analogowych i pewnie szybko nie przestaną.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    musieli coś wyciąć żeby się ludiom w głowach nie poprzewracało i nie zaczęli rezygnować z jedynek na rzecz takiej taniochy. Robią tak od czasów analogowych i pewnie szybko nie przestaną.
    Ciekawi mnie zatem, jak to się stało, że w czasach analogowych ujrzał swiatło dzienne taki model jak EOS 3, posiadający 45-pktowy AF rodem z jedynek (w dodatku EyeControl).
    Wówczas jakoś nie pozycjonowali aparatów za pomocą AF lecz wizjera, wytrzymałości korpusu, uszczelnienie, itp.
    i żadne tłumaczenie, że za to nowy 5D ma super-hiper matrycę, bo dawniej nawet najnizszy EOS 5000 mógł mieć taką samą "matrycę" jak 1V :-)

Moim zdaniem, jesli zostawili w 5D II stary AF (a na to wygląda), to jest to jednak przegięcie. Nie oczekiwaliśmy może, że będzie to 45-pkt EC (chociaż dlaczego nie?!); ale raczej pewne wyglądało, że znajdzie się w tym aparacie układ z modeli 40D/50D.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

Ale jak dla kasy to za nie wiele lepszy AF miałby wielu baerdzo zadowolonych klientów. Przeciez gdyby AF byl z 50D nikt by nie narzekal i puszka byłaby marzenie. A tak to dali pretekst do narzekania malkontentom i tyle. Ja tam czekam na testy, moze nie bedzie tak zle, a poniewaz jestem tylko amatorem to moze dla mnie wystarczy. Brak dobrego AF uwazam za najwiekszy minus tej puszki i jedyny powod dla ktorego rozpatruje czy ją kupić zamiast biec do sklepu z kasa.

Pozdrawiam
    Paweł
    PS

Ok, jeszcze nie wiem czy jest dobry czy zły ale wszystkie fakty wskazuja ze jest nie lepszy niz ten w 5D , a tam blizej mu do mojego 30D niz do 50D.
    Ostatnio edytowane przez Paweł Grabowski ; 18-09-2008 o 20:59
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Jako "slubniak" wypowiem sie bez wchodzenia w szczegoly:

Ja tego aparatu nie kupie chyba ze cena mki ( a mam jescze zamiar kupic) i mkII beda takie same (co jest nie mozliwe).

Narazie z tego co czytam, target (przynajmnie na tym forum ) przyjal nieprzychylnie nowa puche.

Jakby NIC nie zmienili i tylko af z 50d dali to bym kupil bez zastanawiania. w tej cenie.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Marudzicie jakby to była pierwsza wykastrowana puszka jaką Canon wypuścił
    Dali pewnie b dobrą matrycę i... wystarczy Puszka jest niezła więc musieli coś wyciąć żeby się ludiom w głowach nie poprzewracało i nie zaczęli rezygnować z jedynek na rzecz takiej taniochy. Robią tak od czasów analogowych i pewnie szybko nie przestaną.
    Święte słowa. Stara piątka była dokładnie taka sama. Świetna matryca i... nic poza tym. Średniak jeśli patrzeć na D100. Niektórym jednak ta polityka się nie podoba. Jednak do momentu kiedy Canon będzie trzpał na 5D kapuchę - a z całą pewnością będzie - linia ta nie zmieni się radyklanie.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Ciekawi mnie zatem, jak to się stało, że w czasach analogowych ujrzał swiatło dzienne taki model jak EOS 3, posiadający 45-pktowy AF rodem z jedynek (w dodatku EyeControl).
    Wówczas jakoś nie pozycjonowali aparatów za pomocą AF lecz wizjera, wytrzymałości korpusu, uszczelnienie, itp.
    i żadne tłumaczenie, że za to nowy 5D ma super-hiper matrycę, bo dawniej nawet najnizszy EOS 5000 mógł mieć taką samą "matrycę" jak 1V :-)
    Stała sie tylko jedna ważna rzecz - zaczeły wchodzić cyfrówki . Canon miał wtedy jeden wybór, albo dać puche która bedzie marzeniem wszystkich i jeszcze jakiś czas ją sprzedawać albo odrazu zając sie matrycami ( na to potrzeboował jednak troche czasu ). EOS 3 był aparatem ze snów na ówczesne czasy. Biorąc pod uwage to co miał i to ile kosztował - mało kto był w stanie oprzeć się jego urokowi . Był to jednak cichy sygnał że Canon coś zmienia i że era analogów sie kończy.
    Gdyby teraz Canon nagle wypuścił takiego EOS3D mającego wszystko co dusza zapragnie za 2600$ to chyba bym zaczynał powoli wysprzedawać szklarnie . Byłby to znak, że np. wchodzi nowe mocowanie które Canon triumfalnie ogłosi za pół roku a wtedy wyśnione 3D moznaby sobie w grip cmoknąć
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 18-09-2008 o 21:08

Strona 40 z 315 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów